Γκάνα: Τα μαύρα αστέρια

Με όλα τα αστέρια της θα παραταχθεί η Γκάνα στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας.

Με όλα τα αστέρια της θα παραταχθεί η Γκάνα στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας. Η τεχνική ηγεσία της αφρικανικής ομάδας είχε την ευκαιρία να επιλέξει την καλύτερη δυνατή 23άδα για την τελική φάση της διοργάνωση, με τους Τζέρι Ακαμίνκο, Τζέφρεϊ Σλουπ και Νταβίντ Ακάμ να είναι οι τελευταίοι που κόβονται από την αποστολή.

Η Γκάνα θα δώσει το «παρών» σε παγκόσμιο κύπελλο για τρίτη φορά στην ιστορία της, μετά το Μουντιάλ της Γαλλίας το 2006 και αυτό της Νοτίου Αφρικής το 2010. Τα «μαύρα αστέρια» έχουν δώσει το «παρών» σε πέντε ολυμπιακά τουρνουά, ενώ έχουν τέσσερις κατακτήσεις του κυπέλλου Εθνών Αφρικής (1963, 1965, 1978, 1982), σε συνολικά οκτώ συμμετοχές σε τελικούς της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Η αφρικανική ομάδα μπήκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη ως Χρυσό Ακρωτήρι. Το όνομά της άλλαξε το 1957, όταν και η χώρα μετονομάστηκε σε Γκάνα. Πρώτοι σκόρερ στην ιστορία της είναι οι Έντουαρντ Ακούα και Βουάσι Οβούσου με 40 γκολ.

Στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας θα την οδηγήσει ο Ακβάσι Άπια. Ο 53χρονος τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στα γήπεδα της «χώρας του καφέ», μέσω των προκριματικών της αφρικανικής ηπείρου, όπου η Γκάνα δεν είχε εύκολο έργο. Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τα προκριματικά κόντρα σε Ζάμπια, Λεσότο και Σουδάν, τα «μαύρα αστέρια» τέθηκαν αντιμέτωπα με την Αίγυπτο, για το εισιτήριο που θα τους οδηγούσε στη Βραζιλία. Η Γκάνα κατάφερε να συντρίψει 6-1 τους «Φαραώ» εντός έδρας και να προκριθεί στο Μουντιάλ με συνολικό σκορ 7-3.

Στην πρώτη της συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2006, η Γκάνα είχε καταφέρει να προκριθεί στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, μετά τις νίκες της επί της Τσεχίας και των ΗΠΑ. Εκεί την περίμενε η Βραζιλία, η οποία την απέκλεισε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η «σελεσάο» έφτασε έως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου τελικά έχασε το τρόπαιο από τους διοργανωτές Γάλλους. Το 2010, οι Γκανέζοι ήταν η μόνη αφρικανική χώρα, η οποία κατάφερε να προκριθεί πέρα από τη φάση των ομίλων. Τα «μαύρα αστέρια» έφτασαν έως τα προημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, όπου αποκλείστηκαν από την Ουρουγουάη στη διαδικασία των πέναλτι. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός εχθρός της Γκάνας είναι η Νιγηρία. Οι δυο ομάδες θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στο αφρικανικό ποδόσφαιρο και πάντα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις χαρακτηρίζονται ως ντέρμπι.

Η Γκάνα έχει κληρωθεί στο Group G, όπου θα αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 16 Ιουνίου στο Στάδιο Ντας Ντούνας στο Νατάλ, τη Γερμανία στις 21 του ίδιου μήνα στο Στάσδιο Καστελάο στη Φορταλέζα και τέλος την Πορτογαλία στις 26 Ιουνίου στο Στάδιο Νασιονάλ της Μπραζίλια. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, η Γκάνα στοχεύει αρχικά στην πρόκριση στην επόμενη φάση. Η αφρικανική ομάδα θέλει να γίνει και σε αυτή τη διοργάνωση η ευχάριστη έκπληξη, με τους ιθύνοντες της ομάδας να ποντάρουν πολλά στην εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι παίκτες, από την παρουσία τους σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Η αφρικανική ομάδα πιστεύει πως θα παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο θα καταφέρει να μπει «σφήνα» ανάμεσα στις Γερμανία και Πορτογαλία, οι οποίες είναι τα φαβορί του ομίλου για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι ποδοσφαιριστές της 23άδας της Γκάνας, οι οποίοι ξεχωρίζουν είναι οι Μικαέλ Εσιέν, Σουλέι Μουντάρι, Ασαμόα Γκιάν, Αντρέ Αγιού, Κβάντβο Ασαμόα και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ. Στην αποστολή της Γκάνας θα δώσει το «παρών» και ένας γνώριμος των φιλάθλων του Πλατανιά, ο Σάμουελ Ινκουμ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.