Iger: Η Apple και η Disney πιθανότατα θα είχαν συγχωνευτεί εάν ο Jobs ήταν ακόμα ζωντανός

Βρε λες;Εάν ο Steve Jobs ήταν ακόμα ζωντανός, πιθανώς η Apple να είχε ενώσει τις δυνάμεις της με...

Βρε λες;

Εάν ο Steve Jobs ήταν ακόμα ζωντανός, πιθανώς η Apple να είχε ενώσει τις δυνάμεις της με την Disney, προχωρώντας στη μεγαλύτερη συγχώνευση εταιρειών που έχει συμβεί ποτέ.

Το υποθετικό αυτό σενάριο αναφέρεται στο νέο βιβλίο του διευθύνοντα συμβούλου της Disney Bob Iger, που καλύπτει τη σχέση που είχε με το θρυλικό συνιδρυτή της Apple. Οι δύο τους έγιναν φίλοι αφού η Disney αγόρασε την Pixar, το γνωστό studio animation με κύριο μέτοχο τον Jobs, το 2006.

Το Vanity Fair δημοσίευσε ένα απόσπασμα του βιβλίου, στο οποίο ο Iger αναφέρεται στον Jobs και στο αντίκτυπό που είχε στην Disney. Εμπεριέχει αυτή την ενδιαφέρουσα πρόταση: «Ακόμα περισσότερο, πιστεύω πως εάν ο Steve ήταν ακόμα εν ζωή, θα μπορούσαμε να είχαμε ενώσει τις εταιρείες μας, ή έστω να είχαμε συζητήσει σοβαρά την πιθανότητα αυτή» δηλώνει ο Iger, χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποσπάσματος αφορά την προσπάθεια του Iger να αγοράσει την Pixar ως νέος τότε CEO της Disney, μια κίνηση που θεωρούνταν αρκετά τολμηρή για τότε δεδομένα. Η Disney και η Pixar είχαν προηγουμένως δουλέψει μαζί πάνω στις ταινίες Toy Story. Ωστόσο, ένα κακό προηγούμενο μεταξύ των Jobs και Michael Eisner, πρώην διευθύνων συμβούλου της Disney, είχε οδηγήσει στο τέλος της συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών.

Ο Iger, που διορίστηκε ως CEO το 2005, προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Jobs, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνει δυνατή μια συζήτηση μεταξύ των δύο στελεχών πάνω στο πιθανό τότε μέλλον της Disney και της Apple.

«Είχα σκεφτεί σχετικά με το μέλλον της τηλεόρασης, και πίστευα πως ήταν θέμα χρόνου μέχρι να μπορούμε να βλέπουμε σειρές και ταινίες πρωτίστως από τον υπολογιστή μας» δηλώνει ο Iger. «Δε γνώριζα πόσο γρήγορα θα εξελισσόταν η τεχνολογία των smartphones (το iPhone θα εμφανιζόταν μετά από δυο χρόνια), οπότε φανταζόμουν μια iTunes πλατφόρμα για τηλεόραση, που την είχα περιγράψει τότε ως iTV».

Σύμφωνα με τον Iger, o Jobs απάντησε σε αυτό με μια προσωπική συνάντηση μαζί του, στην οποία του πρόσφερε μια κρυφή ματιά στο τότε μυστικό ακόμα προϊόν της Apple: το video iPod. Ο Jobs είχε τότε ρωτήσει εάν θα μπορούσε να προβάλει σειρές της Disney σε αυτό, στο οποίο ο Iger συμφώνησε αμέσως.

Η Apple και η Disney προετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία τις δικές τους νέες, ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming μέσα στο φθινόπωρο. Ο Iger, όντας για πολλά χρόνια διοικητικό μέλος της Apple, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Όσον αφορά την ιδέα περί συγχώνευσης Apple και Disney, οι φήμες για κάτι τέτοιο ήταν γνωστές εδώ και χρόνια. Ένα από τα εμπόδια που στεκόταν μπροστά τους μπορεί να ήταν οι ελεγκτές περί εφαρμογής μονοπωλίου, οι οποίοι εξετάζουν σε βάθος ήδη το Google, το Facebook και το Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στο απόσπασμα του Vanity Fair αναφέρεται επίσης πως ο Jobs έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει την Disney να αγοράσει την Marvel. To βιβλίο του Iger The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company θα κυκλοφορήσει στις 23/09.


Πηγή: PCMag Greece

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.