Οι «σειρήνες» του ΝΒΑ και οι…Οδυσσείς της Euroleague

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές…κενές θέσεις εργασίας στο ΝΒΑ για Ευρωπαίους παίκτες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τους, αλλά προτιμούν να μην ξενιτευτούν.

Oι «σειρήνες» του ΝΒΑ θα ηχήσουν σύντομα για τους καταξιωμένους Ευρωπαίους και μη παίκτες που αγωνίζονται στις κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το καλοκαίρι για την αγορά των ελεύθερων (free agency) να διαπραγματευτούν και να επιλέξουν το ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ή την συνέχιση της καριέρας του στην Γηραιά ήπειρο.

Στην κατηγορία των ελεύθερων παικτών, υπάρχουν αυτοί που ψάχνουν και περιμένουν για να κάνουν το βήμα δοκιμασίας τους για την παραμονή στο ΝΒΑ, καθώς και αυτοί που θα δεχτούν προτάσεις, τα δικαιώματα τους, ήδη, ανήκουν σε ομάδες του ΝΒΑ, αλλά ως σύγχρονοι…Οδυσσείς θα «κλείσουν τα αυτιά» τους στις αμερικάνικες «σειρήνες»…

Πέραν της προσωπικής φιλοδοξίας κάθε παίκτη που δέχεται πρόταση υπογραφής συμβολαίου από ομάδα του ΝΒΑ και την αποδέχεται, στην τελική απόφαση, μετρά η νοοτροπία και ο χαρακτήρας του. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές…κενές θέσεις εργασίας στο ΝΒΑ για Ευρωπαίους παίκτες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τους, αλλά προτιμούν να μην ξενιτευτούν, όσο κι αν η ζωή ενός επαγγελματία είναι η εξέρευση του υψηλότερου δυνατού στόχου στην καριέρα του.

Δηλαδή, ένας δις πρωταθλητής Ευρώπης, όπως ο Σέρβος Βασίλιε Μίτσιτς, μπορεί να βρει…δουλειά στο ΝΒΑ, ανά πάσα στιγμή, να είναι περιζήτητος και να εξετάσει περισσότερες από δυο κατατεθειμένες προσφορές. Και όταν λαμβάνει 3,5 εκ. ευρώ από την Εφές Αναντολού, το οικονομικό δέλεαρ δεν είναι το πρώτο κριτήριο, αν και στο ΝΒΑ, μπορεί να λαμβάνει σχεδόν τα διπλά από τον πρώτο χρόνο συνεργασίας του.

Τα δικαιώματα του Σέρβου πλέι μέικερ (28 χρ.) ανήκουν στους Θάντερ, ενώ είχε επιλεχθεί στον αριθμό 52 του draft του ΝΒΑ, το 2014. Για να κάνει, όμως, ο Μίτσιτς, το βήμα…παραπάνω, θα πρέπει να βρει και τον κατάλληλο χώρο και χρόνο συμμετοχής. Αν πρόκειται, δηλαδή, να αφήσει την θέση του «βασιλιά» που έχει στην Εφές ή αν πάει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα και έχει την ίδια θέση πρωταγωνιστή, για να έχει στο ΝΒΑ, μια θέση στο ρόστερ και χρόνο συμμετοχής κάτω των 20 λεπτών, θα πει «ευχαριστώ, δεν θα πάρω». Πάντως, ο Μίτσιτς δεν έχει δοκιμάσει την αξία του στον κόσμο του ΝΒΑ. Δεν αποκλείεται να το κάνει και να μετρήσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά και σε ένα διαφορετικό μπάσκετ από το ευρωπαϊκό, στο οποίο είναι… «πρωτομάστορας».

Λόγω θέσης (σέντερ), αλλά κυρίως λόγω θεαματικής βελτίωσης στην φετινή Ευρωλίγκα και καθολικής παραδοχής της αξίας του, ο Γιώργος Παπαγιάννης στρέφει το βλέμμα του προς το ΝΒΑ και το ΝΒΑ προς τον διεθνή παίκτη. Ο «Πάπα» βρίσκεται στην πιο κατάλληλη ηλικία για να προσπαθήσει ξανά στο ΝΒΑ. Η θητεία του στους Σακραμέντο Κίνγκς, με εισήγηση του Στογιάκοβιτς και του Ντίβατς, πριν από 4 χρόνια, ήταν πρώιμη και καθόλου εξελίξιμη. Στον Παναθηναϊκό, όμως, ο Γιώργος ωρίμασε πνευματικά και αγωνιστικά και είναι βέβαιο ότι παίκτες με ύψος άνω των 7 feet, είναι περιζήτητοι στο ΝΒΑ.

Στο στόχαστρο των ομάδων του ΝΒΑ, θα μπει ξανά ο Ντουέιν Μπέικον, μετά την εντυπωσιακή σεζόν του στην Μονακό. Ο Αμερικάνος φόργουορντ που επιλέχτηκε από τους Πέλικανς στο Νο40 του draft, το 2017 και έπαιξε στους Ορλάντο Μάτζικ, θέλει να επιστρέψει στο ΝΒΑ με τους δικούς του όρους. Και όχι να κάνει 14 φορές την διαδρομή από το ΝΒΑ στην G-League, όπως είχε γίνει από τους Σάρλοτ Χόρνετς για 3 χρόνια. Ο Μπέικον, βέβαια, αν δεν επιστρέψει στο ΝΒΑ και δεν συνεχίσει στους Μονεγάσκους, είναι περιζήτητος, ήδη, από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα και απέδειξε πέρυσι ότι μπορεί να έχει θέση στο ΝΒΑ, όπως έκανε στους Μπρούκλιν Νετς, με τον φίλο του, Κέβιν Ντουράντ που ταξίδεψε στην Ευρώπη και παρακολούθησε τον τέταρτο και πέμπτο αγώνα των πλει οφ, Μονακό-Ολυμπιακού. Για τον Τζέιμς, η επιστροφή και το «ρίζωμα» στο ΝΒΑ, είναι προτεραιότητα, αν και μέχρι τώρα έχει παίξει σε 5 διαφορετικές ομάδες ( Λαμποράλ Κούτσα, Παναθηναϊκός, Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ, Μονακό) στην Ευρωλίγκα.

Το ενδιαφέρον ομάδων του ΝΒΑ, προσέλκυσε και ο Έλι Οκόμπο που…συστήθηκε στην Ευρωλίγκα, με την Βιλερμπάν και αν δεν είχε απουσιάσει λόγω τραυματισμού για δυο μήνες, περίπου και είχε συνέχεια στις εμφανίσεις του, θα έγραφε ακόμα καλύτερα στατιστικά. Η ηλικία του Γάλλου γκαρντ (24χρ.) είναι ελκυστική για το ΝΒΑ, αν και χρειάζεται να καταξιωθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για να κάνει το σταθερό βήμα, γιατί θα είναι…μετέωρο, αν γίνει τόσο άμεσα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Αντετοκούνμπο που είναι συμπαίκτης του Οκόμπο στην Βιλερμπάν. Ο τρίτος αδελφός της οικογένειας Αντετοκούνμπο, μπορεί να έχει προοπτικές επιστροφής στο ΝΒΑ, όπου πήρε δαχτυλίδι πρωταθλητή με τους Λέικερς, πριν από δυο χρόνια, αλλά θα πρέπει να ωριμάσει περισσότερο στην Ευρωλίγκα. Επέλεξε την Βιλερμπάν, αντί προτάσεων που είχε και από την Ελλάδα, έκανε μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά δεν πήρε τον χρόνο συμμετοχής που περίμενε από τον Ει Τζέι Πάρκερ. Αναμφισβήτητα, ο συνδυασμός του «πακέτου» των αθλητικών ικανοτήτων και της ηλικίας του, είναι «διαβατήριο» προδιαγραφών του ΝΒΑ.

Η παρουσία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, είναι συνδεδεμένη και με την παρουσία του πνευματικού «τέκνου» του, Ρόκας Γιοκουμπάιτις, τον οποίο είχε παίκτη στην Ζαλγκίρις. Ο Λιθουανός πλει μέικερ επιλέχθηκε πριν από έναν χρόνο στο 34 του draft, αλλά θα σκεφτεί το ΝΒΑ, το καλοκαίρι του 2023, γιατι αφενός έχει συμβόλαιο με τους Καταλανούς και στην επόμενη σεζόν και αφετέρου είναι 21 ετών και… «άγουρος».

Η σκέψη του Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι σταθερά προσανατολισμένη στο ΝΒΑ, αν και ο Αμερικανοθρεμμένος γκάρντ που διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, δεν θέλει να δοκιμάσει ξανά την τύχη του στο ΝΒΑ, απλά για να το κάνει και χωρίς να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές αγωνιστικής συμμετοχής. Το πόσο θα παίζει, βέβαια, εξαρτάται από την ομάδα, τον χώρο που θα έχει στο ρόστερ της και τους στόχους της.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.