Όλα για τη… στέψη (vds)

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Μεστάγια», σε έναν τελικό, με φόντο την... κούπα του βασιλιά.
Mέσι VS Ρονάλντο (vid) * Όλα για τη... στέψη (vds) * Δηλώσεις για το ντέρμπι (vid) * Η πορεία για τον τελικό * Η «χρυσή βίβλος»

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Μεστάγια» (10:30 μ.μ./NS1), σε έναν τελικό «clasico»,  με φόντο την… κούπα του βασιλιά. Οι «μερένχες» θα «μονομαχήσουν» με τους «μπλαουγκράνα» στην ουδέτερη Βαλένθια για τον πρώτο τίτλο της σεζόν.  Ένας τελικός, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη κι ένας θεσμός με μακρά ιστορία, δύσκολη σε κάποιες περιόδους, αλλά πάντα. πολύχρωμη, όπως τα «κομμάτια» του παζλ της Ισπανίας, που ποδοσφαιρικά -τουλάχιστον- κατάφερε να ενώσει.

Το «Κύπελλο του Βασιλιά», όπως πολύ σωστά μεταφράζεται το «Copa del Rey» των Ισπανών, είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν 109 χρόνια προς τιμήν του βασιλιά της Ισπανίας. Ήταν το 1902, όταν με αφορμή τη στέψη του Αλφόνσου του 13ου, ο μετέπειτα πρόεδρος της Ρεάλ, Κάρλος Παδρός και ο αδερφός του, Χουάν, διοργάνωσαν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά για να τιμήσουν τον νεαρό μονάρχη. Εκείνο το τουρνουά ονομάστηκε «Copa de la Coronacion» («Κύπελλο της Στέψης») και διεξήχθη με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων. Της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, της Εσπανιόλ και της Κλαμπ Βιθκάγια.

Η τελευταία, η οποία αποτελούταν από παίκτες της Αθλέτικ Κλαμπ και της Μπιλμπάο, ήταν και η πρώτη νικήτρια του θεσμού. Μερικά χρόνια μετά, οι δύο ομάδες  ενώθηκαν και δημιούργησαν την Αθλέτικ Κλαμπ Ντε Μπιλμπάο, πιο γνωστή ως Αθλέτικ Μπιλμπάο, στα γραφεία της οποίας βρίσκεται σε περίοπτη θέση το πρώτο τρόπαιο του θεσμού. Γενικότερα, η ομάδα  των Βάσκων έχει γράψει μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση, που μέχρι το 1929 είχε τη μορφή εθνικού πρωταθλήματος για τους Ισπανούς. Στις μέρες μας και με την Πριμέρα Ντιβισιόν να θεωρείται το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το «Copa del Rey» έχει χάσει πιθανότατα αρκετή από την αίγλη που είχε στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του. Παραμένει, ωστόσο, ο αγαπημένος θεσμός των Ισπανών και το τουρνουά που έφερε κοντά για πρώτη φορά τις ομάδες από τις διάφορες και διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Μέχρι την ίδρυση της Λα Λίγκα το 1929, το Κύπελλο είχε τη μορφή εθνικού πρωταθλήματος. Δικαίωμα στο όνειρο είχαν όλες οι ομάδες, οι οποίες κέρδιζαν τη συμμετοχή τους σ’ αυτό μέσω της βαθμολογικής τους θέσης στα τοπικά πρωταθλήματα και «πάσχιζαν» για την καλύτερη εκπροσώπηση της ιδιαίτερης τους πατρίδας. Η κοινή του παρουσία με τον «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος, άλλαξε υποχρεωτικά τη μορφή του. Ο τρόπος διεξαγωγής του θεσμού δέχθηκε πολλές τροποποιήσεις, όπως σύστημα ομίλων, μονοί ή διπλοί νοκ άουτ αγώνες (και διάφορα άλλα κατά καιρούς), με αποτέλεσμα σήμερα να συμμετέχουν σ’ αυτό μόνο ομάδες από τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος κάθε σεζόν παραμένει ο ίδιος. Η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, το οποίο, βέβαια, έχει αλλάξει αρκετές φορές. Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευαστεί 12 διαφορετικά Κύπελλα. Απ’ αυτά, τα τέσσερα βρίσκονται στην τροπαιοθήκη της Μπαρτσελόνα κι άλλα τόσα σ’ αυτήν της Μπιλμπάο και από ένα στις βιτρίνες των γραφείων της Ρεάλ Μαδρίτης, της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Σεβίλης. Κάθε ομάδα που κατακτά το τρόπαιο τρεις διαδοχικές χρονιές ή σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, δικαιούται να το κρατήσει για πάντα. Από τη στιγμή που συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο, μηδενίζονται τα πάντα και η αρίθμηση ξεκινάει από την αρχή.

Η Σεβίλη κράτησε το τρόπαιο της «ειδικής έκδοσης» του 1939 «Trofeo del Generalisimo», ενώ η Ατλέτικο αυτό του 1975 εξαιτίας του θανάτου -αργότερα την ίδια χρονιά- του επί 36 χρόνια δικτάτορα της Ισπανίας, Φρανθίσκο Φράνκο. Το 12ο τρόπαιο. κυκλοφορεί ελεύθερο, με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να «κονταροχτυπιούνται» απόψε στο «Μεστάγια», προκειμένου να το κάνουν, έστω και για μερικούς μήνες δικό τους.

Οι μεταξύ τους τελικοί

Οι δύο «γίγαντες» του ισπανικού ποδοσφαίρου αναμετρώνται μόλις για 6η φορά στην ιστορία τους στον τελικό του «Copa del Rey». Η Μπαρτσελόνα έχει το προβάδισμα, καθώς έχει νικήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης 3 φορές, ενώ οι «μερένχες» έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη σε -μεταξύ των δύο ομάδων- τελικό.

Η πρώτη «μονομαχία» μεταξύ των δύο ομάδων σε τελικό σημειώνεται το 1936 και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο, το «Μεστάγια», με τη Ρεάλ να κατακτά το 7ο τότε τρόπαιο της ιστορίας της, επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα. Χρειάστηκε να περάσουν. 32 χρόνια για να πάρουν εκδίκηση οι «μπλαουγκράνα», οι οποίοι το έκαναν, ωστόσο, με τον καλύτερο τρόπο, κερδίζοντας 1-0 τη Ρεάλ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Το 1974 η Ρεάλ έκανε το «2-1» στους τελικούς με το εντυπωσιακό 4-0 επί της Μπάρτσα στη Μαδρίτη, αλλά στο «Βιθέντε Καλδερόν», για να ακολουθήσουν δύο κερδισμένοι τελικοί για τους «μπλαουγκράνα». Αυτός του 1983 στη Σαραγόσα, όπου η ομάδα της Βαρκελώνης νίκησε τους Μαδριλένους με 2-1 και ο τελευταίος. για μερικές ώρες ακόμη μεταξύ τους το 1990.

Πριν 21 χρόνια, στις 5 Απριλίου του 1990, η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-0 τη Ρεάλ με γκολ των Αμόρ και Σαλίνας στο γήπεδο όπου θα τεθούν και απόψε αντιμέτωπες, με τη διαφορά ότι τότε το «Μεστάγια» ονομαζόταν «Λουίς Κασανόβα».

Οι τελικοί ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα

1936, «Μεστάγια» (Βαλένθια): Ρεάλ Μαδρίης-Μπαρτσελόνα 2-1
1968, «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (Μαδρίτη): Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
1974, «Βιθέντε Καλδερόν» (Μαδρίτη): Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 4-0
1983, «Ρομαρέδα» (Σαραγόσα): Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 2-1
1990, «Λουίς Κασανόβα» (Βαλένθια): Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 2-0

Video για τον Ζοσέ Μουρίνιο… 

Video για τον Πέπε Γκουαρντιόλα…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.