Πέντε ταινίες για την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ


Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ και με αφορμή το γεγονός αυτό, παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Από την υπέροχη «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε και το συγκινητικό «Ένας Χωρισμός» του Aσγκάρ Φαραντί, μέχρι τη «Μητέρα» του Κριστόφ Μπίλσεν, η οποία προβάλλεται στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες...
Δημοσίευση: 21/09/2019 - 09:56

Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ και με αφορμή το γεγονός αυτό, παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Από την υπέροχη «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε και το συγκινητικό «Ένας Χωρισμός» του Aσγκάρ Φαραντί, μέχρι τη «Μητέρα» του Κριστόφ Μπίλσεν, η οποία προβάλλεται στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Η άνοια με κύρια μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, σήμερα αλλά πολύ περισσότερο για το μέλλον. Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, υπάρχουν στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7 εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα  200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τους 600.000.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες της υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στόχος της Εταιρείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, η κινητοποίηση της Πολιτείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και η ίδρυση δομών για την περίθαλψή τους. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η άνοια είναι το σύνδρομο κατά το οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν κυρίως  προβλήματα μνήμης αλλά και του λόγου, της προσοχής, του προσανατολισμού, της συμπεριφοράς καθώς και της ισορροπίας και της βάδισης. Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες και βάσει μελετών, η πλέον συχνότερη (σε ποσοστό 60% - 70%) είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Είναι νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη, προς το παρόν.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr