Σε αυτή την διετή παρουσία του Ιτούδη στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, η μεγάλη ευκαιρία διάκρισης της Εθνικής, ήταν στο περσινό Ευρωμπάσκετ, λόγω της πληρότητας των διεθνών, αλλά οι οι προσδοκίες έμειναν άνευ αντικρίσματος.

«Βελούδινο διαζύγιο», χωρίς αποζημίωση για τον τρίτο χρόνο συμβολαίου, με κοινή αιτιολόγηση για τον «χωρισμό», τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του προπονητή με την Φενέρμπαχτσε, στα τέλη της σεζόν 2023-24 και την χρονική ταύτιση με την προετοιμασία και την συμμετοχή της Εθνικής στο προολυμπιακό τουρνουά, καθώς και με αφιλοκερδή παροχή συμβουλών από την πλευρά του προπονητή, η χθεσινή είδηση της επίσημης διακοπής συνεργασίας Εθνικής ανδρών και Δημήτρη Ιτούδη, δεν αλλάζει την ουσία της πρόωρης κατάληξης της.

Ο  προπονητής που συγκαταλέγεται στην «αφρόκρεμα» των νεότερων Ελλήνων ομολόγων του, έχοντας την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και οικουμενικότητα στο ελληνικό μπάσκετ, ο στόχος δυο διοικήσεων της ΕΟΚ, δεν έμελλε να ολοκληρώσει την συμφωνία με χρονικό ορίζοντα τριετίας που έκανε, πέρυσι. Ο Δημήτρης Ιτούδης προστέθηκε στην ένατη θέση της λίστας των εθνικών προπονητών που θα αντικατασταθεί, ύστερα από σύντομη θητεία δυο ετών.

Πέμπτη θέση στο Ευρωμπάσκετ 2022 και 15η θέση στο Παγκόσμιο κύπελλο 2023, είναι ο απολογισμός της παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, με την απολυτότητα των αριθμών. Ο Ιτούδης ανέλαβε την Εθνική ανδρών, μετά «βαϊων και κλάδων» και αποτέλεσε σαφή στόχευση του ίδιου του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου και των άμεσων συνεργατών του στα θέματα των εθνικών ομάδων, συνολικά. Και του ιδίου η επιθυμία ήταν μεγάλη για να καθόταν στον πάγκο, να εμπνεύσει τους διεθνείς παίκτες και να έβαζε «τελεία» στα «πέτρινα» χρόνια που συνεχίστηκαν, όμως, από τα αποτελέσματα, αλλά και εξαιτίας των αμφισβητούμενων εμφανίσεων της ελληνικής ομάδας, σε αγώνες «ζωής ή θανάτου», όπως ο προημιτελικός του Ευρωμπάσκετ, με την φετινή παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία.

Σε αυτή την διετή παρουσία του Ιτούδη στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, η μεγάλη ευκαιρία διάκρισης της Εθνικής, ήταν στο περσινό Ευρωμπάσκετ. Γιατί, στην συγκεκριμένη διοργάνωση που ήταν εξίσου δύσκολη και με το φετινό Παγκόσμιο κύπελλο, γιατί στο παγκόσμιο στερέωμα οι Εθνικές ομάδες της Ευρώπης παραμένουν πανίσχυρες, ο Ιτούδης είχε πληρότητα διεθνών παικτών. Ο τιμωρημένος Μήτογλου και η αναγκαστική απουσία του, δεν μπορούσε να αποτελέσει σε καμία περίπτωση, ισχυρή δικαιολογία. Όλες οι Εθνικές ομάδες σε κάθε διοργάνωση, σχεδόν, έχουν τουλάχιστον μια σημαντική ή και ηχηρότερη απουσία από εκείνη του Μήτογλου.

Η Εθνική του περσινού Ευρωμπάσκετ είχε την ευκαιρία, την πρόκληση και την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα για να έκανε επανεκκίνηση στο ένδοξο παρελθόν της. Σε εκείνο τον προημιτελικό με τους Γεμανούς και την ομάδα του Ντένις Σρέντερ, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών. Στον πάγκο της, πρωτίστως. Για το πλάνο a, b, c που έπρεπε να είχε και προφανώς είχε σχεδιάσει, αλλά δεν εφαρμόστηκαν και έμειναν επί χάρτου.

Από κει και πέρα, ο Δημήτρης Ιτούδης σε συνέντευξη του, τον Νοέμβριο του 2022, αναφέρθηκε στην προπονητική και επαγγελματική ανοχή του, να συνεργασθεί με 6 εκπροσώπους των Μιλγουόκι Μπακς στην προετοιμασία και στην συγκεκριμένη διοργάνωση, ενώ είχε την παρουσία του Τζος Οπενχάιμερ, δίπλα του.

Παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στις αρχές Ιουλίου σε ιταλικό podcast, όταν ο Έλληνας τεχνικός είχε αναρωτηθεί: «Είναι θέμα συμβιβασμού. Πώς να αντέξω να μπορώ να τον προπονήσω μόνο για Χ λεπτά ανά παιχνίδι και να μην δυσαρεστήσω το franchise του; Ο ίδιος ο Γιάννης έρχεται στην προπόνηση και δεν θέλει διαφορετική διαχείριση από τους άλλους παίκτες».

Αναφαίρετο δικαίωμα του να εκφρασθεί, όπως ένιωσε, γιατί προφανώς ασφυκτιούσε και λειτούργησε υπό…επιτήρηση, αλλά αν η Εθνική είχε φτάσει στα ημιτελικά και πολύ περισσότερο επέστρεφε από το Βερολίνο, με μετάλλιο, θα ακουγόταν πολύ διαφορετικά η δήλωση του, γιατί η επιτυχία θα κάλυπτε κάθε προσωπικό συμβιβασμό, ακόμα και «αυτοθυσία» για το συμφέρον της Εθνικής.

Όπως και ο ίδιος είπε στην δήλωση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας: «Η Εθνική είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων και έχουμε υποχρέωση να την βάζουμε πάνω από την προσωπική μας θέληση και το προσωπικό μας συμφέρον».

Μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής στην φάση των «16» του Παγκοσμίου κυπέλλου από την Λιθουανία, η δήλωση-εκτίμηση του Έλληνα κόουτς ότι όσοι διεθνείς αποδέχονται την κλήση τους και κάνουν «χάρη», επειδή χάνουν τα καλοκαίρια με τις οικογένειες τους, ήταν άστοχη και «εκτός τόπου και χρόνου». Ειδικά, από τα χείλη που ακούστηκε. Για το πριν, το τώρα και το μετά της «επίσημης αγαπημένης», διαχρονικά.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε τις καλύτερες ατομικές προδιαγραφές για να πετύχαινε στην αποστολή του, γνωρίζοντας ότι συνολικά, υπάρχει και δεδομένη ανυπομονησία για επιστροφή της ελληνικής ομάδας σε μια επιτυχία. Συνεπώς, πίεση. Αλλά ήταν και είναι προπονητής που καταξιώθηκε μέσα από την πίεση για το αποτέλεσμα της επιτυχίας. Μπορεί να ισχύει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην προπονητική δουλειά του συλλόγου και σε αυτή στην Εθνική ομάδα, από χρονικής άποψης, αλλά αγωνιστικά και ενώ ήταν δεδομένη και αναμφισβήτητη η ψυχολογική ενότητα των 12 διεθνών στο Ευρωμπάσκετ και των 12 στο Παγκόσμιο, αυτά τα δυο χρόνια δεν έγινε η διαφορά από τις εμφανίσεις της Εθνικής τα προηγούμενα. Γιατί, από την αλήστου μνήμης δήλωση «παίκτες έχουμε, προπονητή θα βρούμε», το 2017, η Εθνική ομάδα και παίκτες είχε και προπονητή πρώτου επιπέδου, είχε, ειδικά στο Ευρωμπάσκετ 2022.

Ο Ιτούδης έδωσε και την τελευταία ρανίδα της δύναμης του στην προσπάθεια της Εθνικής, όπως όφειλε και όπως δήλωσε στον προσωπικό απολογισμό του. Έβαλε στην πτήση και την κυρία Μαρία και τον κύριο Στέλιο και όλους τους Έλληνες, αλλά η αποστολή δεν εξετελέσθη.