Αγγλία: Ο λάκκος με τα «λιοντάρια»

Η ομάδα του Ρόι Χότζσον έχει υποστεί γερό λίφτινγκ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όμως και πάλι δεν θεωρείται ικανή για το μεγάλο «μπαμ» στο τουρνουά. Εκτός κι αν «πιτσιρίκια» και «παλιοσειρές» διαψεύσουν τους πάντες και τα πάντα.

Η ομάδα του Ρόι Χότζσον έχει υποστεί γερό λίφτινγκ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όμως και πάλι δεν θεωρείται ικανή για το μεγάλο «μπαμ» στο τουρνουά. Εκτός κι αν «πιτσιρίκια» και «παλιοσειρές» διαψεύσουν τους πάντες και τα πάντα.

Το ότι η Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα παγκοσμίως δεν έχει αντίκτυπο στην Εθνική των «τριών λεόντων». Όταν, βέβαια, μόλις τη σεζόν που τελείωσε οι ξένοι παίκτες ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στις ομάδες του Νησιού, λογική εξήγηση υπάρχει. Πάντως, η τελική 23άδα της Αγγλίας είναι αρκετά δυνατή κι αν ξεπεράσει ορισμένα ισχυρά «κόμπλεξ» προηγούμενων ετών τότε θα κάνει αισθητή την παρουσία της στο Μουντιάλ 2014.

Ο στόχος

Στον τέταρτο όμιλο μαζί με Ιταλία, Ουρουγουάη και Κόστα Ρίκα το συγκρότημα του πολύπειρου αλλά μέτριου Χότζσον δίνεται τρίτο στα προγνωστικά. Η «σκουάντρα ατζούρα» και η λατινοαμερικάνικη ομάδα πείθουν περισσότερο από τους Άγγλους, οι οποίοι έχουν τελευταία και μόνη μεγάλη επιτυχία την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1966, το οποίο διοργάνωσαν, κι από εκεί και πέρα το χάος. Μία παρουσία στα ημιτελικά (1990) και τέσσερις προκρίσεις στην οκτάδα είναι ό,τι καλύτερο έχουν πετύχει έκτοτε, ενώ το 2010 στην Μπλουμφοντέιν της Νοτίου Αφρικής αποκλείστηκαν στους «16» από τους Γερμανούς με το εμφατικό 4-1.

Είναι η πρώτη, ίσως, φορά που η Αγγλία κατεβαίνει με χαμηλούς τόνους σε μεγάλη διοργάνωση: Χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίχως εσωτερικές διαμάχες, χωρίς κράξιμο από τον Τύπο και μ΄ ένα μείγμα νέων και παλιών παικτών ν΄ αποτελούν τον κορμό της. Αν μπορέσει να περάσει από τη φάση των ομίλων θα θεωρηθεί επιτυχία, ενώ σύμφωνα με τον παλιό της προπονητή Σβεν Γκόραν Έρικσον η οκτάδα θα είναι τιτάνιο επίτευγμα και η κατάκτηση αδύνατη!

Πώς προκρίθηκε

Στο πρώτο παιχνίδι με την Ιταλία θα συμπληρώσει τους εξήντα αγώνες σε τελική φάση Μουντιάλ. Για να φτάσει στη Βραζιλία τερμάτισε πρώτη στο όγδοο γκρουπ της ευρωπαϊκής ζώνης και απέφυγε τη διαδικασία μπαράζ. Σε δέκα ματς σημείωσε έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, ούσα αήττητη! Σκόραρε 31 γκολ και δέχτηκε, μόλις, 4 συγκεντρώνοντας 22 πόντους. Άφησε δεύτερη την Ουκρανία στους 21 βαθμούς, ενώ στην κατάταξη του ομίλου ακολούθησαν Μαυροβούνιο, Πολωνία, Μολδαβία και Σαν Μαρίνο. Ένα από τα μεγάλα της στοιχήματα στη Βραζιλία είναι τα πολλά χιλιόμετρα που έχει να διανύσει: Ειδικά από το πρώτο ματς στο Μανάους, μέχρι το δεύτερο με την Ουρουγουάη στο Σάο Πάολο θα χρειαστεί να καλύψει από το βορρά ως το νότο απόσταση όσο από το Ελσίνκι της Φινλανδίας ως την Αθήνα!

Το αστέρι

Το μεγάλο προσόν της Αγγλίας είναι πώς το σύνολο του ρόστερ της είναι φορμαρισμένο. Σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές της είχαν ρόλο στις ομάδες τους και πραγματοποίησαν σημαντικές χρονιές. Αν ήταν μάχιμος ο τραυματίας Θίο Ουόλκοτ της Άρσεναλ θα μιλούσαμε για πλήρη αποστολή κι ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στο παραγωγικό κομμάτι. Ο Χότζσον ξεσκάρταρε αρκετά το ρόστερ, αφήνοντας εκτός παίκτες αμφίβολης αγωνιστικής κατάστασης όπως οι Ρόι Κάρολ, Μάικλ Κάρικ, Τομ Κλέβερλι και Άσλι Κόουλ. Για πολλούς χωρούσε ο Ζερμέν Ντεφόε, που «πλήρωσε» το ότι συνεχίζει στην αμερικάνικη MLS και στο Τορόντο!

Οι προσθήκες στην 23άδα των Λουκ Σο, Ρος Μπάρκλι, του λίγο μεγαλύτερου αλλά «φρέσκου» Άνταμ Λαλάνα και του γκολτζή «γερόλυκου», νεόκοπου στην Εθνική, Ρίκι Λάμπερτ (επιθετικός, πλέον, της Λίβερπουλ) είναι πολύτιμες. Στα φιλικά προετοιμασίας δεν έχει παίξει καμία σπουδαία μπάλα, όμως με τους νέους στην ενδεκάδα έδειξε ελπιδοφόρα σημάδια κατά διαστήματα. Αστέρι είναι δίχως άλλο ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ουέιν Ρούνι. Ο φορ των 300 χιλιάδων λιρών την εβδομάδα πραγματοποίησε μία χρονιά στην οποία οι «κόκκινοι διάβολοι», χωρίς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι τους, ήταν τραγικοί. Ο ίδιος ήταν και πάλι από τους διακριθέντες, όντας συγκινητικός σε ορισμένα παιχνίδια όπου σκόραρε, έπαιξε άμυνα, δημιούργησε. Είναι κακός, ως τώρα, στις μεγάλες διοργανώσεις με την Αγγλία και το κίνητρό του είναι τεράστιο.

Αποκάλυψη των «λιονταριών», σ΄ έναν δύσκολο όμιλο, μπορεί να είναι ο Ραχίμ Στέρλινγκ ο οποίος έκανε μαγική σεζόν με τη Λίβερπουλ. Αν ο Άλεξ-Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν είναι υγιής (χάνει σίγουρα την πρεμιέρα με την Ιταλία), τότε η Αγγλία θα είναι μία από τις πιο γρήγορες ομάδες του Μουντιάλ με την μπάλα στα πόδια. Ο Φρανκ Λάμπαρντ δεν είναι βασικός, ενώ στο πλάι του Τζέραρντ στο νευραλγικό χώρο του κέντρου θα βρίσκεται ο φορμαρισμένος Τζόρνταν Χέντερσον της Λίβερπουλ.

Η «κατάρα» και το σύστημα

Από το 1996 σε Euro, που δεν έχουν κανένα, και σε Παγκόσμιο Κύπελλο η Αγγλία έχει οδηγηθεί στα νοκ άουτ ματς έξι φορές στα πέναλτι κι έχει αποκλειστεί τις πέντε! Αυτό είναι ένα μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα που καλείται να ξεπεράσει, αν μπορέσει να προκριθεί από το τέταρτο γκρουπ. Στα συν, με κριτήριο τους παίκτες που έχει πάρει ο Ρόι Χότζσον, είναι η αλλαγή συστήματος που, πλέον, καθιερώνεται στην Εθνική. Το παραδοσιακό 4-4-2 εγκαταλείπεται και προτιμώνται τα πιο μοντέρνα 4-3-3 και 4-2-3-1. Και στα δύο αν μπορέσει ο Στάριτζ να βρει στο πρόσωπο του Ρούνι, που θα έχει τον ελεύθερο ρόλο που του έχει «χρεωθεί» στη Γιουνάιτεντ, έναν αντι-Σουάρες τότε οι δύο τους είναι ικανοί για «ζημιές». Ένα «θεματάκι», όσον αφορά τα αγωνιστικά, είναι και η χημεία των στόπερ με τους Τζαγκιέλκα και Κέιχιλ, μέχρι στιγμής, να μην είναι στους διακριθέντες.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.