Με την πρόκριση στον ορίζοντα

Στο «Estadio Mineirao» του Μπέλο Οριζόντε ξεκινά το Σάββατο (14/6, 19:00) το ταξίδι της Ελλάδας στο Μουντιάλ 2014 απέναντι στην Κολομβία, σε ένα ματς που μπορεί να αποδειχτεί κλειδί για την πρόκριση στους «16».

Στο «Estadio Mineirao» του Μπέλο Οριζόντε ξεκινά το Σάββατο (14/6, 19:00) το ταξίδι της Ελλάδας στο Μουντιάλ 2014 απέναντι στην Κολομβία, σε ένα ματς που μπορεί να αποδειχτεί κλειδί για την πρόκριση στους «16».


Στην πόλη του «Καλού Ορίζοντα», η «γαλανόλευκη» θα προσπαθήσει να πάρει για πρώτη φορά θετικό αποτέλεσμα σε ξεκίνημα Μουντιάλ, μετά τις ήττες από Αργεντινή (1994) και Ν. Κορέα (2010), στα αντίστοιχα πρώτα παιχνίδια των δύο προηγούμενων εμφανίσεων.


Σχεδόν επτά μήνες μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης για τα γήπεδα της Βραζιλίας στα μπαράζ με τους Ρουμάνους, η ώρα της αλήθειας έφτασε επιτέλους για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που στοχεύει να «βαρύνει» ακόμα περισσότερο τη φανέλα της Εθνικής, φέρνοντάς την για πρώτη φορά σε νοκ-άουτ φάση Μουντιάλ.


Οι απρόβλεπτοι «καφετέρος»


Αντίπαλος της Εθνικής, μία Κολομβία που μετρά αρκετές και σημαντικές απώλειες, αλλά παραμένει απρόβλεπτη επικίνδυνη και ενθουσιώδης, μια και ετοιμάζεται για το πρώτο της παιχνίδι σε τελικά Μουντιάλ από το 1998.


Η απουσία του αρχισκόρερ Φαλκάο είναι γνωστή, ενώ έχει μείνει εκτός και ο καλός μέσος Βαλένσια. Όμως, ο Νέστορ Χοσέ Πέκερμαν, ένας έμπειρος και πραγματιστής Αργεντινός, έχει ακόμα αρκετά «όπλα» με τα οποία θα προσπαθήσει να πληγώσει την Ελλάδα.


Οι «καφετέρος», αναμένεται να προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό και να εκμεταλλευτούν τους πολύ καλούς ακραίους τους επιθετικά. Είτε οι Αρμέρο-Σουνίγκα από τα μπακ, είτε οι Ροντρίγκες και Κουαδράδο πιο μπροστά, είναι παίκτες που μπορούν να απειλήσουν. Στο κέντρο, ο Σάντσες αναμένεται να έχει αμυντικό ρόλο, ενώ ο Αγκιλάρ πιθανότατα θα αναλάβει  να συνδέσει μεσαία γραμμή και επίθεση. Η ύπαρξη τόσο επιθετικών άκρων, σημαίνει πως ο Πέκερμαν πιθανότατα θα θυσιάσει τον Γκουαρίν στο κέντρο.


Μπροστά, ο Τεόφιλο Γκουτιέρες είναι η στάνταρ επιλογή, με τον Μπάκα να έχει τον πρώτο λόγο για τον ρόλο του παρτενέρ. Όμως ο Πέκερμαν έχει και άλλες καλές λύσεις μπροστά, όπως τους Μαρτίνες και Ράμος. 


Θεωρητικά, αχίλλειος πτέρνα των Κολομβιανών είναι η άμυνα. Ο Όσπινα είναι ένας αρκετά καλός τερματοφύλακας, όμως οι ακραίοι μπακ συχνά…ξεχνιούνται στην επίθεση, ενώ ο Μάριο Γέπες στα 38 του, καλείται να αναπληρώσει την έλλειψη ταχύτητας με την εμπειρία.


Με όπλο εμπειρία και αμυντική λειτουργία


Η Ελλάδα, θα έχει εις βάρος της το κλίμα (οι Κολομβιανοί παίζοντας στην ήπειρό τους είναι σαφώς πιο συνηθισμένοι στις συνθήκες που θα βρουν στο Μπέλο Οριζόντε), υπέρ της θα έχει όμως τη μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρεύσει παίζοντας σχεδόν συνεχώς στις μεγάλες διοργανώσεις εδώ και 10 χρόνια, κάτι που δεν μπορούν να επικαλεστούν οι αντίπαλοι.


Έτερο -και άκρως σημαντικό σε αυτά τα τουρνουά- όπλο, η αμυντική λειτουργία. Όπως έδειξε και στα φιλικά, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος δύσκολα δέχεται γκολ, με παίκτες που έρχονται ακόμα και από τον πάγκο (π.χ. Μόρας) να ανταποκρίνονται πλήρως. Προσοχή όμως χρειάζεται στα άκρα της άμυνας, καθώς οι Τοροσίδης και Χολέμπας θα έχουν πολλή δουλειά.


Στη μεσαία γραμμή, αναμένεται «ένεση» ενέργειας με τη χρησιμοποίηση του Κονέ, ενώ μπροστά ο Φάνης Γκέκας έχει προβάδισμα έναντι του Μήτρογλου. Ο Φετφατζίδης έδειξε στα φιλικά πως μπορεί να αποτελέσει απρόβλεπτο παράγοντα αν χρειαστεί.


Η προϊστορία


Η αποψινή θα είναι μόλις η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων και η πρώτη επίσημη. Η «γαλανόλευκη» είχε παίξει με τους «καφετέρος» στις 5/6/1994, στην προετοιμασία της για το Μουντιάλ των ΗΠΑ, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 στο Νιού Τζέρσεϊ.


Πιθανές ενδεκάδες:
Κολομβία (Νέστορ Χοσέ Πέκερμαν, 4-2-2-2): Όσπινα – Σουνίγκα, Γέπες, Βαλδές, Αρμέρο – Σάντσες, Αγκιλάρ – Κουαδράδο, Ροντρίγκες – Γκουτιέρες, Μπάκα (Μαρτίνες).
Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος, 4-3-3): Καρνέζης – Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας – Κονέ, Κατσουράνης, Μανιάτης – Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας.
Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.