Κρίστιαν Στράιχ: Δεν ξέρει από βραχυπρόθεσμη επιτυχία αλλά μόνο από μακροπρόθεσμα κέρδη

Στον στυγνό επαγγελματικό κόσμο του ποδοσφαίρου, σπάνια «χτίζονται» μακροχρόνιες σχέσεις αγάπης και αλληλοεκτίμησης μεταξύ ανθρώπων.

Μία τέτοια σχέση είναι αυτή ανάμεσα σε Φράιμπουργκ και Κρίστιαν Στράιχ. Ο 58χρονος κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ως πρώτος προπονητής τον Ιανουάριο του 2012, αλλά ήταν ενεργός στη Φράιμπουργκ και σε άλλους ρόλους που χρονολογούνται από το 1995.
Ο θρυλικός προπονητής του γερμανικού συλλόγου, θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της σεζόν. Μετά από πολλές εικασίες, ο Στράιχ ανακοίνωσε την οριστική του απόφαση τη Δευτέρα. Έχει κοουτσάρει την ομάδα σε 481 παιχνίδια (383 στη Bundesliga) και κατά τη διάρκεια της θητείας του στον σύλλογο, ο Στράιχ μετέτρεψε τη Φράιμπουργκ από ομάδα που αγωνιζόταν για την αποφυγή του υποβιβασμού, σε ομάδα που διεκδικούσε τακτικά μια θέση στην πρώτη εξάδα της Bundesliga.

Ο Στράιχ όχι μόνο οδήγησε τακτικά την Φράιμπουργκ στην Ευρώπη, αλλά ο σύλλογος βελτιωνόταν επίσης σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Φράιμπουργκ έφτασε στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου πριν από δύο χρόνια και κατάφερε να προκριθεί, δύο συνεχόμενες χρονιές στη φάση των «16» του Europa League. Και τις δύο φορές, ο σύλλογος αποκλείστηκε από συλλόγους με σημαντικά περισσότερους οικονομικούς πόρους. Πέρυσι η Γιουβέντους σταμάτησε τη Φράιμπουργκ και αυτή τη σεζόν η Γουέστ Χαμ.

Πράγματι η ικανότητα του Στράιχ να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με περιορισμένο μπάτζετ, ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του. Υπό τις οδηγίες του 58χρονου, η Φράιμπουργκ συγκέντρωσε συνολικά 1,46 πόντους ανά αγώνα και μετά την άνοδό της από την Bundesliga 2 το 2016, τερμάτισε stστο πρώτο μισό της βαθμολογίας, σε πέντε από τις οκτώ σεζόν.
Τα αποτελέσματα είναι η μια πτυχή. Αλλά ως πρώην προπονητής της ομάδας Νέων, ο Στράιχ ενσωμάτωνε συνεχώς νέα ταλέντα στην πρώτη ομάδα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο εξαιρετικά ταλαντούχος τερματοφύλακας Νόα Ατουμπόλου. Ο Στράιχ τον πίστεψε, τον κράτησε βασικό παρά τα λάθη του στην αρχή της σεζόν και δικαιώθηκε.

Όλα αυτά συνέβησαν με τον Στράιχ εντός γηπέδου. Εκτός γηπέδου, επίσης, ο σύλλογος έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός υπό τον Στράιχ. Το 2021, ο σύλλογος μετακόμισε από το «Dreisamstadion» στο «Europa Park Stadion», ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 34.700 θέσεων, που αύξησε σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου.
«Είναι ένας απίστευτος προπονητής και ένας απίστευτος άνθρωπος που αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από το ποδόσφαιρο», είπε ο αρχηγός της Φράιμπουργκ, Κρίστιαν Γκούντερ. «Χωρίς αμφιβολία, υπήρξε το πρόσωπο μιας εποχής».

Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει; Η μετάβαση από έναν μακροχρόνιο προπονητή στον άλλο θα είναι αναμφίβολα προκλητική. Αλλά η Φράιμπουργκ το είχε κάνει πάλι στο παρελθόν, όταν ο Φόλκερ Φίνκε αποχώρησε από τον σύλλογο αφού ήταν επικεφαλής από το 1991 έως το 2007. Πράγματι, το γεγονός ότι η Φράιμπουργκ είχε πλέον δύο προπονητές επικεφαλής για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει και το σκεπτικό του συλλόγου. Δίνει τον απαιτούμενο χρόνο, χωρίς πίεση γρήγορων αποτελεσμάτων στον υπεύθυνο τεχνικό, για να δουλέψει σωστά. Το ίδιο θα κάνει και τώρα…

Απομένουν οκτώ παιχνίδια για το τέλος της σεζόν, ξεκινώντας μετά το διεθνές διάλειμμα με αντίπαλο τη Γκλάντμπαχ με τη Φράιμπουργκ να βρίσκεται στην ένατη θέση. Ο τελευταίος εντός έδρας αγώνας του Στράιχ θα είναι την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν κόντρα στη Χάιντενχαϊμ και τον Φρανκ Σμιντ, τον μοναδικό προπονητή στο γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο που είναι επικεφαλής ενός μόνο συλλόγου, για μεγαλύτερο διάστημα από τον Στράιχ. Ο τελευταίος του αγώνας στον πάγκο της Φράιμπουργκ, θα είναι εκτός έδρας με την Ουνιόν Βερολίνου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.