Η προπονητική υπομονή είναι αρετή

Ζούμε σε μια ποδοσφαιρική χώρα όπου οι προπονητές είναι αναλώσιμοι. Ήδη δύο τεχνικοί έχουν αντικατασταθεί και ίσως οι επόμενοι να μην αργήσουν. 

Ο Μίχαελ Ένινγκ απολύθηκε μετά από έναν αγώνα, φυσικά αφού έκανε προετοιμασία και είχε φτιάξει στο 95% το ρόστερ της νεάς περιόδου… 

Σίγουρα είναι στην δεύτερη σεζόν του στην ομάδα αλλά φαίνεται αδιανόητο να επιτρέπεις σε κάποιον να κάνει μεταγραφές, να κάνει προετοιμασία, να παίζει ένα ματς και να τον διώχνεις… 

Υπάρχουν φυσικά και χειρότερα… δεν ήταν η πρώτη απόλυση προπονητή φέτος. Ο Σάκης Τσιώλης έμεινε έναν μήνα και επτά ημέρες στον πάγκο του Βόλου και απολύθηκε μετά από νίκη σε φιλικό ματς πριν καν αρχίσουν τα επίσημα. 

Θα μπορούσαμε να πούμε βέβαια ότι είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα.

Σιγά σιγά μειώνεται και στις υπόλοιπες χώρες ο χρόνος παραμονής προπονητών σε πάγκο μιας ομάδας. Στην Αγγλία έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 423 ημερών που φυσικά μεταφράζεται σε περισσότερο από έναν χρόνο παραμονής στον πάγκο. 

Πέρσι απολύθηκαν 75 προπονητές στις τέσσερις κατηγορίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου και οι Άγγλοι έπαθαν σοκ. Εδώ 75 προπονητές μπορούν να απολυθούν σε δύο κατηγορίες. 

Ξεχάστε τον Βενγκέρ… τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον… ενώ δεν πρέπει να διανοούμαστε καν το ιστορικό ρεκόρ των Άγγλων που είναι τα 46 χρόνια που ο Τεντ Έβερις ήταν προπονητής της Γουέστ Μπρομ από το 1902 ως το 1948!

Ζεις και πεθαίνεις με την φιλοσοφία του προπονητή σου. Υποθέτω ότι όποιος προσέλαβε τον Μίχαελ Ένινγκ στον Άρη ήξερε τον τρόπο παιχνιδιού του Γερμανού προπονητή. 

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί στην καλή βραδιά σου να πετύχεις τέσσερα γκολ στον ΠΑΟΚ αλλά αν δεν είσαι καλά να χάσεις από την Κοβαλίβκα. 

Υποθέτω επίσης ότι αυτός που έδωσε το ΟΚ για να προσληφθεί ο Ντάνι Πογιάτος στον Παναθηναϊκό ξέρει τι θέλει να κάνει ο Ισπανός τεχνικός. Για μισή ώρα στην Τρίπολη με τον Αστέρα… του βγήκε… και ήταν ωραίο αλλά τριάντα λεπτά δεν είναι αρκετά για καμία ομάδα και ειδικά για μια που τώρα μαθαίνει. 

Ο Άμπελ Φερέιρα είναι στον δεύτερο χρόνο του στην Ελλάδα… έμαθε… προσαρμόζεται, προσπαθεί και μαζί του μαθαίνει και ο ΠΑΟΚ. Μαθαίνει ότι μπορεί να παίξεις ποδόσφαιρο με πολλούς τρόπους. Με επιθετικότητα στην Superleague και με φουλ άμυνα για να αποκλείσεις την Μπενφίκα. 

Ένα επίσημο ματς ή δύο… δεν είναι αρκετά. 

Η υπομονή είναι αρετή και όποιος την έχει μπορεί να ανταμειφθεί. 

Ο Μανόλο Χιμένεθ πήρε πρωτάθλημα στην δεύτερη χρονιά του στην ΑΕΚ… ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε πρωτάθλημα στην δεύτερη χρονιά του στον ΠΑΟΚ… ο Πέντρο Μάρτινς πήρε πρωτάθλημα στην δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό! Βλέπετε κάποια ομοιότητα;;;

Για να μην επιστρέψουμε στην Αγγλία και να θυμηθούμε ότι ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015 και το πρώτο του τρόπαιο ήταν το Champions League του 2019 ενώ πρωτάθλημα πήρε φέτος!

Δεν μπορείς να αλλάζεις προπονητή κάθε είκοσι παιχνίδια που μπορεί να είναι και πολύ για τα Ελληνικά δεδομένα… δεν μπορείς να αλλάζεις την φιλοσοφία, να έχεις φτιάξει ένα ρόστερ για έναν συγκεκριμένο προπονητή και να φέρνεις άλλον τεχνικό να προσπαθήσει να παίξει κάτι άλλο. 

Μπορεί να δουλέψει για λίγο αλλά όχι συνέχεια και φυσικά o φαύλος κύκλος διαιωνίζεται, και οι προπονητές αλλάζουν και ο κόσμος το θεωρεί αυτονόητο. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.