Η...πρώτη φορά του Προμηθέα με ξένο προπονητή και του Λουίς Κασιμίρο στο βήμα εκτός του ισπανικού μπάσκετ.

Η άφιξη στην Πάτρα του Λουίς Κασιμίρο Παλόμο Κάρντενας-όπως είναι το πλήρες όνομα του- και στον πάγκο του Προμηθέα, ανοίγει νέο κεφάλαιο, ταυτόχρονα, στην προπονητική καριέρα του Ισπανού κόουτς και στην αλλαγή φιλοσοφίας του οργανισμού για την ταυτότητα του τεχνικού ηγέτη. Στην μετά Μάκη Γιατρά εποχή εφτά χρόνων στον πάγκο του Προμηθέα, η ομάδα της Πάτρας για πρώτη φορά έκανε στροφή πλεύσης σε επιλογή ξένου προπονητή.

Ο Κασιμίρο, ύστερα από τριάντα χρόνια ενασχόλησης του με την προπονητική μόνο στο ισπανικό μπάσκετ και τις θητείες του σε 7 διαφορετικές ομάδες, αποφάσισε να δουλέψει εκτός της πατρίδας του, σε μια άλλη μεσογειακή χώρα και με διαφορετική, όμως, κουλτούρα στο μπάσκετ. Οι διοικούντες του Προμηθέα κατέληξαν στην επιλογή ξένου προπονητή, έχοντας στην κρίση τους, δυο σημαντικά συμπεράσματα.

Με δεδομένο ότι η προσφορά του Μάκη Γιατρά στο μεγάλωμα της ομάδας, την καταξίωση της στο ελληνικό πρωτάθλημα και την συμμετοχή της σε δυο διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιούροκαπ), είχε ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο Προμηθέας έκρινε ότι η ειδοποιός διαφορά στον πάγκο του μπορεί να γίνει με ξένο προπονητή. Χωρίς, παράλληλα, να απαξιώνει τους Έλληνες τεχνικούς, αλλά να θεωρεί ότι μετά την εφτάχρονη συμπόρευση με τον Γιατρά, η στροφή σε ευρωπαϊκή επιλογή ήταν απαραίτητη και έμοιαζε με «μονόδρομο» για την σταδιακή ευρωπαϊκή καταξίωση της ομάδας.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορούσε την σχολή ευρωπαϊκού μπάσκετ που θα έπρεπε η ομάδα της Πάτρας να επικέντρωνε την προσοχή της για την αναζήτηση προπονητή. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι το κορυφαίο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχει «βάθος» ανταγωνιστικότητας και συνολικά η ισπανική σχολή μπάσκετ είναι η καλύτερη. Μπορεί η Εθνική Ισπανίας να έχει Ιταλό προπονητή (Σκαριόλο), αλλά ως γνωστόν, είναι πολύ διαφορετική η δουλειά κάθε προπονητή σε ομάδα συλλόγου από αυτή σε κάθε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Προμηθέας δεν… έριξε «ζαριά» στην επιλογή του Κασιμίρο. Και ο Ισπανός τεχνικός (θα γιορτάσει τα 61α γενέθλια του στις 21 Ιουλίου),  έκρινε ότι δεν υπάρχει ρίσκο στην πρώτη δοκιμασία των δεδομένων ικανοτήτων του, εκτός των ισπανικών συνόρων.

Η πρόταση του αναπτυσσόμενου οργανισμού Προμηθέα στον Κασιμίρο, εμπεριέχει ισχυρό κίνητρο για τον Ισπανό τεχνικό που έκρινε ότι υπήρχε και το κατάλληλο timing στην καριέρα του για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία μίας ξένης ομάδας που έχει κοινά στοιχεία με τις περισσότερες, ισπανικές που καθοδήγησε, μέχρι τώρα στην Ιβηρική χερσόνησο. Γιατί, μπορεί να μην έχει καθίσει στους πάγκους της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, αλλά έχει ταυτίσει την σταδιοδρομία του με ομάδες που έχουν καταξιωθεί στο πρωτάθλημα της ACB και έχει συντελέσει στο παραπάνω βήμα που έκαναν.

Ο Κασιμίρο έχει αρχίσει να μαθαίνει τον Προμηθέα, αλλά το σημαντικότερο είναι να μάθει την ελληνική Basket League, όπως και ο ίδιος είπε στην πρόσφατη παρουσίαση του. Ορθώς, υποστήριξε ότι το μπάσκετ είναι το ίδιο, παντού, αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα που δεν έχει την ποιότητα του ισπανικού, δεν παύει να έχει την πίεση του νικηφόρου αποτελέσματος.

Ο Προμηθέας δεν ζήτησε τίτλους από τον Κασιμίρο. Ο Ισπανός βρίσκει την ομάδα της Πάτρας στην 3η θέση του πρωταθλήματος, με δυο συνεχόμενες συμμετοχές στον τελικό κυπέλλου, μ’ ένα σουπερ καπ (το έχει κατακτήσει και ο ίδιος με την Γκραν Κανάρια το 2016) και στην θέση της φιναλίστ των τελικών πρωταθλήματος, πριν από δυο χρόνια.

Η πίστωση χρόνου προσαρμογής του είναι δεδομένη, αλλά έχει και μικρή διάρκεια, γιατί ο Προμηθέας θέλει να μεγαλώσει περισσότερο. Για το αν μπορεί, θα απαντήσει ο Λουίς Κασιμίρο.