Τα πιο δραματικά φινάλε της Μπουντεσλίγκα

Όταν ο τίτλος στην Γερμανία κρίνεται στις τελευταίες αγωνιστικές!

Όταν ο τίτλος στην Γερμανία κρίνεται στις τελευταίες αγωνιστικές!

Με τρεις αγώνες να απομένουν για τη λήξη της φετινής σεζόν στη Μπουντεσλίγκα, Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ έχουν διαφορά μόλις δύο βαθμών και το φινάλε της περιόδου αναμένεται συναρπαστικό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Εν’ όψει της τελικής ευθείας, η ιστοσελίδα της Μπουντεσλίγκα θυμήθηκε τις πιο δραματικές «μονομαχίες» για το πρωτάθλημα: 

1970/71: Σπάνια γκέλα για Μπάγερν

Μπάγερν Μονάχου και Γκλάντμπαχ ήταν ισόβαθμες στην κορυφή εν’ όψει της τελευταίας αγωνιστικής, με τους Βαυαρούς να έχουν προβάδισμα ενός γκολ στην διαφορά τερμάτων. Η Μπορούσια, έκανε το καθήκον της επικρατώντας με 4-1 στην έδρα της Άιντραχτ και περίμενε γκέλα της Μπάγερν. Αυτή ήρθε τελικά, με τους Βαυαρούς να χάνουν 2-0 στο Ντούισμπουργκ και την Γκλάντμπαχ να στέφεται πρωταθλήτρια.

1971/72: Ιστορικά «εγκαίνια» στο Μόναχο

Είναι πολύ σπάνιο ένας τίτλος να κρίνεται την τελευταία αγωνιστική σε ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες που τον διεκδικούν. Έτσι έγινε όμως την συγκεκριμένη σεζόν, με την πρωτοπόρο Μπάγερν να υποδέχεται την δεύτερη Σάλκε, που ήθελε μόνο νίκη καθώς ήταν έναν πόντο πίσω. Ήταν ένα ιστορικό απ’ όλες τις απόψεις ματς, καθώς η Μπάγερν αγωνιζόταν για πρώτη φορά στο νεόδμητο Ολυμπιακό Στάδιο. Στο ημίχρονο προηγήθηκε 2-0 με Χάνσεν και Μπράιτνερ, η Σάλκε μείωσε με γκολ του Φίσερ, αλλά οι Χόφμαν, Χένες και Μπεκενμπάουερ σφράγισαν τον τίτλο με εμφατικό 5-1, ξεκινώντας μία μακρά παράδοση άσχημων φινάλε για την ομάδα του Γκελζενκίρχεν…

1977/78: Δεν έφτασαν τα 12 στην Γκλάντμπαχ!


Το 12-0 ήταν ιστορικό αλλά όχι και αρκετό!

Κολονία και Γκλάντμπαχ είχαν τους ίδιους βαθμούς μία αγωνιστική πριν το τέλος, με την πρώτη όμως να είναι στο +10 στην διαφορά τερμάτων, πριν αντιμετωπίσει την ήδη υποβιβασμένη Ζαντ Πάουλι. Η Μπορούσια ήθελε ένα…τρελό σκορ για να διεκδικήσει τον τίτλο και το πέτυχε, καθώς κέρδισε με 12-0 εντός την Ντόρτμουντ, σε αυτήν που είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του πρωταθλήματος! Ακόμα κι αυτή όμως δεν έφτασε για να την στέψει πρωταθλήτρια, καθώς η Κολονία κέρδισε με 5-0 το δικό της παιχνίδι και πήρε τον τίτλο με διαφορά τριών τερμάτων!

1982/83: «Αφεντικό» στο Βορρά το Αμβούργο

Οι δύο γειτόνισσες και «αιώνιες» αντίπαλοι του γερμανικού Βορρά Αμβούργο και Βέρντερ ήταν ισόβαθμες εν’ όψει της τελευταίας αγωνιστικής. Η πρώτη είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων αλλά έπρεπε να επισκεφτεί την έδρα της Σάλκε που καιγόταν για την παραμονή, ενώ η δεύτερη υποδεχόταν την αδιάφορη Μπόχουμ. Το Αμβούργο προηγήθηκε αλλά στην συνέχεια δέχτηκε γκολ, ενώ αντίστροφη ήταν η εξέλιξη στο ματς της Βέρντερ. Οι «πράσινοι» έκαναν τελικά την ανατροπή και για λίγο ήταν πρωταθλητές, ομως ο Ρολφ πέτυχε το νικητήριο γκολ στο ματς του Αμβούργου, που κράτησε τους δύο (τότε) πόντους της νίκης μέχρι το τέλος, μαζί και τον τίτλο στην ισοβαθμία με οκτώ περισσότερα τέρματα. Λίγο αργότερα, η ομάδα του λιμανιού θα στεφόταν και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Γιουβέντους.

1985/86: Οι Βαυαροί μίλησαν στο τέλος

Η Βέρντερ είδε την Μπάγερν να μειώνει διαφορά πέντε βαθμών στους δύο εν’ όψει τους μεταξύ τους αγώνα στο «Βεζερστάντιον» την προτελευταία αγωνιστική. Εκεί οι «πράσινοι» έχασαν τεράστια ευκαιρία να καθαρίσουν τον τίτλο, καθώς με το σκορ στο 0-0 κέρδισαν πέναλτι ένα λεπτό πριν από το τέλος, όμως ο Μίχαελ Κούτζοπ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και κράτησε στη μάχη τη Μπάγερν. Η Βέρντερ έμελλε να το πληρώσει ακριβά καθώς την τελευταία αγωνιστική έχασε 2-1 στην Στουτγκάρδη, η Μπάγερν διέλυσε 6-0 την Γκλάντμπαχ και πήρε τον τίτλο στην ισοβαθμία, με εννέα τέρματα περισσότερα από την αντίπαλό της. Ήταν η πρώτη φορά όλη τη σεζόν που οι Βαυαροί βρέθηκαν στην κορυφή, αλλά και η πιο καθοριστική!

1991/92: Πολυθρόνα για τρεις!

Τρομερό φινάλε με τρεις ομάδες να πηγαίνουν στην τελευταία αγωνιστική έχοντας τους ίδιους βαθμούς. Η Άιντραχτ (του μετέπειτα προπονητή της ΑΕΚ Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς!) είχε θεωρητικό προβάδισμα καθώς υπερτερούσε στην διαφορά τερμάτων και αντιμετώπιζε την προτελευταία Χάνσα Ροστόκ. Τελικά έχασε με 2-1 από γκολ στο 89′, έτσι Στουτγκάρδη και Ντόρτμουντ έμειναν να παλεύουν για τον τίτλο. Η Μπορούσια προηγούνταν στο Ντούισμπουργκ με 1-0 την ώρα που η Στουτγκάρδη ήταν στο 1-1 με την Λεβερκούζεν, όμως ο Μπούχβαλντ έβαλε μπροστά τους Σουηβούς με 2-1 τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος και τους χάρισε τον τίτλο στην διαφορά τερμάτων…

1992/93: Όταν ο Ότο νίκησε την Μπάγερν…


Ο Ρεχάγκελ με την «σαλατιέρα».

Η Μπάγερν έδειχνε να εξασφαλίζει τον τίτλο νωρίς – νωρίς, όμως έκανε αρκετές γκέλες τις τελευταίες εβδομάδες της σεζόν και επέτρεψε στην Βέρντερ του Ότο Ρεχάγκελ να την φτάσει δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος. Την προτελευταία αγωνιστική, οι «πράσινοι» πέρασαν τους Βαυαρούς στην διαφορά τερμάτων χάρη σε ένα 5-0 επί του Αμβούργου. Στο φινάλε, η Βέρντερ επικράτησε 3-0 της Στουτγκάρδης, η Μπάγερν έμεινε στο 3-3 στην έδρα της Σάλκε και έχασε τον τίτλο.

1994/95: Όταν η Μπάγερν εκδικήθηκε τον Ότο…

Ο Ρεχάγκελ ήταν έτοιμος για άλλον έναν τίτλο με την Βέρντερ, καθώς μία αγωνιστική πριν από το τέλος η ομάδα του ήταν έναν πόντο μπροστά από την Ντόρτμουντ. Ωστόσο στο φινάλε οι «πράσινοι» επισκέφτονταν την έδρα της Μπάγερν και η ήττα με 3-1 αποδείχτηκε καταδικαστική, καθώς η Ντόρτμουντ κέρδισε 2-0 εντός το Αμβούργο και κατέκτησε την Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά.

1999/2000: Η γειτόνισσα της έδωσε τον τίτλο


Τα νέα από το Ουντερχάχινγκ είναι ευχάριστα και το πάρτι αρχίζει στο Μόναχο!

Η Λεβερκούζεν ήταν μία ανάσα από τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, καθώς χρειαζόταν μία ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της νεοφώτιστης και αδιάφορης Ουντερχάχινγκ για να αφήσει εκτός μάχης την Μπάγερν. Η ομάδα από τα περίχωρα του Μονάχου όμως βοήθησε την…γειτόνισσα, κερδίζοντας με 2-0 τις «ασπιρίνες». Περίπου 20 χλμ. μακριά, η Μπάγερν επικρατούσε με 3-1 της Βέρντερ στο Ολυμπιακό Στάδιο και πανηγύρισε τον τίτλο στην ισοβαθμία, με +7 στην διαφορά τερμάτων. 

2000/01: «Βάλ’ το να φύγουμε από ‘δω»!


Ο Άντερσον στο…buzzer-beater τίτλου!

Ίσως το πιο δραματικό φινάλε της Μπουντεσλίγκα όλων των εποχών έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου 2001! Η Μπάγερν είχε τον πρώτο λόγο εν’ όψει της τελευταίας αγωνιστικής καθώς ήταν μπροστά από την Σάλκε του Χουουμπ Στέφενς, η οποία όμως ήλπιζε ακόμα. Οι Βαυαροί έπαιζαν στο Αμβούργο και δέχτηκαν γκολ στο 90ό λεπτό από τον Μπάρμπαρεζ. Η Σάλκε την ίδια ώρα επικρατούσε 5-3  της Ουντερχάχινγκ και με τα ευχάριστα νέα από τον Βορρά να έρχονται, χιλιάδες οπαδοί της μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του παλιού «Παρκστάντιον» για να πανηγυρισουν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της ομάδας τους στην Μπουντεσλίγκα. Στις καθυστερήσεις στο Αμβούργο όμως, η Μπάγερν κέρδισε ένα έμμεσο φάουλ στην περιοχή. Ο Στέφαν Έφενμπεργκ που ανέλαβε την εκτέλεση, είπε στον αμυντικό Πάτρικ Άντερσον που ήταν δίπλα του «βάλ’ το να φύγουμε από ‘δω»! Ο Σουηδός πήρε την πάσα του Γερμανού, κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων και η Μπάγερν…έφυγε από εκεί παίρνοντας μαζί της την «σαλατιέρα» με έναν πόντο διαφορά! Όσο για την Σάλκε, έμεινε στην ιστορία ως «πρωταθλήτρια για τέσσερα λεπτά»…

2001/02: Νeverkusen

Άλλο ένα δραματικό φινάλε με τρεις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική. Η Ντόρτμουντ ήταν έναν πόντο μπροστά από την Λεβερκούζεν (που είχε πέσει από την πρώτη θέση μετά από δύο σερί ήττες, έχοντας δώσει έμφαση στην προσπάθεια πρόκρισης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) και δύο από την Μπάγερν, αλλά με μικρότερη διαφορά τερμάτων και τις τρεις διεκδικήτριες να παίζουν όλες εντός έδρας. Η Ντόρτμουντ βρέθηκε πίσω στο σκορ από την Βέρντερ, αλλά οι Κόλερ και Έβερτον γύρισαν το ματς και χάρισαν στην Μπορούσια τον τίτλο, παρά τις νίκες των Μπάγερν και Λεβερκούζεν επί Χάνσα και Χέρτα αντίστοιχα. Οι «ασπιρίνες», έχασαν έτσι το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική, καθώς και τους τελικούς Κυπέλλου Γερμανίας και Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας δικαιωματικά το προσωνύμιο Neverkusen!

2006/07: Ακόμα περιμένει η Σάλκε…

Η Σάλκε έδειχνε για άλλη μία φορά πολύ κοντά στον πρώτο της τίτλο Μπουντεσλίγκα, καθώς την 26η Αγωνιστική είχε διαφορά επτά πόντων από την δεύτερη Στουτγκάρδη. Η τελευταία όμως έκανε επτά σερί νίκες, η Σάλκε σκόνταφτε συνεχώς και την τελευταία αγωνιστική υποδεχόταν την Κότμπους, ούσα δύο πόντους μπροστά από την ομάδα του Γκελζενκίρχεν. Δεν είχαν τελειώσει όμως όλα για την Σάλκε, που προηγήθηκε 2-0 εντός επί της Μπίλεφελντ, την ώρα που η Στουτγκάρδη βρέθηκε πίσω με 1-0 εντός έδρας από την αδιάφορη Κότμπους. Οι Σουηβοί παρ’ όλα αυτά έκαναν την ανατροπή με τους Χιτσλσπέργκερ και Κεντίρα, κατακτώντας τον τίτλο και αφήνοντας την Σάλκε με άδεια χέρια για άλλη μία φορά…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.