NBA Draft 2023: Ο Ουεμπανιάμα στην «αγκαλιά» του Πόποβιτς

Μεγαλύτερη σημασία για την επιλογή των ομάδων του ΝΒΑ στην πρώτη δεκάδα του ετήσιου draft, τουλάχιστον, έχει η προοπτική που δίνεται στους παίκτες.

H αναμενόμενη επιλογή του Γάλλου Βίκτορ Ουεμπανιάμα στην πρώτη θέση του φετινού NBA Draft, από τους Σαν Αντόνιο Σπερς που άσκησαν το δικαίωμα επιλογής τους, επιβεβαίωσε την διαχρονική εμπιστοσύνη των ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ σε Ευρωπαίους παίκτες και συνολικά σε μη Αμερικάνους, παρά την ανεξάντλητη «δεξαμενή» των πανεπιστημίων στο NCAA.

To ίδιο συμπέρασμα εξάγεται και από την κίνηση των Σακραμέντο Κίνγκς να δημιουργήσουν…χώρο, αγωνιστικό και οικονομικό στο salary cap τους για να προσελκύσουν τον Σάσα Βεζένκοφ.

Οι Ντιτρόιτ Πίστονς (νο 31) επέλεξαν τον Τζέιμς Νάτζι που είναι παίκτης της Μπαρτσελόνα, ενώ από την Ευρωλίγκα… «ψώνισαν» και οι Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, με τον Τρίσταν Βούκσεβιτς να επιλέγεται στον αριθμό 42 του NBA Draft 2023. Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις, η επιλογή απόκτησης των δικαιωμάτων του Νάτζι και του Βούκτσεβιτς δεν σημαίνει ότι ο  και ο Σέρβος παίκτης θα παίξουν την επόμενη σεζόν στο ΝΒΑ ή τα δικαιώματα τους, δεν γίνουν ανταλλαγή σε κάποια χρονική στιγμή, αναλόγως με τις αγωνιστικές ανάγκες των ομάδων.

Το ΝΒΑ Draft, μετά την πρώτη δεκάδα των παικτών που επιλέγονται, εξελίσσεται σε «παζάρι» ανταλλαγής παικτών, ενώ την αντίθετη διαδρομή από το ΝΒΑ προς την Ευρώπη, έχουν ακολουθήσει δεκάδες απόφοιτοι των αμερικανικών κολλεγίων που δεν βρίσκουν συμβόλαιο ή δεν επιλέγουν τo θυγατρικό πρωτάθλημα των ομάδων του ΝΒΑ, την G-League.

Μεγαλύτερη σημασία για την επιλογή των ομάδων του ΝΒΑ στην πρώτη δεκάδα του ετήσιου draft, τουλάχιστον, αν όχι και στις 30 θέσεις του πρώτου γύρου, έχει η προοπτική που δίνεται στους παίκτες. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρέγκ Πόποβιτς είχαν συμφωνήσει προ πολλού με τον Ουεμπανιάμα για την ένταξη του στα «σπιρούνια», πριν από έναν χρόνο. Οι Μπακς, πριν από 10 χρόνια, στην πιο απρόβλεπτη επιλογή όλων των εποχών στο draft, είχαν στοχεύσει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο από τον Φιλαθλητικό της Α2 κατηγορίας και στον αριθμό 15.

Ο Σάσα Βεζένκοφ είχε ανοίξει την «πόρτα» του NBA Draft 2017 με τους Νιου Τζέρσει Νετς να γίνονται η πρώτη ομάδα που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του και εν συνεχεία τα πούλησαν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, οι οποίοι πριν από έναν χρόνο, στο draft έκαναν νέα ανταλλαγή τον αριθμό 49 που είχαν δικαίωμα επιλογής για παίκτη, με την πώληση των δικαιωμάτων του παίκτη του Ολυμπιακού στους Σακραμέντο Κίνγκς.

Έχοντας, ήδη, στην θέση του σέντερ τον γιό του Άρβιντας Σαμπόνις, Ντομάντας, οι «βασιλιάδες» έχουν «κλειδώσει» την επιλογή ενός ακόμα Ευρωπαίου παίκτη, του MVP της φετινής Euroleague και με την οικονομική δυνατότητα που διαθέτουν, θα προσφέρουν συμβόλαιο και αγωνιστική προοπτική που θα είναι…ανεξήγητο να ακούσουν «όχι» από τον «βασιλιά» του Ολυμπιακού.   


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.