Από την Ντόρτμουντ στα αγγλικά…σαλόνια μέσω Τσάμπιονσιπ;

Ακολουθώντας την περσινή συνταγή της Χάντερσφιλντ, η Νόριτς εμπιστεύτηκε τα ηνία της ομάδας της σε έναν Γερμανό πρώην προπονητή της αναπληρωματικής ομάδας της Ντόρτμουντ, ελπίζοντας σε παρόμοια αποτελέσματα.

Ακολουθώντας την περσινή συνταγή της Χάντερσφιλντ, η Νόριτς εμπιστεύτηκε τα ηνία της ομάδας της σε έναν Γερμανό πρώην προπονητή της αναπληρωματικής ομάδας της Ντόρτμουντ, ελπίζοντας σε παρόμοια αποτελέσματα.

Όταν τον Νοέμβριο του 2015 η Χάντερσφιλντ αποφάσισε να προσλάβει στην θέση του Κρις Πάουελ έναν άγνωστο Γερμανό ονόματι Ντάβιντ Βάγκνερ, οι περισσότεροι «ειδικοί» της Τσάμπιονσιπ απόρησαν για την επιλογή του συλλόγου.

Χωρίς καμία εμπειρία ως πρώτος προπονητής και με μοναδικό «παράσημο» την θητεία δίπλα στον Γιούργκεν Κλοπ στις «ρεζέρβες» της Μπορούσια από το 2011 (πόστο που αξίζει να σημειωθεί πως κατείχε τη σεζόν 1997-98 ο νυν ομοσπονδιακός της Ελλάδας Μίχαελ Σκίμπε), ο Βάγκνερ προσγειώθηκε από το …πουθενά στο αγγλικό ποδόσφαιρο και οι περισσότεροι πρόβλεπαν ότι η θητεία του δεν θα κρατούσε παρά μερικούς μήνες.

Ο παλιός παίκτης της Σάλκε όμως έμελλε να διαψεύσει όλα τα προγνωστικά, ακολουθώντας το δικό του ανορθόδοξο στυλ που σίγουρα επηρεάστηκε από τον Κλοπ. Το καλοκαίρι του 2016 έφερε στην Χάντερσφιλντ 13 νέους παίκτες και αντί για την …παραδοσιακή προετοιμασία σε βουνά και λαγκάδια, πήρε τους ποδοσφαιριστές του για εκδρομή στην Σουηδία, όπου έπρεπε να επιβιώσουν μόνο με τα βασικά για μερικές μέρες. Ακολούθησε μία εκπληκτική σεζόν, που κατέληξε στην άνοδο της Χάντερσφιλντ για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά την νίκη επί της Ρέντινγκ στον τελικό των πλέι – οφ. Ο Βάγκνερ λίγο μετά υπόγραψε νέο διετές συμβόλαιο και πλέον οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Χάντερσφιλντ είναι απλά ένα «σκαλοπάτι» σε μία καριέρα που προδιαγράφεται λαμπρή.

Η περίπτωση Βάγκνερ, δεν πέρασε απαρατήρητη στο Νόριτς, με την διοίκηση των «καναρινιών» να ψάχνει τον προπονητή που θα της έδινε ώθηση για να διεκδικήσει την επάνοδο στα «σαλόνια» μετά την περσινή όγδοη θέση. Ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου της Νόριτς Στιούαρτ Γουέμπερ, ήταν άλλωστε αυτός που είχε προσλάβει τον Βάγκνερ στην Χάντερσφιλντ όπου εργαζόταν προηγουμένως, οπότε είχε έτοιμη την συνταγή!

Έτσι, ο σύλλογος αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα των «νεοφώτιστων» της Πρέμιερ Λιγκ, προσλαμβάνοντας το φετινό καλοκαίρι τον διάδοχο του Βάγκνερ στην αναπληρωματική ομάδα της Ντόρτμουντ, Ντάνιελ Φάρκε και κάνοντάς τον τον πρώτο μη Βρετανό ή Ιρλανδό προπονητή στην ιστορία της ομάδας.

Ο 40χρονος, έκανε καριέρα ως επιθετικός σε μικρές ομάδες της Γερμανίας και από το 2009 έως το 2015 δούλευε ως πρώτος προπονητής στην άσημη Λίπσταντ (στην οποία αγωνίστηκε για τρεις διαφορετικές θητείες ως παίκτης), πριν τον προτιμήσει η Ντόρτμουντ για να διαδεχτεί τον Βάγκνερ.

Όταν η Νόριτς τον κάλεσε να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο με τον προκάτοχό του στην Μπορούσια και να δουλέψει στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας, άδραξε αμέσως την ευκαιρία. 

«Θα ήταν τρομερό να πλησιάσω την επιτυχία του Βάγκνερ, που έκανε εκπληκτική δουλειά πέρσι. Η φιλοσοφία μου για το ποδόσφαιρο είναι η κυριαρχία. Μου αρέσει οι παίκτες μου να έχουν την μπάλα. Αν μπορούσα να επιλέξω, θα διάλεγα να την έχουμε για 90 λεπτά!», ανέφερε στον αγγλικό Τύπο συστήνοντας τον εαυτό του ο Φάρκε, ο οποίος μικρός ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά αν ακολουθήσει το παράδειγμα του συμπατριώτη του, ίσως μπορέσει να γράψει ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό κεφάλαιο στην ιστορία των «καναρινιών».

Όσο για τις «ρεζέρβες» της Ντόρτμουντ, νέος προπονητής μετά την μετακόμιση Φάρκε είναι ο Γιάν Σίβερτ. Σημειώστε το όνομά του, ίσως του χρόνου να δουλεύει κι αυτός στην Τσάμπιονσιπ…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.