Ηταν 19 Σεπτεμβρίου 2022. Η Ξάνθη μέσω του τέως ιδιοκτήτη της, Βασίλη Παπαδημητρίου ανακοίνωνε με επιστολή της την αδυναμία να κατέβει στο τρέχον πρωτάθλημα της SL2. Η κατάσταση έμοιαζε να είναι στο μηδέν και οι φίλοι της Ξάνθης έβλεπαν την αγαπημένη τους ομάδα να ψάχνει τρόπο να εκπέμψει σήμα για το αύριο.
Στο “σήμερα” περίπου 8 μήνες μετά, η Ξάνθη στέλνει ξεκάθαρα το -νέο- της σήμα. Επανεκκίνηση. Με μπροστάρη τον Ερασιτέχνη και τον κόσμο στην πρώτη γραμμή. Με την ομάδα να αρχίζει από τα τοπικά της ΕΠΣ με τον στόχο να είναι η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία σε βάθος πενταετίας, με υπομονή και σχέδιο.
Η επανεκκίνηση θα γίνει με έδρα, την ιστορική έδρα της Ξάνθης, το γήπεδο στο κέντρο της πόλης εκεί όπου έπαιζε μέχρι το 2004 όταν πήγε στα Πηγάδια.
Η ιστορική έδρα… Εκεί που πανηγύρισε τόσες επιτυχίες. Εκεί που το 1989 ο κόσμος φώναζε το “εκεί-εκεί στην Α’ Εθνική” για την άνοδο της ομάδας με έτος ίδρυσης το 1967. Τότε που άρχισε το σερί της πολυετούς και αδιάλειπτης παρουσίας της στην Α’ Εθνική.
Εκεί όπου -μεταξύ άλλων- έπαιξε (το 2002) και το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι με αντίπαλο τη Λάτσιο.
Οι σκέψεις που υπήρχαν για εξαγορά κάποιου άλλου ΑΦΜ δεν προχώρησαν. Ο κόσμος αρνήθηκε να γίνει αυτό και ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ με μπροστάρηδες τους δικηγόρους, Κωνσταντίνο Ψωμά και Αλέξανδρο Γιαλάογλου αλλά με την πόλη να είναι στο πλευρό της νέας προσπάθειας δηλώνει την ομάδα στα τοπικά. Σε ό,τι αφορά στην πρότερη κατάσταση, υπάρχουν τα χρέη της ΠΑΕ στην οποία, σύντομα, θα προχωρήσουν στην Ξάνθη σε εκκαθάριση.
Την ίδια περίοδο που συμβαίνουν αυτά με έδρα το γήπεδο στην πόλη, για τα Πηγάδια αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων από την Αυστραλία για τον Μπιλ Πάπας.
Στην Ξάνθη είναι σε αναμονή για το τι αποφάσεις θα παρθούν από την Αυστραλία. Αυτό όμως σημαίνει ότι το πρόβλημα των δεσμεύσεων στις εγκαταστάσεις στα Πηγάδια, στο υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, παραμένει.
Ενεργοποιείται λοιπόν η ιστορική έδρα του ΑΟΞ, το γήπεδο χωρητικότητας 12.500 θέσεων, σε μια κίνηση που -εκτός από ουσία- έχει και ισχυρό σημειολογικό νόημα.
Και μαζί, η ανασύσταση του Ερασιτέχνη που θα στηρίξει τη νέα προσπάθεια. Η ανταπόκριση δείχνει πολλά. Στις πρώτες μέρες λειτουργίας εγγράφησαν κοντά στα 300 μέλη, ενώ οι αιτήσεις πλησιάζουν τις 1000. Παλιοί παίκτες της ομάδας με τη σπουδαία ιστορία τους, έκαναν την εγγραφή τους.
Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Ο Νίκος Κεχαγιάς, κάνουν όλοι την εγγραφή τους.
Με θέρμη για το πλάνο εκφράστηκε και ο ιστορικός μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος.
Δημιουργήθηκε ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τους δικηγόρους, Κωνσταντίνο Ψωμά (πρόεδρος) και Αλέξανδρο Γιαλάογλου (αντιπρόεδρος)και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές να αναλαμβάνουν τα αγωνιστικά ηνία του συλλόγου.
Μαζί με τη δημιουργία της ομάδας, ήδη γίνονται συμφωνίες για τη δημιουργία των ακαδημιών και τους χώρους που θα ενταχθούν αυτές ενώ ο Ερασιτέχνης προχωράει στη δημιουργία και άλλων τμημάτων όπως πυγμαχία και γυνακείο ποδόσφαιρο.