«Η πανδημία της Covid-19 θα μπορούσε να κοστίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχει ήδη παρακινήσει περισσότερες από 150 ενώσεις να ζητήσουν τη βοήθεια της FIFA».

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη (16/9) ο Όλι Ρεν, κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προεδρεύει της διαχείρισης του φακέλου Covid-19, στο πλαίσιο της FIFA.

Αυτή η εκτίμηση καλύπτει ολόκληρη την οικονομία του ποδοσφαίρου, δηλαδή 211 συνδεδεμένες ομοσπονδίες της FIFA, συμπεριλαμβανομένων ανδρικών ομάδων και τμημάτων υποδομής, εξήγησε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς, είπε:«Το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής υπέφερε αρκετά βαριά, σε μια ήπειρο που πλήττεται σκληρά από την πανδημία, ακόμα κι αν σε απόλυτους όρους η Ευρώπη υπέστη τις περισσότερες απώλειες».

Και πρόσθεσε ο Φινλανδός: «Πάνω από 150 ενώσεις-μέλη έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το σχέδιο βοήθειας της FIFA, με επιχορηγήσεις και δάνεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η βοήθεια δεν περιορίζεται χρονικά και στοχεύει να επιτρέψει στις ομοσπονδίες να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση μακροπρόθεσμα, έτσι άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα χρήματα αργότερα».

Η FIFA σχεδιάζει να χορηγήσει σε κάθε ομοσπονδία, εντός του Ιανουαρίου το 2021, 1,5 εκ. δολάρια. Επιπλέον, κάθε ομοσπονδία θα μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για άτοκα δάνεια ύψους έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες, όπως επανεκκίνηση διαγωνισμών και εφαρμογή πρωτοκόλλων επανέναρξης.

Ο Ρεν επέμεινε, επίσης, ότι η χρήση των κονδυλίων θα παρακολουθείται στενά: «Η διαφθορά δεν έχει θέση στη FIFA. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι το ταμείο χρησιμοποιείται για τους σωστούς σκοπούς».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) υπολόγισε τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19, στα έσοδα μόνο των ευρωπαϊκών ομάδων, σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας τις αγωνιστικές περιόδους 2019-20 και 2020-21.

«Πολλοί σύλλογοι διακινδυνεύουν την ύπαρξή τους» υπογράμμισε ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και το ECA, εξηγώντας ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η οικονομική «συστολή» ενός τομέα, που έχει δει τις πηγές εισοδήματός του να αυξάνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ