Ο νόμος της ζούγκλας

Αγγλία και Ιταλία θέλουν να μπουν με το δεξί στον τέταρτο όμιλο του Μουντιάλ τα ξημερώματα της Κυριακής, διεκδικώντας τη νίκη μέσα στις τροπικές συνθήκες της "Arena Amazonia" (01:00).

Αγγλία και Ιταλία θέλουν να μπουν με το δεξί στον τέταρτο όμιλο του Μουντιάλ τα ξημερώματα της Κυριακής (01:00), διεκδικώντας τη νίκη μέσα στις τροπικές συνθήκες της Arena Amazonia.

Στην πιο απομακρυσμένη πόλη αυτού του Μουντιάλ, στα βορειοδυτικά της Βραζιλίας, εν μέσω του Αμαζονικού Δάσους, το Μανάους περιμένει «ατζούρι» και «λιοντάρια» σε μία μονομαχία που θα τεστάρει τις φυσικές αντοχές των ποδοσφαιριστών. Η πρωτεύουσα της πολιτείας Amazonas, είναι προσβάσιμη αποκλειστικά με πλοίο και αεροπλάνο, περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές από χιλιόμετρα ζούγκλας.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν σε συνθήκες …σάουνας, καθώς η θερμοκρασία την ώρα του αγώνα μπορεί να πιάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία να αγγίξει το 100! Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και έτσι οι …θερμοστάτες των ποδοσφαιριστών θα τρελαθούν. Η λήψη υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απαραίτητη, ενώ αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 32 βαθμούς, θα υπάρξουν time-out, τα λεγόμενα «cooling breaks» όπως τα χαρακτηρίζει η ΦΙΦΑ.

Οι αντιξοότητες όμως δεν σταματούν εκεί. Όπως έγινε γνωστό, οι συνεχείς βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στην περιοχή, έχουν ουσιαστικά καταστρέψει τον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος προσεβλήθη από έναν τροπικό μύκητα, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να καλούνται να αγωνιστούν σε ένα τερέν σκληρό και ξερό, λόγω της χρήσης άμμου που έγινε από τους υπευθύνους του γηπέδου για να καλυφθούν τα σημεία όπου το χορτάρι δεν έχει επιβιώσει.

Βεβαίως, τα δύο τεχνικά τιμ γνώριζαν τις συνθήκες που θα συναντούσαν από την πρώτη στιγμή που η κλήρωση τις έφερε αντιμέτωπες με τον νόμο της ζούγκλας, έχοντας πάρει τα μέτρα τους.

Οι Ιταλοί, δημιούργησαν μία ειδική αίθουσα στο προπονητικό κέντρο του Κοβερτσιάνο, όπου οι παίκτες δούλευαν υπό συνθήκες παρόμοιες – όσο είναι δυνατόν – με αυτές της ζούγκλας, ενώ παρομοίως δούλεψαν και οι Άγγλοι. Το real thing όμως, σίγουρα δεν θα είναι ίδιο με την προσομοίωση.

Welcome to the jungle λοιπόν, εκεί που πάντα επικρατεί ο νόμος του ισχυρού…


Οι τακτικές


Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο έλεγχος του ρυθμού και η κατοχή της μπάλας μπορεί να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο, καθώς οι ομάδες θα κοιτάξουν να κάνουν οικονομία στις δυνάμεις τους και να μη σπαταλήσουν ενέργεια.

Ειδικότερα στην Αγγλία, ο νο.1 στόχος αμυντικά είναι να περιοριστεί ο Πίρλο, ο οποίος είχε διαλύσει κάθε αμυντικό σχέδιο του Χότζον στο Euro 2012. Ο τερματοφύλακας (Χαρτ) και η αμυντική τετράδα (Τζόνσον, Γιαγκέλκα, Κέιχιλ, Μπέινς) ουσιαστικά είναι σταθερή. Στη μεσαία γραμμή, ο Τζέραρντ αναμένεται να παίξει ρόλο παρόμοιο με αυτόν που είχε τελευταία στη Λίβερπουλ, με τον συμπαίκτη του στους Reds Χέντερσον να προσφέρει τρεξίματα δίπλα του. Επιθετικά, υπάρχουν ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του Γουέλμπεκ, αλλά και για τους ρόλους των Ρούνεϊ και Στάριτζ. Αν είναι καλά, ο Γουέλμπεκ θα παίξει πιθανότατα στο αριστερό άκρο, με τον Στέρλινγκ δεξιά και τον Ρούνεϊ πίσω από τον Στάριτζ, καθώς ο τελευταίος έχει αποδώσει καλά στην Εθνική ως τώρα μόνο σε ρόλο σέντερ φορ και όχι στα πλάγια.

Στην Ιταλία, ο τραυματισμός του ακραίου μπακ Ντε Σίλιο λίγες μέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι, σημαίνει πως ο Τσέζαρε Πραντέλι μάλλον εγκαταλείπει οριστικά το 3-5-2 που είχε δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες. Πλέον του έχουν απομείνει μόλις δύο κλασικοί ακραίοι μπακ, οι Νταρμιάν και Αμπάτε, εκ των οποίων ο πρώτος αναμένεται να πάρει τη θέση του στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Κιελίνι να γίνεται κατά συνθήκη αριστερό μπακ, θέση πάντως την οποία γνωρίζει καλά. Η μετακόμισή του δίνει μία θέση στο κέντρο της άμυνας σε έναν εκ των Παλέτα και Μπονούτσι, με τον πρώτο πιθανότατα να αποτελεί τον παρτενέρ του Μπαρτσάλι μπροστά από τον Μπουφόν.

Στο κέντρο, το δυνατό σημείο δηλαδή της Ιταλίας ακόμα και μετά τον τραυματισμό του Μοντολίβο, τα πρόσωπα είναι στάνταρ και το μόνο που απομένει να φανεί είναι ο σχηματισμός. Τα ρεπορτάζ από την Ιταλία αναφέρουν πως ο Ντε Ρόσι θα παραταχθεί μπροστά από την άμυνα και ο Πίρλο θα έχει δίπλα του τον Βεράτι για την οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Καντρέβα θα είναι στο δεξί άκρο και ο Μαρκίζιο πιθανότατα στο αριστερό, με τον Μπαλοτέλι προωθημένο.


Η προϊστορία


Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί μόνο μία φορά αντιμέτωπες σε επίπεδο Μουντιάλ, στον μικρό τελικό της διοργάνωσης του 1990, όταν οι «ατζούρι» νίκησαν τους Άγγλους στο Μπάρι με 2-1. Σε επίπεδο Euro είχαν συναντηθεί το 1980 στο Τορίνο με ιταλική νίκη 1-0, ενώ πριν από δύο χρόνια στο Κίεβο και πάλι οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει με 2-1 στη φάση νοκ-άουτ. Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 24 φορές, με την Ιταλία να μετρά 9 νίκες, την Αγγλία 8 και 7 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα (30-27 τέρματα υπέρ της Ιταλίας).


Πιθανές ενδεκάδες:
Αγγλία (Ρόι Χότζον, 4-2-3-1):
Χαρτ – Τζόνσον, Γιαγκέλκα, Κέιχιλ, Μπέινς – Τζέραρντ, Χέντερσον – Στέρλινγκ, Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ – Στάριτζ.
Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι, 4-1-4-1): Μπουφόν – Νταρμιάν, Μπαρτσάλι, Παλέτα (Μπονούτσι), Κιελίνι – Ντε Ρόσι – Βεράτι, Πίρλο – Καντρέβα, Μαρκίζιο – Μπαλοτέλι.
Διαιτητής: Μπιέρν Κάιπερς (Ολλανδία).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.