Πρώτος Ισπανός ο Γκασόλ…

Στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Ισπανίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται από τη Δευτέρα το βράδυ ο Παού Γκασόλ.

Στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Ισπανίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται από τη Δευτέρα το βράδυ ο Παού Γκασόλ και πλέον στοχεύει να μπει στην πρώτη πεντάδα του πίνακα των σκόρερ ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Με τους 25 πόντους που πέτυχε απέναντι στη Βραζιλία στο πλαίσιο της 5ης ημέρας (α΄ φάση) του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ στο Λονδίνο, ο φόργουορντ των Λος Άντζελες Λέικερς ξεπέρασε τον «θρυλικό» Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο. Ο Έπι πρόλαβε να πετύχει 409 πόντους με τη φανέλα των «Φούριας Ρόχας» σε τέσσερις συμμετοχές στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, ενώ ο Παού Γκασόλ έφτασε τους 417 πόντους ήδη σε τρεις συμμετοχές (Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο) και βέβαια δεν έχει σκοπό να σταματήσει… εδώ! Μετά την ήττα από τη Βραζιλία (88-82) χθες, οι Ίβηρες κατέλαβαν την 3η θέση του Β΄ ομίλου και αύριο αντιμετωπίζουν τη 2η του Α΄ ομίλου, Γαλλία, σε νοκ άουτ αγώνα για τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τον πρώτο Παού Γκασόλ (417π.) και τον δεύτερο Έπι (409π.), στον πίνακα των σκόρερ της εθνικής Ισπανίας, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ακολουθούν οι Αντρές Χιμένεθ (343π.), Εμιλιάνο (262π.), Μπραμπεντέρ (229π.) και Ναβάρο (200π.). Με τους 417 πόντους ήδη ο Γκασόλ ισοφάρισε το ρεκόρ του Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, ο οποίος ολοκλήρωσε την παρουσία του στην εθνική του Πουέρτο Ρίκο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και μάλιστα σε αγώνα κατάταξης με αντίπαλο την εθνική Ελλάδας (θέσεις 5-6).

Ο Παού Γκασόλ είχε αναδειχτεί και πρώτος σκόρερ των Ολυμπιακών Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών τόσο της Αθήνας όσο και του Πεκίνου, με 157 πόντους σε κάθε μία διοργάνωση. Αν πετύχει και τώρα, στο Λονδίνο, περισσότερους πόντους από οποιονδήποτε άλλο μπασκετμπολίστα οποιασδήποτε εθνικής ομάδας, με το τέλος του τουρνουά, ο Γκασόλ θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Όσκαρ Σμιντ, ο οποίος είχε αναδειχτεί πρώτος σκόρερ σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (από τη Σεούλ το 1988 μέχρι και την Ατλάντα το 1996).

Ο «θρύλος» του βραζιλιάνικου μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ, παραμένει πρώτος σκόρερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο μπάσκετ των ανδρών έχοντας πετύχει 1.093 πόντους σε πέντε συμμετοχές. Ένα ασύλληπτο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο δεύτερος Αυστραλός Άντριου Γκέιζ ακολουθεί με 789 πόντους, δηλαδή 304 λιγότερους. Μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Σμιντ σημείωσε 335 πόντους, με μέσο όρο… 41,9 ανά αγώνα!
Ο Παού Γκασόλ έχει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στην 4η θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών σε Ολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ… αρκεί να φτάσει τους 476 πόντους -του λείπουν δηλαδή άλλοι 58 πόντοι για να ξεπεράσει τον 4ο Σεργκέι Μπέλοφ που έχει 475.
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    ΑΘΛΗΤΗΣ                       ΧΩΡΑ                 ΠΟΝΤΟΙ
 1. Όσκαρ Σμιντ                  Βραζιλία               1093
 2. Άντριου Γκέιζ                Αυστραλία               789
 3. Βλάντιμιρ Μαρκές             Βραζιλία                537
 4. Σεργκέι Μπέλοφ               ΕΣΣΔ                    475
 5. Ντράζεν Πέτροβιτς            Γιουγκοσλαβία/Κροατία   461
  . Ντράζεν Νταλίπαγκιτς         Γιουγκοσλαβία           461
 7. Ρουπέρτο Ερέρα               Κούβα                   440
 8. Τεόφιλο Κρους                Πουέρτο Ρίκο            435
 9. Άρβιντας Σαμπόνις            ΕΣΣΔ/Λιθουανία          419
10. Παού Γκασόλ                  Ισπανία                 417
  . Πικουλίν Ορτίθ               Πουέρτο Ρίκο            417
12. Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο   Ισπανία                 409
  . Έντι Παλουμπίνσκας           Αυστραλία               409
14. Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις      ΕΣΣΔ/Λιθουανία          399
15. Σέιν Χιλ                     Αυστραλία               377
  . Μάρσελ Ντε Σόουζα            Βραζιλία                377


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.