Κάιλ Γκάι: Τα «όργια» στα ισπανικά playoffs και το ρεκόρ του Ντράζεν Πέτροβιτς

Από την περιπλάνηση μεταξύ ΝΒΑ και G-League, στην Ισπανία και στις εμφανίσεις της ζωής του κόντρα σε Μπασκόνια και Ρεάλ Μαδρίτης.

Αναμφίβολα ο Κάιλ Γκάι είναι το πρόσωπο των ημερών στην Ισπανία και ειδικότερα στα playoffs της Liga Endesa. Ο Αμερικανός γκαρντ της Μπανταλόνα φαίνεται ότι περίμενε πως και πως την τελική ευθεία του πρωταθλήματος για να κάνει το… μπαμ και να ξεδιπλώσει το πλούσιο επιθετικό ταλέντο του, που είχε επιδείξει από τα χρόνια του κολλεγίου.

Ο Κάιλ Γκάι δεν συστήθηκε το 2023 στον κόσμο του μπάσκετ, αλλά πρωτοεμφανίστηκε για τα καλά στο κοινό πριν από μία τετραετία, όταν οδήγησε το κολέγιο του Βιρτζίνια στην κατάκτηση του τίτλου στο NCAA, όπου μάλιστα αναδείχθηκε MOP (Most Oustanding Player) του Final Four.

Ακολούθησε το ντραφτ του ΝΒΑ, το οποίο δεν εξελίχθηκε όπως είχε ονειρευτεί (επιλέχθηκε Νο. 55 από τους Κινγκς), όμως το χειρότερο είναι πως στο Σακραμέντο δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα ήθελε και μοιραία δεν βρήκε ποτέ τον ρόλο του. Για μία τριετία ο Αμερικανός περιπλανήθηκε μεταξύ ΝΒΑ και G-League. Τον Δεκέμβρη του 2021 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Χιτ, το οποίο αργότερα έγινε two-way, με τη θητεία του στο Μαϊάμι να ολοκληρώνεται πριν βγει ο Μάρτης. Η επιστροφή του στη G-League και τους Cleveland Charge ήταν μονόδρομος, με την περιπλάνηση και την αναζήτηση μιας σταθεράς να συνεχίζεται.

Το καλοκαίρι του 2022 αποφάσισε για πρώτη φορά να φύγει από την πατρίδα του και να έρθει στη Γηραιά Ήπειρο, αποδεχόμενος την πρόταση της Μπανταλόνα. Στην Ισπανία βρήκε αυτό που έψαχνε, ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και μία ομάδα που θα του έδινε αφενός τις ευκαιρίες που δεν είχε πάρει μέχρι τώρα στην Αμερική και αφετέρου την ελευθερία κινήσεων να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σύστημα του Κάρλες Ντουράν, ο οποίος εξαρχής τον πλαισίωσε με δύο γκαρντ (Γκίγιεμ Βίβες και Άντρες Φελίζ), οι οποίοι χάρη στο μέγεθος του, κάλυπταν απόλυτα τις αμυντικές αδυναμίες, που φυσιολογικά είχε ως undersized γκαρντ.

Ο Κάιλ Γκάι, λοιπόν, ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του, μετά τα κολλεγιακά χρόνια στο Βιρτζίνια, είχε ξεκάθαρο ρόλο και ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής. Με 11.5 πόντους μέσο όρο και σχεδόν 35% στο τρίποντο, ο Αμερικανός δεν ήταν ξεκάθαρα το βασικό επιθετικό όπλο της Μπανταλόνα, αλλά μία αξιόπιστη λύση με σταθερή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της regular season στη Liga Endesa.

Η αγωνιστική «έκρηξη» του Κάιλ Γκάι ήρθε στα playoffs του πρωταθλήματος, όπου με λίγα λόγια ο Αμερικανός ξανασυστήθηκε στο μπασκετικό κοινό, που τον είχε… ξεχάσει και θύμισε σε όλους πως έχει… φονικό χέρι. Η αρχή έγινε στη σειρά με τη Μπασκόνια, μία ομάδα που φημίζεται για το επιθετικό της ταλέντο. Ο 25χρονος την… τιμώρησε με το ίδιο… νόμισμα, αφού στο Game 1 φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 36 (!) πόντους, έχοντας 9/16 τρίποντα, ενώ στο Game 2 το… κοντέρ σταμάτησε στους 22 πόντους με 4/8 τρίποντα, οδηγώντας την ομάδα του στα ημιτελικά του πρωταθλήματος.

Εκεί, θύμα του Αμερικανού «μπόμπερ» έπεσε η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν βρήκαν τρόπο να σταματήσουν την καλαθομηχανή από την Ινδιανάπολη. «Εκτέλεσε» τη «βασίλισσα» με 30 (!) πόντους (8/13 τρίποντα) και οδήγησε τη Μπανταλόνα με το… καλημέρα στο break, βάζοντας «φωτιά» στη σειρά. Μέσα σε τρία παιχνίδια ο Κάιλ Γκάι κατάφερε να εκτινάξει τους μέσους όρους του, καθώς πλέον 29.3 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ με το εντυπωσιακό 56.8% στα τρίποντα (7/12.3 ανά αγώνα) σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Την ίδια στιγμή ο Γκάι κατάφερε να ισοφαρίσει ένα «στοιχειωμένο» ρεκόρ που κρατούσε ο θρυλικός Ντράζεν Πέτροβιτς (σαν χθες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την αποφράδα μέρα, που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα) από τη σεζόν 1988-89. Ο Αμερικανός έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της Liga Endesa, που σημειώνει 9 τρίποντα σε παιχνίδι playoffs, κάτι που είχε κάνει και ο Πέτροβιτς με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην κορυφή της σχετικής λίστας παραμένει ο Τσίτσο Σιμπίλιο (1986) με την Μπαρτσελόνα.

Το συμβόλαιο του 25χρονου «μπόμπερ» με τη Μπανταλόνα ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν και η αλήθεια είναι πως μετά τα «όργια» που έχει κάνει στα ισπανικά playoffs, δύσκολα θα παραμείνει κάτοικος ανατολικής Καταλονίας. Το αν θα τον απολαύσουμε στην Euroleague της νέας περιόδου είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί τις επόμενες εβδομάδες…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.