ΕΣΑΚΕ: Μια «ωραία ατμόσφαιρα»…

Με την πρόσφατη απόρριψη της εισήγησης της επιτροπής για τις ΚΑΕ ΑΕΚ, Λάρισα, Άρης και Απόλλων Πατρών, ουσιαστικά, η επιτροπή ελέγχου αυτοκαταργείται από τον ΕΣΑΚΕ που ορθώς την σύστησε για την αυτοκάθαρση του επαγγελματικού μπάσκετ και την νόμιμη ισομέρεια όλων των μελών-μετόχων του.

Η ενότητα των μελών του ΕΣΑΚΕ δοκιμάστηκε δυνατά και «σκληρά» για πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, στην χθεσινή (16/6) συνεδρίαση έξι ωρών της «λίγκας» για την απόρριψη των φακέλων αδειοδότησης τεσσάρων ομάδων και στην κατάληξη της καταψήφισης στην σχετική εισήγηση της επιτροπής ελέγχου.

Στην περίπτωση που η ψηφοφορία είχε διαφορετικό αποτέλεσμα αντί του 8 κατά της απόρριψης των φακέλων και 4 υπέρ αυτής και γινόταν δεκτή η εισήγηση της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από εκπροσώπους των ίδιων ομάδων, στο επόμενο πρωτάθλημα της Basket League, θα συμμετείχαν 8 ομάδες και θα αναμενόταν ο έλεγχος των φακέλων που συγκροτούν, οι προβιβασθείσες ομάδες της Καρδίτσας και του Ψυχικού από την Α2 κατηγορία. Εφόσον, τα νεοφώτιστα μέλη της «λίγκας» πληρούν τα κριτήρια που έχουν αποφασίσει οι ίδιες οι ομάδες από το 2019, το πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23 θα είχε 10 συμμετέχουσες ομάδες.

Μέσες-άκρες, όμως, αυτή μπορεί να είναι και η ρεαλιστική, οικονομική θέση του επαγγελματικού μπάσκετ, όσο και αν ο αριθμός των συμμετοχόντων θα είναι ο μικρότερος και ο «φτωχότερος» από κάθε άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Η προσπάθεια αυτοδιαχείρισης του επαγγελματικού μπάσκετ που άρχισε πριν από 3 χρόνια, με ουσιαστικό στόχο την «αυτοκάθαρση» του χώρου από παράγοντες που είχαν αδιαφανή οικονομική επιφάνεια, από παράγοντες-«αλεξιπτωτιστές» που βρήκαν πρόσφορο έδαφος…προσγείωσης αποκτώντας μια ΚΑΕ, από περιέργους τύπους που δεν μπορούσαν να κεράσουν ούτε…καφέ, αλλά έκαναν απλή διαχείριση των εσόδων που είχαν οι ομάδες του από τον ΕΣΑΚΕ και την συμμετοχή στο πρωτάθλημα, βρίσκεται αυτονόητα και καθομολογούμενα στην σωστή κατεύθυνση.

Σ’ έναν συνεταιρισμό, δεν γίνεται ο ένας να έχει… «χίλιες και μια» υποψίες για το ποιόν και το know how  του διπλανού. Μπορεί πάντα σε κάθε συνεταιρισμό να υπάρχουν ισχυροί και αδύναμοι μέτοχοι, αλλά τα τελευταία χρόνια, στις θέσεις των μελών του Δ.Σ., κάθισαν άτομα που είχαν μοναδικό σκοπό το ατομικό κέρδος τους και είχαν χρεωκοπημένες ανώνυμες εταιρίες και στις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις «κουβαλούσαν» βαριά ονόματα συλλόγων του ελληνικού μπάσκετ. Κάθισαν άτομα που αντιλήφθηκαν ότι ο χώρος ήταν σαθρός και ανεξέλεγκτος για την εποπτεία των καλαθοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών που εκπροσωπούσαν. Άτομα που «εξαφανίστηκαν» και αναζητούνται μέσω του… Silver Alert. Aπλά, έκαναν το…κομμάτι τους, την δουλειά τους για την ακρίβεια και είτε «αυτοαποβράστηκαν», είτε απεβλήθησαν…

Γι’ όλα αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, η αυτοκάθαρση του ΕΣΑΚΕ, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για την λειτουργία της επιτροπής ελέγχου, ψηφίστηκαν από τα ίδια μέλη-ομάδες της «λίγκας». Απλά, ο οικονομικός πήχης των κριτηρίων μπήκε πολύ ψηλά για τα δεδομένα του επαγγελματικού μπάσκετ. Και στην ζύγιση των οικονομικών αντοχών των ΚΑΕ, το αποτέλεσμα είναι  «λιποβαρές». Στην κατεύθυνση του «να αυτομετρηθούμε», μπαίνει ερωτηματικό για το αν υπάρχουν 10 υγιείς οικονομικά ομάδες που μπορούν να συγκροτήσουν ένα δυνατό πρωτάθλημα.

Και η έννοια της οικονομικής υγείας, είναι οι τακτικές πληρωμές παικτών, προπονητών, ΦΠΑ και όποιων άλλων υποχρεώσεων απορρέουν για κάθε ανώνυμη εταιρία. Τα «φέσια» προηγουμένων ετών, τα νέα «φέσια» που δημιουργούνται σε κάθε νέα περίοδο, οι δεκάδες προσφυγές παικτών και εργαζομένων στις ΚΑΕ, η απαγόρευση μεταγραφών που έρχεται από τα «φιρμάνια» της FIBA, έχουν καταστήσει ένα καθεστώς οικονομικής αφερεγγυόητας του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα. Γιατί, είναι εύκολο να υπάρχουν 6 ξένοι παίκτες και 6 αλλαγές ξένων (σύνολο 12), με την τακτική του «φύγε εσύ, έλα εσύ», αλλά ο παίκτης που αντικαθίσταται, χωρίς να αποζημιωθεί, τουλάχιστον, τα δεδουλευμένα του, θα προσφύγει στην FIBA και έτσι, στο ένα bat θα προστεθεί το δεύτερο, το τρίτο και οι απαγορεύσεις μεταγραφών, θα φτάσουν σε απαγορευτικό αριθμό νέας τακτοποίησης και διακανονισμών…

Και είναι απορίας και δυσάρεστης έκπληξης άξιο, ότι αν για την ΑΕΚ, ήταν γνωστά εντός και εκτός Ελλάδας, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Λάρισα που παρουσίασε το αξιοζήλευτο, αγωνιστικό επίτευγμα στα φετινά πλει οφ, βρίσκεται μια νίκη μακριά από την κατάκτηση της 3ης θέσης του πρωταθλήματος (ουσιαστικά κατακτά τον τίτλο των άλλων 11 ομάδων εξαιρουμένου του διπολισμού Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού), κάνει σχέδια για συμμετοχή στο επόμενο BCL, αντιμετωπίζει πρόβλημα πληρότητας του φακέλου της για τη συμμετοχή στην επόμενη Βasket League…

Με την επιτροπή ελέγχου, ο ΕΣΑΚΕ, προσπαθεί να προστατέψει τα μέλη του, πριν αποσταλούν οι φάκελοι των ΚΑΕ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Γιατί, αν δεν υπήρχε η νεοσυσταθείσα τα δυο τελευταία χρόνια, επιτροπή και οι φάκελοι των ΚΑΕ, έφταναν απευθείας στην ΕΕΑ, χωρίς προγενέστερο έλεγχο, το πιθανότερο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις να είχαν απορριφθεί και να μην εκδιδόταν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ο ΕΣΑΚΕ δεν εκδίδει τα πιστοποιητικά συμμετοχής. Κάνει προέλεγχο των φακέλων, βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί. Πέρυσι, η ΚΑΕ Ηρακλής κατάφερε να λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής από τη ΕΕΑ και στην πορεία του πρωταθλήματος, ανακλήθηκε, γιατί υπήρχαν παρατυπίες που είτε ξέφυγαν από την έλεγχο και της επιτροπής αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ και την ΕΕΑ, είτε παραβλέφθηκαν και μπήκαν «κάτω από το χαλί»…

Με την πρόσφατη απόρριψη της εισήγησης της επιτροπής για τις ΚΑΕ ΑΕΚ, Λάρισα, Άρης και Απόλλων Πατρών, ουσιαστικά, η επιτροπή ελέγχου αυτοκαταργείται από τον ΕΣΑΚΕ. Οι εταίροι (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Λαύριο, Ιωνικός και Ηρακλής), εκτός των τεσσάρων, των οποίων οι φάκελοι απορρίφθηκαν σε πρώτη φάση και συνολικά οκτώ, δηλαδή, έδωσαν παράταση χρόνου στις συγκεκριμένες ομάδες να καλύψουν τα κενά των φακέλων τους.

Το αν θα τα καταφέρουν, πριν πάνε στην ΕΕΑ και ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικού συμμετοχής, θα φανεί σύντομα.

Η ΑΕΚ, στην “μάχη” επιβίωσης της, προχώρησε σε σωρεία καταγγελιών για το επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά θα κληθεί να τις αποδείξει στον Εισαγγελέα, ύστερα από και από την θεσμική παρέμβαση που ως όφειλε, έκανε η ΕΟΚ. Η ΑΕΚ, επί της ουσίας, υποστήριξε σε τρείς ανακοινώσεις της ότι συμμετείχε σε ένα “σάπιο” επαγγελματικό μπάσκετ, έχει πολλά “ράμματα για τη γούνα” άλλων ομάδων, παικτών, δημοσιογράφων. Η “βασίλισσα” ανέδειξε, τώρα που είναι στα… “σχοινιά”, μια δυσοσμία που ενώ την…οσφρυζόταν και τα προηγούμενα χρόνια, έκανε ότι δεν καταλάβαινε. Ή ακριβέστερα ήξερε σε ποιας σύνθεσης συνεταιρισμό συμμετείχε, αλλά επειδή ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την τωρινή, δεν…ασχολιόταν. Στην εισαγγελία θα πρέπει να καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία, μετά τα καταγγελτικά λόγια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.