H «ξεχασμένη» τραγωδία του αγγλικού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, 56 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική πυρκαγιά του γηπέδου της Μπράντφορντ «Βάλεϊ Παρέιντ».

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, 56 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική πυρκαγιά του γηπέδου της Μπράντφορντ «Βάλεϊ Παρέιντ».

Ήταν η 11η Μαΐου του 1985, όταν οι φίλοι της αγγλικής ομάδας ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν την άνοδο στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας σε ματς απέναντι στη Λίνκολν Σίτι.

Οι πανηγυρισμοί όμως εξελίχθηκαν σε θρήνο, όταν ξέσπασε μία μικρή πυρκαγιά στην κύρια εξέδρα του γηπέδου, πιθανότατα από απορρίματα δεκαετιών που βρίσκονταν κάτω από τις κερκίδες και αναφλέγησαν από ένα πεταμένο τσιγάρο.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε με απίστευτη ταχύτητα τυλίγοντας στις φλόγες το στέγαστρο, που ήταν κατασκευασμένο από ξύλο.

Αποτέλεσμα, 56 άτομα να παγιδευτούν στον πανικό που ακολούθησε και να χάσουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο παγυδευμένα στην κερκίδα, ενώ άλλοι 265 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, σε μία καταστροφή που «επισκιάστηκε» από τις τραγωδίες που ακολούθησαν σε «Χέιζελ» (λίγες εβδομάδες αργότερα) και «Χίλσμπορο».

Η τραγωδία, οδήγησε τις αρχές στην κατάργηση των ξύλινων κερκίδων στα αγγλικά γήπεδα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο φίλαθλος της Μπράντφορντ Μάρτιν Φλέτσερ, ο οποίος έζησε από κοντά την τραγωδία, κατηγόρησε στο βιβλίο του Fifty-Six: The Story of the Bradford Fire τον τότε ιδιοκτήτη της ομάδας Στάφορντ Χεγκινμπόθαμ, καθώς σε διάστημα 18 ετών πριν την φωτιά στο «Βάλεϊ Παρέιντ», είχαν ξεσπάσει οκτώ πυρκαγιές σε επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υπόνοιες για εμπρησμό, ώστε να εισπράττει αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες.

Το γήπεδο ανακατασκευάστηκε ριζικά τις επόμενες δεκαετίες μετά την τραγωδία και σήμερα ονομάζεται Utilita Energy Stadium.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.