Πανιώνιος: 30 χρόνια από το “αξέχαστο” κύπελλο του Ιστορικού

Το κύπελλο του '91 αποτελεί φάρο μνήμης για να βρεθεί η ομάδα μπάσκετ και πάλι στην θέση που αξίζει

Τρείς δεκαετίες συμπληρώθηκαν, σήμερα, από την κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού-μέχρι τώρα- κυπέλλου μπάσκετ της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, στον τελικό της 10ης Απριλίου 1991 και την νίκη των «κυανέρυθρων» (73-70) κόντρα στον φιναλίστ, ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε στεφθεί κυπελλούχος Ευρώπης, στην Γενεύη, δέκα ημέρες νωρίτερα. Ήταν το κύπελλο του «Δαυίδ» στην «μονομαχία» του με τον «Γολιάθ», όπως γράφτηκε στην ιστορία του υπεραιωνόβιου συλλόγου που γιόρταζε τότε το 101ο έτος, από την ίδρυση του, στην Σμύρνη. Με τον Βλάντο Τζούροβιτς και τον Κώστα Μίσσα, στον πάγκο του και παίκτες τον εμβληματικό Φάνη Χριστοδούλου, το Γιώργο Γάσπαρη που ήταν «γέννημα-θρέμα» της ομάδας, τον Αμερικάνο Τζόν Χάτσον με το εντυπωσιακό άλμα του, τους ομογενείς, Τζόν Μπρούγος και Πίτ Μπάλις, τον Χρήστο Χριστοδούλου και τους νεαρότερους, Γιώργο Μποσγανά και Κρίς Χουγκάζ και τον Γιώργο Παναγόπουλο που είχε αντικαταστήσει τον Νίκο Λινάρδο, ο Πανιώνιος απέδειξε εκείνο το βράδυ ότι άξιζε να στεφθεί κυπελούχος Ελλάδας.

Πρόεδρος ήταν ο Γεράσιμος Βεντούρης, έφορος ο Ισίδωρος Κούβελος, γενικός αρχηγός ο Παύλος Κορκίδης και ο Τάσος Γιάνναρος, ο Γιώργος Κάβουρας και η Ελένη Παυλάκου  συγκροτούσαν την ομάδα διοικητικής υποστήριξης.

Έλειπε, όμως, ο μεγάλος οραματιστής του τμήματος μπάσκετ του Πανιωνίου. Ο Ανδρέας Βαρίκας. Ένας παθιασμένος παράγοντας του Πανιωνίου που είχε «φύγει», το 1990 και σε ηλικία 44 ετών. Ο Βαρίκας που είχε οργανώσει την υποδομή μπάσκετ του συλλόγου, από το 1980 και τον υποβιβασμό της ανδρικής ομάδας στην Β’ Εθνική, δεν πρόλαβε να σηκώσει εκείνο το τρόπαιο. Κι αν ζούσε, ήταν βέβαιο ότι ο αρχηγός Φάνης Χριστοδούλου, θα τον είχε καλέσει στην απονομή για να το σηκώσουν μαζί. Την επόμενη ημέρα, σύσσωμοι οι κυπελλούχοι είχαν πάει το κύπελλο στο μνήμα του αείμνηστου παράγοντα του Ιστορικού.

Τριάντα χρόνια, μετά, η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ενώ η φυσική έδρα της, το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο έχει γκρεμιστεί και  τους 30 τελευταίους μήνες, οι «κυανέρυθροι» φίλαθλοι, με έκδηλη αγωνία και αγανάκτηση βλέπουν στον ίδιο χώρο του οικοπέδου στην οδό Αρτάκης, να μην έχει αρχίσει καμία εργασία ανέγερσης νέου γηπέδου, καθώς δεν υπάρχει καν… σύμβαση της περιφέρειας με την ανάδοχο εταιρία.

Το «σπίτι» της ανδρικής ομάδας μπάσκετ, είναι το γήπεδο που φέρει το όνομα του οραματιστή της, Ανδρέα Βαρίκα. Θα πρέπει, όμως, να γίνουν πολλά για να βρεθεί ο Πανιώνιος και πάλι στην θέση που αξίζει να έχει στο ελληνικό μπάσκετ. Για να μην ζουν οι παλιότεροι φίλοι του που πανηγύρισαν το κύπελλο μπάσκετ, αλλά και οι νεότεροι που έμαθαν γι’ αυτό, μόνο με τις ένδοξες αναμνήσεις της «κυανέρυθρης» ευτυχίας τους.

H ανακοίνωση του ερασιτέχνη  Πανιωνίου:

30 χρόνια από εκείνο το μαγικό βράδυ της 10ης Απριλίου 1991 στο ΣΕΦ.

Τότε που όλα τα προγνωστικά για τον τελικό ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ-ΠΑΟΚ, ήταν με το φαβορί που είχε κατακτήσει λίγες μέρες νωρίτερα το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Το αουτσάιντερ, όμως, νίκησε και έγραψε λαμπρή σελίδα στην συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ. Σ. Σ.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι αναμνήσεις από εκείνη τη μία και μοναδική μέχρι τώρα κατάκτηση κυπέλλου από την ομάδα μπάσκετ δεν θα σβήσουν πότε από τη μνήμη των χιλιάδων “κυανέρυθρων” φιλάθλων.

Το τελικό σκορ 73- 70 είναι μνημείο Πανιώνιας ευτυχίας.

Και εκείνο το κύπελλο θα παραμένει πάντα φάρος στην ιστορία του Τμήματος μπάσκετ για να φωτίζει το μέλλον του και τις προσδοκίες όλης της Πανιώνιας οικογένειας για να βρεθεί αυτό το τμήμα στην θέση που του αξίζει και να χαρίσει και πάλι ένδοξες στιγμές.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ. Σ. Σ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.