Ιστορική μέρα για το χάντμπολ, στο Ναύπλιο η έδρα της MHC

Το στρατηγείο της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χειροσφαίρισης επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ακόμη μία σημαντική μέρα ήταν η σημερινή για το ελληνικό χάντμπολ, καθώς ολοκληρώθηκε και τυπικά η η μεταφορά της έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (Mediterranean Handball Confederation) από την Ρώμη στο Ναύπλιο με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου.

Πλέον, η Ελλάδα και ειδικά η ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας καθίσταται επίκεντρο του Μεσογειακού χάντμπολ, σταυροδρόμι τριών ηπείρων με απήχηση σε 34 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Την εκδήλωση της Τετάρτης (05/01) τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της MHC Zoran Radojicic, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο Γενικός Γραμματέας της MHC Κώστας Σταματιάδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας, Κώστας Γκαντής, ο γενικός γραμματέας της ΟΧΕ, Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο Βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Αδριανός, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: “Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που βρίσκομαι στο Ναύπλιο, σε έναν εμβληματικό χώρο, στο πρώτο Βουλευτήριο για να υπογράψουμε το μνημόνιο για την μεταφορά της έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χειροσφαίρισης από την Ρώμη στο Ναύπλιο. Τα οφέλη για την περιοχή είναι πολλά , και οικονομικά αλλά και ο μηχανισμός προβολής μέσω του αθλήματος είναι επίσης πολύ δυνατός όπως και ο μηχανισμός προώθησης των επιχειρήσεων. Η δυναμική του αθλήματος στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, με τα παιδιά να ακολουθούν το άθλημα και να τους δίνεται κίνητρο. Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για την δουλειά που έγινε από τον Δήμο, την Περιφέρεια αλλά και την ομοσπονδία Χειροσφαίρισης για να έρθει η έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας στο Ναύπλιο. Είναι αυτονόητη η στήριξη μας με τις δυνάμεις που διαθέτει το Υπουργείο και η Πολιτεία. Η σημερινή μέρα είναι ένα ιδανικό ξεκίνημα για το 2022 και είμαι βέβαιος πως θα έχουμε πολλά και εξαιρετικά αθλητικά γεγονότα. Καλή Χρονιά και πολλά συγχαρητήρια σε όλους”.

Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής υπογράμμισε ότι “το ελληνικό χάντμπολ μετά και την τυπική επικύρωση της μεταφοράς της έδρας της MHC στο Ναυπλιο, ενισχύει τη διεθνή του παρουσία. Δίνει τη δυνατότητα στους νέους αθλητές και στις νεες αθλητριες του χάντμπολ, να προετοιμαστούν και να αγωνιστούν σε υψηλού επιπέδου διεθνείς διοργανώσεις. Τόσο η ΟΧΕ, όσο και οι πανίσχυρες χαντμπολικά ομοσπονδίες της Μεσογείου και οι υπόλοιπες που απαρτίζουν την MHC, θα βάλουν τις βάσεις για την ενίσχυση και με τη μετεξέλιξη στον υπερθετικό βαθμό των μεσογειακών διοργανώσεων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Η στήριξη του δήμου Ναυπλιέων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κυρίως του υφυπουργείου Αθλητισμού, αποτελούν εγγύηση για τη λειτουργία της έδρας της MHC, την καθημερινή διαχείριση της οποίας εκτός από τον πρόεδρο κ. Zoran Radojicic θα εποπτέυει και ο Έλληνας γενικός γραμματέας κ. Κώστας Σταματιάδης. Καλη επιτυχία στο έργο τους”.

Ο Γενικός Γραμματέας της MHC και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσων της ΟΧΕ, Κώστας Σταματιάδης, επισήμανε ότι “είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όταν έρχεται στην Ελλάδα η έδρας ενός Μεγάλου Διεθνούς Οργανισμου και έχει ιδιαίτερη αξία ότι η έδρα τοποθετήθηκε στην περιφέρεια, σε μια ιστορική πόλη, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, στο Ναύπλιο. Εκεί στο κτίριο της πρώτης Βουλής, υπογράφηκε σήμερα αυτή η συμφωνία. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου, καλώς εχόντων των πραγματων θα υπάρξει μία σειρά συνεχών εκδηλώσεων και το χάντμπολ θα είναι εκεί. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι το Ναύπλιο γίνεται επίκεντρο σε ένα σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν άμεσα 24 χώρες και ακόμη 10 συνεργαζόμενες από τη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Αραβία και την Ασία. Σε οποιαδήποτε δράση της MHC, σε όλα αυτά τα μέρη, θα μπορεί να υπάρχει εκπρόσωπος της πόλης, που θα προβάλλει το Ναύπλιο ως τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Η παρουσία όλων όσων συνυπέγραψαν τη συμφωνία και φυσικά του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, καταδεικνύει το μέγεθος του γεγονότος. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορική διαδρομή της MHC, που ξεκίνησε το 1999 με πρώτο πρόεδρο τον Μουσταφά Χασάν και πρώτο γενικό γραμματέα τον Παναγιώτη Τραϊκόγλου και το ταξίδι της έδρας από το Κάιρο, στην Αθήνα, στη Ρώμη και τέλος, από σήμερα στο Ναύπλιο. Κλείνοντας, οφείλω να ευχαριστήσω τον Τάσσο Χειβιδόπουλο, για όσα έχει προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως γενικός γραμματέας της ΟΧΕ, όσο και ως παράγοντας του τόπου που θα φιλοξενεί την έδρα της Μεσογειακής”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ, Τάσσος Χειβιδόπουλος σημείωσε: ” Ολοκληρώθηκε σήμερα μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την προτροπή του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μουσταφά Χασάν, για τη μεταφορά της έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας στο Ναυπλιο. Ο Δήμος Ναυπλιέων και προσωπικά ο δήμαρχος, Δημήτρης Κωστούρος, με τη βοήθεια της Περιφερειας, αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, και σήμερα με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ξεκινά ένας καινούριος κύκλος ανάπτυξης του αθλήματος μας, στο Ναυπλιο, στην Αργολίδα στην Πελοπόννησο. Ηταν ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του για την εγκατάσταση στο Ναύπλιο μιας μεγάλης διεθνούς ομοσπονδίας οπως είναι η MCH. Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο της Mεσογειακής Συνομοσπονδίας, Zoran Radojicic και τον γενικό γραμματέα Κώστα Σταματιάδη για την αποδοχή της προτασης μεταφοράς της έδρας στο Ναύπλιο και για τη συνεργασία που έχουμε για την αναπτυξη του αθλήματός μας στην περιφέρεια. Από σήμερα ξεκινάμε σε συνεργασία με την MCH, την κατάρτιση ενός προγράμματος εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων, που θα ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα”.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος δήλωσε: «Από σήμερα η νέα έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (Mediterranean Handball Confederation) θα είναι στο Ναύπλιο. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που θα συνυπογράψω αυτό το μνημόνιο συνεργασίας. Ο Δήμος Ναυπλιέων συνεχίζει να πρωτοπορεί και το 2022 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για το Δήμο μας. Το άθλημα του χάντμπολ αν και στην Αργολίδα αναπτύσσεται και είναι ευρέως διαδεδομένο μέσα από τις επιτυχίες του Διομήδη Άργους και τη διαρκώς ανοδική πορεία του Πολυνίκη Ναυπλίου, στόχος μας πλέον είναι με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων να εξελιχθεί και να γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμο στις νέες γενιές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από την πλευρά μας θα αγωνιστούμε σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τον νέο μας ρόλο για να βρει τον χώρο που του αξίζει ώστε οι Αξίες και τα Ιδεώδη που πρεσβεύει ο Αθλητισμός να προβάλλονται πιο έντονα και να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, κ. Γιάννης Μαλτέζος ανέφερε: “Το Ναύπλιο ως πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες και επαγγελματίες από όλον τον κόσμο είναι ο πλέον ιδανικός τόπος λόγω της αθλητικής και πολιτιστικής κουλτούρας και ιστορίας του για τη φιλοξενία της έδρας της συνομοσπονδίας μέσω της οποίας θα προωθείται η διοργάνωση πρωταθλημάτων χειροσφαίρισης, συνεδρίων και εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο κι έτσι η καρδιά του ελληνικού χάντμπολ θα χτυπάει στο Ναύπλιο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το χάντμπολ είναι ένα αγαπημένο άθλημα για τον κόσμο του Νομού της Αργολίδας δεδομένης της μεγάλης πορείας του πρωταθλητή Ευρώπης, Διομήδη Άργους αλλά και του πολυβραβευμένου Πολυνίκη Ναυπλίου. Η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε δύο χρόνια πριν από την ελληνική Ομοσπονδία Χάντμπολ και από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη, Τάσο Χειβιδόπουλο, αγκαλιάστηκε από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, που θα καταβάλλει το σημαντικό κόστος της μετακίνησης της έδρας στην πόλη και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς εκτιμήσαμε τις μεγάλες ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτό το γεγονός. Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που αγκάλιασε αυτήν την κίνηση και μάλιστα μας τίμησε στη σημερινή υπογραφή. Εξέφρασα μάλιστα στον Υφυπουργό το αίτημα μας ώστε να λάβουμε ακόμα περισσότερη βοήθεια για τη δημιουργία κατάλληλου αθλητικού χώρου διεθνών προδιαγραφών για να μπορούμε να υποδεχόμαστε σπουδαία αθλητικά events”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας