Όμιλος θριάμβου ή πανωλεθρίας! (vid)

Μία μέρα μας χωρίζει από την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το Novasports.gr σας αναλύει τους αντιπάλους της Εθνικής μας ομάδας, η οποία μαζί με την Πολωνία ανοίγουν την αυλαία της τελικής φάσης του Euro.

Πολλοί απ’ τους φίλους της εθνικής ομάδας χαμογέλασαν κρυφά ή φανερά, όταν έμαθαν τους αντιπάλους της εθνικής ομάδας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Τα ονόματα της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ρωσίας δεν φόβισαν, αφού θεωρούνται μάλλον «ισοϋψείς» ομάδες. Όμως ένας δύσκολος όμιλος μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στην επιτυχία από έναν αμφίρροπο. Το Novasports.gr ακτινογραφεί τον πρώτο όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας τους προσεχείς αντιπάλους της εθνικής.  

ΠΟΛΩΝΙΑ

Χωρίς να έχει το άγχος της πρόκρισης σαν διοργανώτρια χώρα η Πολωνία και ο προπονητής της Φράντισεκ Σμούντα επικεντρώθηκε στην κατάρτιση του καλύτερου δυνατού σχήματος για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η επιλογή των εκλεκτών πήρε τη μορφή σήριαλ και ο 63χρονος τεχνικός στεναχώρησε τελικά τους Γιόντλοβιετς, Κουχάρτσικ και Γκλικ. Η απουσία επίσημων παιχνιδιών δημιούργησε προβλήματα ομοιογενείας στην Πολωνία που μέσα από αρκετά φιλικά ματς προσπάθησε να καταπολεμήσει την αχίλλειο πτέρνα της.

Ο προπονητής

Ο Φράντισεκ Σμούντα έχει τον τρόπο να επιβάλλει τον νόμο του στα αποδυτήρια και αυτό ήταν που χρειαζόταν η Πολωνία, Απ’ τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε το τιμόνι των Πολωνών σε μια απ’ τις πιο κρίσιμες θητείας της ιστορίας, μια και η ομάδα θα αγωνιστεί ως διοργανώτρια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε ως αμυντικός και έχει εμφυσήσει ανάλογη φιλοσοφία στους ποδοσφαιριστές του. Χαρακτηριστικό είναι πως η Πολωνία έχει να δεχτεί γκολ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της, ενώ παραμένει αήττητη απ’ τον Νοέμβριο του 2011. Απ’ την ημέρα που ανέλαβε ο Σμούντα οι Πολωνοί σε 32 παιχνίδια μετρούν 14 νίκες, δέκα ισοπαλίες και οκτώ ήττες.

Πως παίζει…

Ο Σμούντα όπως όλα δείχνουν θα εμπιστευτεί το 4-2-3-1, έχοντας πολλά εργαλεία που μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά μ΄ αυτό. Κάτω απ’ τα δοκάρια θα κάτσει ο Σέζνι της Άρσεναλ. Η δεξιά πτέρυγα της Ντόρτμουντ με Πίστσεκ και Μπλαστσικόβσκι είναι θανατηφόρα, ενώ απ’ τα αριστερά συναντάμε τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Γιακούμπ Βαβζίνιακ. Νταμιάν Περκίς και Λουντοβίκ Ομπρανιάκ δίνουν άρωμα Σαμπιονά στην εθνική ομάδα της Πολωνίας.

Το αστέρι
Ρόμπερ Λεβαντόφσκι

Ο 23χρονος επιθετικός της Ντόρμουντ τείνει να μετατραπεί σε μήλο της έριδος μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Δικαιολογημένη η προσπάθεια της τωρινής ομάδας του να αυξήσει τη ρήτρα του, λίγο πριν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σε 34 αγώνες πρωταθλήματος πέτυχε 22 γκολ, ενώ… έγραψε και δέκα ασίστ. Με την εθνική ομάδα μετράει 14 γκολ σε 42 αγώνες, έχοντας κάνει ντεμπούτο με την ομάδα των ανδρών το 2008.

Η προϊστορία

16 αναμετρήσεις με την Πολωνία μετράει η εθνική ομάδα και ταξιδεύουμε μέχρι το 1963 για να βρούμε την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων. Ήταν ένα φιλικό στο οποίο η Ελλάδα ηττήθηκε με 4-0. Στο αμέσως επόμενο ματς, την ίδια χρονιά η Ελλάδα κέρδισε με 3-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με γκολ των Λουκανίδη, Σιδέρη και Πετρίδη. Η παράδοση από τότε δεν είναι καλή για την ελληνική ομάδα, αφού ακολούθησαν 14 ματς με εννέα νίκες των Πολωνών, τρεις των Ελλήνων και δύο ισοπαλίες. Η Ελλάδα έχει να κερδίσει τους Πολωνούς απ’ το 1987 όταν επικράτησε με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο με γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου για τα προκριματικά του Euro 1988. Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες ήταν τον Μάρτιο του 2011 σε φιλική αναμέτρηση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» που έληξε 0-0.

ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ
16 παιχνίδια
Νίκες    Νίκες
Ελλάδας Ισοπαλίες Πολωνίας
4  2  10
  

Η Πολωνία στις μεγάλες διοργανώσεις

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα : 1 συμμετοχή το 2008 δεν πέρασε τους ομίλους
Παγκόσμια Κύπελλα   : 3η θέση 1974, 3η θέση 1982
Ολυμπιακοί Αγώνες  : Χρυσό μετάλλιο (1972), Ασημένιο μετάλλιο (1976)

Το πρόγραμμα

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012  19:00  ΠΟΛΩΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 21:45 ΠΟΛΩΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 21:45 ΤΣΕΧΙΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΡΟΤΣΛΑΒ

ΤΣΕΧΙΑ

Με τον Μίχαλ Μπίλεκ προπονητή, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της Τσεχοσλοβακίας που έφτασε στα προημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 1990, η Τσεχία πήρε την πρόκριση απ’ τον ένατο προκριματικό όμιλο. Εκεί έμειναν στη δεύτερη θέση πίσω απ’ την Ισπανία και κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τα μπαράζ αφήνοντας Τρίτη την Σκωτία. Εκεί συνάντησαν το Μαυροβούνιο και στα διπλά παιχνίδια οι Τσέχοι ήταν υποδειγματικοί τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Με δύο νίκες τσέκαραν το εισιτήριο πανηγυρικά για την τελική φάση. Νίκησαν 2-0 εντός έδρας και 1-0 εκτός και προκρίθηκαν στην τελική φάση για Πέμπτη συνεχόμενη φορά.

Ο προπονητής

Στα 47 του χρόνια ο Μίχαλ Μπίλεκ είναι ο νεότερος προπονητής στον όμιλο της εθνικής ομάδας. Σαν ποδοσφαιριστής διακρίθηκε στη μεσαία γραμμή σαν ποδοσφαιριστής με τη Σπάρτα Πράγας κερδίζοντας αρκετούς τίτλους. Σαν προπονητής ανέλαβε τις τύχες της εθνικής ομάδας απ’ τον Οκτώβριο του 2009 και αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιτυχία συνολικά στην καριέρα του είναι η πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είχε ένα κακό ξεκίνημα στους πρώτους αγώνες της ομάδας, όμως πλέον έχει το πάνω χέρι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη παικτών και φιλάθλων.

Πως παίζει…

Μπορεί τα κανόνια του παρελθόντος να έχουν σωπάσει, όμως η Τσεχία βρίσκει σχετικά εύκολα τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίκτυα. Στα τελευταία οκτώ απ’ τα εννέα φιλικά ή επίσημα ματς οι Τσέχοι σκόραραν. Το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο έμειναν άκαπνοι ήταν εκείνο κόντρα για την προκριματική φάση του Euro, απέναντι στους πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης, Ισπανούς. Το 4-2-3-1 θα είναι το σχήμα με το οποίο θα παρατάξει την ομάδα του ο Μπίλεκ. Τα σπουδαιότερα γρανάζια του σ’ αυτό το σύστημα είναι οι Πλάσιλ και Ροζίτσκι. Ο Μίλαν Μπάρος στα 30 του παραμένει «baby face» και επικίνδυνος στο επιθετικό κομμάτι. Ας μην ξεχνάμε και τους δύο νεαρούς φορ, Νέτσιντ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Πέκχαρτ (Νυρεμβέργη), οι οποίοι είναι έτοιμοι να πάρουν την ευκαιρία τους σε μεγάλη διοργάνωση.
 
Το αστέρι
Πέτρ Τσεχ

Ο Πέτρ Τσεχ συγκεντρώνει σπουδαία στοιχεία για να ηγηθεί μιας ομάδας σε μεγάλη διοργάνωση. Σταθερός, έμπειρος και πρόσφατα εστεμμένος πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι. 30 χρονών και έχοντας ριζώσει κάτω απ’ τα δοκάρια της Τσέλσι, ο Τσεχ καλύπτει με τον όγκο του την εστία της Τσεχίας με εμβέλεια παγκόσμιας φήμης. Ο Τσέχος τερματοφύλακας θέλει να τοποθετήσει το κερασάκι στην τούρτα της επιτυχημένης σεζόν στην οποία σήκωσε Τσάμπιονς Λιγκ και κύπελλο Αγγλίας. Το κερασάκι έχει όνομα. Ευρωπαικό πρωτάθλημα 2012!

Η προιστορία

Απ’ το 1992, χρονιά μετά την οποία η Τσεχία ξεκίνησε να αγωνίζεται αυτόνομα στις διεθνείς διοργανώσεις η Ελλάδα την έχει αντιμετωπίσει τέσσερις φορές. Στα τέσσερα αυτά ματς, εκ των οποίων τα τρία φιλικά, η Ελλάδα είναι αυτή που έχει χαμογελάσει. Στα τέσσερα 90λεπτα μόλις ένα γκολ έχει σημειωθεί και ήταν εκείνο του Δημήτρη Σαλπιγγίδη σε φιλικό ματς στις 5 Φεβρουαρίου του 2008. Το προτελευταίο παιχνίδι ήταν το μοναδικό επίσημο και φυσικά το σημαντικότερο. Την 18η Αυγούστου του 2004  η εθνική μας ομάδα με γκολ του Τραιανού Δέλλα στην παράταση «έφυγε για τελικό»! Με την ενωμένη Τσεχοσλοβακία δεν είχαμε παρουσιάσει τόσο καλό πρόσωπο και σε πέντε αναμετρήσεις δεχτήκαμε ισάριθμες ήττες.

4 παιχνίδια

2 νίκες Ελλάδας
2 ισοπαλίες
0 νίκες Τσεχίας

Η Τσεχία στις μεγάλες διοργανώσεις

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα : 4 συμμετοχές – Φιναλίστ (1996), 3η θέση (2004)
Παγκόσμια Κύπελλα   : 1 συμμετοχή – Φάση ομίλων (2006)
Κύπελλο Συνομοσπονδιών : 1 συμμετοχή – 3η θέση (1997)

Πρόγραμμα

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012  21:45  ΡΩΣΙΑ – ΤΣΕΧΙΑ  ΒΡΟΤΣΛΑΒ
12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 19:00 ΕΛΛΑΔΑ – ΤΣΕΧΙΑ ΒΡΟΤΣΛΑΒ
16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 21:45 ΤΣΕΧΙΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΡΟΤΣΛΑΒ

ΡΩΣΙΑ

Μια σχέση… πάθους έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ρωσία και Ελλάδα, αφού στα τρία τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στη φάση των ομίλων. Είναι ένα παιχνίδι της κλήρωσης που φέρνει χαμόγελα μόνο στους Ρώσους, μια και έχουν κερδίσει στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις. Η Ρωσία να σημειώσουμε ήταν η μοναδική ομάδα που νίκησε την Ελλάδα στο ποδοσφαιρικό έπος του 2004. Η πρόκριση ήρθε την τελευταία αγωνιστική μετά από μεγάλη μάχη με Ιρλανδία αλλά και την έκπληξη του ομίλου την Αρμενία ενώ οι Σλοβάκοι που νίκησαν στην αρχή της σειράς των αγώνων μέσα στην Μόσχα, με κεκτημένη ταχύτητα από το παγκόσμιο κύπελλο ξεφούσκωσαν!

Ο προπονητής

Επιμένουν Ολλανδικά οι Ρώσοι, αφού μετά την απομάκρυνση του Γκους Χίντινγκ, έδωσαν τα ηνία στον συμπατριώτη του Ντικ Αντβοκάατ. Ο Χίντινγκ μπορεί να οδήγησε τους Ρώσους στα ημιτελικά του προηγούμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όμως δεν του συγχωρέθηκε ο αποκλεισμός απ’ το παγκόσμιο κύπελλο. Ο Ντικ Άντβοκαατ πήρε τα ηνία της ομάδας την 1η Ιουλίου του 2010 και παρά το κακό ξεκίνημα στα προκριματικά με την εντός έδρας ήττα από την Σλοβακία ακολούθησε ένα εντυπωσιακό σερί που αναγκάζει πολλούς να σκέφτονται τους Ρώσους και πάλι ως αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τίτλου. Η επιλογή του Άντβοκαατ μάλλον έγινε εκ του ασφαλούς, εξαιτίας της θητείας του στον πάγκο της Ζενίτ. Ο 64χρονος τεχνικός θα αναλάβει απ’ την επόμενη σεζόν την Αιτχόφεν στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ομάδας μετά την τριετία 1995-1998, όταν και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο. Έτσι αυτή θα είναι η χρυσή του ευκαιρία να διακριθεί με την εθνική ομάδα της Ρωσίας.

Πως παίζει

Το πρόβλημα του Ντικ Αντβοκάατ ήταν ότι παίκτες κλειδιά της ομάδας του είχαν χάσει θέση βασικού στο σύλλογο τους και ο κόουτς έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τους κάνει να βρουν ξανά αγωνιστικό ρυθμό, χωρίς να έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Έπεισε τους Παβλιουτσένκο και Αρσάβιν να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τις ομάδες τους και να επιστρέψουν στην Ρωσική λίγκα αλλά και τον Πογκρεμπνιάκ να φύγει από την Στουτγκάρδη και να μετακομίσει στη Φούλαμ. Στην διάθεση του έχει τρομερή ποιότητα μέσοεπιθετικά, έμπειρους και σταθερούς παίκτες στην άμυνα.

Η επιστροφή του βασικού τερματοφύλακα Ακινφέεφ τον αναγκάζει να έχει τον δύσκολο ρόλο να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες καθώς έχει και τον Μαλαφέεφ στην διάθεση του. Πρόβλημα προέκυψε στην άμυνα με τον τραυματισμό του Βασίλι Μπερεζούτσκι που τελευταία στιγμή τραυματίστηκε και μένει εκτός Γιούρο 2012. Ο Άντβοκαατ έχει στην διάθεση του μια εντυπωσιακή τριάδα στην μεσαία γραμμή που ξέρει να δουλεύει καλά καθώς οι Σιρόκοφ, Ντενίσοφ και Ζιριανόφ είναι συμπαίκτες στην Ζενίτ. Οι Αρσάβιν και Τζαγκόεφ είναι δεδομένο ότι θα παίζουν βασικοί πίσω από τον επιθετικό κορυφής και εκεί είναι το αίνιγμα της ενδεκάδας. Ο Παβλιουτσένκο είναι το φαβορί για την θέση του βασικού φορ αλλά η εμπειρία και η εξαιρετική σεζόν του Κερζακόφ τον καθιστούν ισχυρό αουτσάιντερ. Υπάρχει βέβαια και ο Πογκρεμπνιάκ με το εξαιρετικό φινάλε στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Φούλαμ. Στο πρώτο παιχνίδι θα μάθουμε τι θα επιλέξει ο Αντβοκάατ.

Το αστέρι
Άλαν Τζαγκόεφ

Πολλοί θα περίμεναν να δουν τον Αντρέι Αρσάβιν σε αυτήν την θέση, όμως όλοι περιμένουν αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να αναδειχθεί στη διοργάνωση στην οποία από έφηβος ο Άλαν Τζαγκόεφ θα ενηλικιωθεί. Επιτέλους όλοι θα μπορέσουν να δουν το ταλέντο του σε σημαντικά παιχνίδια. Κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκε για αυτόν ακόμη και η Ρεάλ Μαδρίτης αλλά ένας τραυματισμός και αρκετή γκρίνια για τις επιλογές του προπονητή του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν καθυστερήσει την εξέλιξη του. Σε αυτή την διοργάνωση είναι η ευκαιρία του να γίνει ξανά ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και φυσικά να αναγκάσει αρκετές ομάδες να ζητούν επίμονα την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο.

Η προιστορία

Αν αναρωτιέστε πότε κέρδισε η Ελλάδα την Ρωσία για τελευταία φορά ναι… ήταν με εκείνη την κεφαλιά του Νίκου Μαχλά το Νοέμβριο του 1993. Μια κεφαλιά που έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της σε παγκόσμιο κύπελλο. Από τότε η Ελλάδα δεν έχει νίκη απέναντι στους Ρώσους με πιο πρόσφατη αναμέτρηση το φιλικό 1-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον Νοέμβριο του 2011 με τα γκολ του Σιρόκοφ και του Κατσουράνη. Η νίκη με την κεφαλιά του Μαχλά ήταν το δεύτερο παιχνίδι με την Ρωσία, ξεχνώντας φυσικά τους αγώνες με την Σοβιετική Ένωση, και από τότε η Ελλάδα δεν έχει νίκη σε οκτώ αγώνες. Ήττες σε επίσημα παιχνίδια και ισοπαλίες μόνο στα φιλικά. Αναμφίβολα οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για την επερχόμενη αναμέτρηση με τους Ρώσους.

Η Ρωσία στις μεγάλες διοργανώσεις

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα : 3 συμμετοχές (3η θέση το 2008)
Παγκόσμια Κύπελλα   : 2 συμμετοχές

Το πρόγραμμα

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012  21:45  ΡΩΣΙΑ – ΤΣΕΧΙΑ  ΒΡΟΤΣΛΑΒ
12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 21:45 ΠΟΛΩΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 21:45 ΕΛΛΑΔΑ – ΡΩΣΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.