Τσίπρας: Δημοψήφισμα ζωής οι ευρωεκλογές

"Δημοψήφισμα ζωής" χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.
Δημοσίευση: 27/04/2014 - 14:08

"Δημοψήφισμα ζωής" χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου τα διλήμματα "Αριστερά ή λιτότητα και Αριστερά ή Μέρκελ" μιλώντας στο Πόρτο της Πορτογαλίας, σε εκδήλωση που οργάνωσε το "Μπλόκο της Αριστεράς" για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.

Ο κ. Τσίπρας, υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, υπογράμμισε την ξεχωριστή αξία των ευρωεκλογών, σημειώνοντας πως "για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς".

Η ψήφος μας -είπε ο κ. Τσίπρας- επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, όχι μόνον της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Γι αυτό -πρόσθεσε- θέλουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλημμυρίσει με ελπίδα. Να γεμίσει με τις γυναίκες και τους άνδρες βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση περί μνημονίων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "δεν είναι αλήθεια ότι τα μνημόνια τελειώνουν". "Λένε ψέματα" υπογράμμισε "γιατί τα μνημόνια δεν είναι ο δανεισμός, αλλά το καθεστώς της κοινωνικής διάλυσης και της απορρύθμισης που έφτιαξαν τέσσερα χρόνια τώρα στις κοινωνίες των χωρών μας. Είναι το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας, που θέλουν μάλιστα να θεσμοθετήσουν και στις ευρωπαϊκές συνθήκες".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις μέρες, στις δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, "είμαστε θεατές σ΄ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό "success story" της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας".

Πρόκεται για "επικοινωνιακό καταφύγιο για τις ένοχες πολιτικές δυνάμεις, που έφεραν τα μνημόνια" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για την ανάγκη σταθερότητας, σχολίασε:

"Και επειδή οι κυβερνήσεις που αποσταθεροποίησαν τις χώρες μας, αποσταθεροποίησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, προκάλεσαν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απόγνωση, φόβο και μιζέρια, επικαλούνται τώρα, προεκλογικά, την ανάγκη για σταθερότητα, ώστε να συνεχίσουν μετεκλογικά τη λιτότητα, αναρωτιόμαστε: Ποιοι τολμούν και μιλούν για σταθερότητα; Οι κυβερνήσεις που οργάνωσαν στα κρυφά τη δραματική περιπέτεια των μνημονίων; Αυτοί που ευθύνονται για τη θρυαλλίδα της ανθρωπιστικής κρίσης; Για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων στην Ελλάδα, χωρίς καμία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη; Για την πρωτοφανή ανεργία, η οποία, στη μεν Πορτογαλία καταγράφεται επίσημα στο 16%, στη δε Ελλάδα ξεπερνά το 27%; Ή με το σκάνδαλο της ανεργίας των νέων ανθρώπων, που ξεπερνά το 60% στην Ελλάδα και το 35% στην Πορτογαλία; Τολμούν και μιλούν αυτοί που με την πολιτική τους εξέθρεψαν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό";

πηγή: www.news.gr