Εθνική: Η προετοιμασία των κατάλληλων συνθηκών δημιουργεί την καλύτερη αρχή των πάντων

Ο Δημήτρης Ιτούδης θα κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ανδρών, στο παιχνίδι με την Βρετανία, στην Λάρισα (30/6) για το τρίτο "παράθυρο" των προκριματικών του Παγκοσμίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση των τελικών της VTB o νέος προπονητής της επίσημης αγαπημένης θα κάνει τις κλήσεις των διεθνών παικτών. Πέντε φιλικά με αντιπάλους υψηλότατου επιπέδου για το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022.

Ο Ντόνσιτς έθεσε εαυτόν στην διάθεση της Σλοβενίας και για τα δυο επόμενα «παράθυρα» των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου, τέλη Ιουνίου και Αυγούστου, καθώς και για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022, στο πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Ο Γκόραν Ντράγκιτς των Μπρούκλιν Νετς δήλωσε ότι επιστρέφει στην ίδια Εθνική ομάδα για τον τελευταίο «χορό» του, σε ηλικία 36 χρονών, αλλά μόνο για τα προκριματικά παιχνίδια των Σλοβένων.

Στην Εθνική Γαλλίας και για τα δυο παιχνίδια με Μαυροβούνιο και Ουγγαρία, ο Κολέ κάλεσε 4 παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και την «αφρόκρεμα» των διεθνών που παίζουν στην Ευρώπη (Οκόμπο, Ζαϊτέ, Κορντινιέ, Πουαριέ, Ουατάρα, Αλμπισί), ενώ οι «τρικολόρ» θα υπολογίζουν τον Εβάν Φουρνιέ των Νικς  για το Ευρωμπάσκετ και περιμένουν τον  Τζόλε Εμπίιντ των Σιξερς να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που έχει αρχίσει για την απόκτηση γαλλικού διαβατηρίου.  

Οι Ισπανοί, στην μετά Πάου Γκαζόλ εποχή, είναι έτοιμοι να παρατάξουν πλήρες «οπλοστάσιο», παρά την ανανέωση που είναι αναγκασμένος να κάνει ο Σέρτζιο Σκαριόλο.

Οι Σέρβοι με νέο προπονητή, τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, θα έχουν τον Μπογκτάνοβιτς και θα κάνουν μια νέα προσπάθεια προσέγγισης του «back to back» ΜVP του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς να φορέσει την φανέλα της Εθνικής ομάδας, από την οποία ο σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς είναι σταθερά…αποστασιοποιημένος, τα τελευταία χρόνια.

H Εθνική Ελλάδας δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» ή να αντιγράψει από αυτές τις κινήσεις των επιτελείων στα άλλα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, γιατί έχει κάνει, ήδη, τις δικές της σε ένα προγραμματισμό προετοιμασίας που αποτελεί το ήμισυ για την επιτυχία κάθε νέας αγωνιστικής πρόκλησης, όπως αυτή που έχει εις διπλούν το προσεχές καλοκαίρι.

Μετά την λήξη των τελικών στα πλει οφ της VTB, ΤΣΣΚΑ-Ζενίτ, το ανώτερο σε μια εβδομάδα, ο Δημήτρης Ιτούδης θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αρχίσει τις πρώτες, δια ζώσης συναντήσεις του με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, τον διοικητικό υπεύθυνο των Εθνικών ομάδων, Δήμο Ντικούδη και τον επικεφαλής του οργανωτικού τομέα, Νίκου Ζήση, τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών στα τρία εκ των τεσσάρων προκριματικών παιχνιδιών του Παγκοσμίου, Σωτήρη Μανωλόπουλο (απουσίασε λόγω covid-19 στην πρεμιέρα με τους Άγγλους) και τον μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών, Κώστα Κώτση.

Ο δις πρωταθητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ και έχων την συντριπτική αποδοχή του ελληνικού μπάσκετ για τις ικανότητες καθοδήγησης της επίσημης αγαπημένης, θα προχωρήσει στις κλήσεις των διεθνών παικτών, ανοίγοντας επισήμως το κεφάλαιο “Εθνική Ελλάδας” στην καταξιωμένη καριέρα του.

Μετά την οριστική συμφωνία Λιόλιου-Βατούτιν για την άδεια της ΤΣΣΚΑ στην κατ’ αποκοπήν συνεργασία του Ιτούδη με τον πάγκο της Εθνικής, ενόψει του Ευρωμπάσκετ, που ήταν και το εφαλτήριο όλου του προγραμματισμού, ακολούθησαν οι αναγκαίες, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους διεθνείς παίκτες που αγωνίζονται εκτός Ελλάδας. Το ταξίδι των Ντικούδη-Ζήση στο Μιλγουόκι και η εγκάρδια συνάντηση τον Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, ενώ το ίδιο συνέβη με τον Νικ Καλάθη, στην Αθήνα (στο περιθώριο του αγώνα Ολυμπιακού-Μπαρτσελόνα). Το «ναι» στην Εθνική από τους τρείς αδελφούς Αντετοκούνμπο, συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα που θα κληθεί, αλλά και του πιστού «στρατιώτη», Νικ, αφορά την συμμετοχή στην προετοιμασία για την τελική φάση του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ (1-15/9, πρεμιέρα Ελλάδας με Κροατία στις 2/9) και στα δυο πρώτα προκριματικά παιχνίδια του δεύτερου γύρου (4o «παράθυρο», 25, εντός-28/8, εκτός) του Παγκοσμίου.

Στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα θα υποδεχτεί τη Μεγάλη Βρετανία, στην Λάρισα για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στον πρώτο γύρο των προκριματικών και μετά τον αποκλεισμό της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. (ματαιώθηκε και το παιχνίδι στις 3 Ιουλίου), θα μεταφέρει ρεκόρ 3 νικών-1 ήττας στην τελική ευθεία για την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ.

Το πρόγραμμα και οι αντίπαλοι θα γνωστοποιηθούν, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, αλλά πιθανότατα θα είναι η Λετονία και το Βέλγιο. Φυσικά, η Εθνική θα παίξει σε διπλούς αγώνες και με την Σερβία από τον Α’ όμιλο στο 5ο «παράθυρο» του Νοεμβρίου.

Στην Λάρισα, όπου θα συνεχιστεί η αποκέντρωση της Εθνικής, όχι μόνο προς το Ηράκλειο, ο Δημήτρης Ιτούδης θα καθοδηγήσει για πρώτη φορά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, θα είναι ο Δίπλα του, στην θέση του πρώτου συνεργάτη, θα είναι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, ενώ το ίδιο μπορεί θα συμβεί στα δυο παιχνίδια του Αυγούστου, γιατί ουσιαστικά, η Εθνική που θα προετοιμάζεται για να παίξει στον όμιλο του Μιλάνου, αρχικά, για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο ρόστερ στους συγκεκριμένους αγώνες και να πετύχει το «δυο στα δυο», ώστε με το «καλημέρα» του δεύτερου γύρου, να πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας, φτάνοντας τις 5 νίκες (προκρίνονται οι 3 πρώτες ομάδες του νέου ομίλου από τον δεύτερο γύρο).

Πιθανότατα, ο Ιτούδης, εφόσον λύσει την συνεργασία του με την ΤΣΣΚΑ και καταλήξει σε συμφωνία με την Φενέρμπαχτσε, δεν θα είναι στον πάγκο της Εθνικής για τους προκριματικούς του 5ου  Νοέμβριος) και του 6ου «παραθύρου» (Φεβρουάριος 2023) και ο Μανωλόπουλος θα είναι ξανά στην θέση του πρώτου προπονητή.

Για το παιχνίδι με τους Βρετανούς, η προετοιμασία θα αρχίσει μια εβδομάδα νωρίτερα και ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί η χρονική κατάληξη των τελικών πρωταθλήματος για την ενσωμάτωση των παικτών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Εξάλλου, η επίσημη αγαπημένη δεν χρειάζεται και την μέγιστη πληρότητα για να νικήσει τους Βρετανούς από τους οποίους ηττήθηκε στην πρεμιέρα των προκριματικών, στο Νιουκάστλ και αν είχε αποφύγει την κακή αρχή στην πρεμιέρα των προκριματικών, θα μετέφερε το απόλυτο των τεσσάρων νικών στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, ύστερα και από τις καθοριστικές νίκες κόντρα στην Τουρκία, σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Τον Αύγουστο, η Εθνική θα δώσει πέντε φιλικά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του τουρνουά «Ακρόπολις» και οι προτάσεις που έχουν γίνει είναι με αντιπάλους υψηλότατου επιπέδου στο παγκόσμιο μπάσκετ. Όταν θέλεις να επιστρέψεις στην ελίτ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την οποία απουσιάζεις τα 13 τελευταία χρόνια, προετοιμάζεσαι κόντρα σε αντιπάλους από αυτή την ελίτ…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.