Αστερίξ εναντίον Βίκινγκς!

2016 μ.Χ. Όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Γάλλων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού στον Βόρειο Ατλαντικό αντιστέκονται σθεναρά στον επίδοξο κατακτητή. Θα τα καταφέρουν; Η απάντηση απόψε στο «Σταντ Ντε Φρανς» (22.00)!

2016 μ.Χ. Όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Γάλλων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού στον Βόρειο Ατλαντικό αντιστέκονται σθεναρά στον επίδοξο κατακτητή. Θα τα καταφέρουν; Η απάντηση απόψε στο «Σταντ Ντε Φρανς» (22.00)!

Στο κεντρικό ποδοσφαιρικό γήπεδο της Γαλλίας, θα διεξαχθεί μία προημιτελική μάχη για το Euro 2016 που ελάχιστοι περίμεναν, με την διοργανώτρια και ένα από τα μεγάλα φαβορί του τουρνουά, να αντιμετωπίζει την Ισλανδία, ποδοσφαιρική εκπρόσωπο της μικρότερης χώρας που συμμετείχε ποτέ σε Euro.

Έτσι, οι συνδέσεις με τις ιστορικές μάχες ανάμεσα σε Φράγκους και Βίκινγκς, αλλά και αυτή της μεγάλης οθόνης μεταξύ των Γαλατών των Αστερίξ και Οβελίξ και των πολεμιστών από τον Βορρά είναι μάλλον αναπόφευκτες.

‘Eχoυν περάσει 1130 χρόνια από τότε που οι Βίκινγκς πολιόρκησαν για τελευταία φορά την σημερινή πρωτεύουσα της Γαλλίας, τότε μέρος του Βασιλείου της Δυτικής Φραγκίας. 

Περίπου 700 πλοία των πολεμιστών από τον Βορρά με επικεφαλής τον Ζίγκφριντ, μέσω του Σηκουάνα κατέπλευσαν στην πόλη, που τότε ήταν χτισμένη στο σημερινό Ιλ ντε λα Σιτέ, νησάκι στη μέση του ποταμού, το οποίο ενωνόταν με την ξηρά μέσω δύο γεφυρών.

Οι Βίκινγκς απαίτησαν να περάσουν με ασφάλεια τον ποταμό, o Eύδης Α’, Κόμης των Παρισίων αρνήθηκε και έτσι ξεκίνησε μία πολιορκία που κράτησε έναν χρόνο. Τελικά έληξε όταν ο Κάρολος ο Παχύς, αυτοκράτορας των δυτικών Φράγκων, τους επέτρεψε να περάσουν τον Σηκουάνα για να λεηλατήσουν την Βουργουνδία, χαρίζοντάς τους 700 λίβρες αργύρου όταν αποσύρθηκαν οριστικά από την χώρα.


Ο Κόμης Εύδης υπερασπίζεται το Παρίσι από τους Βίκινγκς. Πίνακας του Ζαν – Πιέρ Φρανκ από το 1837.

Παραπάνω από μία χιλιετία μετά τα ιστορικά γεγονότα, το διακύβευμα στην μάχη ανάμεσα στους …απογόνους των δύο λαών δεν είναι η διέλευση στον Σηκουάνα και 700 λίβρες, αλλά η έλευση προς τον τελικό και μόνο 8 κιλά! Όσα ζυγίζει δηλαδή το ασημένιο τρόπαιο «Ανρί Ντελονέ», που θα σηκώσει η πρωταθλήτρια Ευρώπης στις 10 Ιουλίου…

Αυτή τη φορά, οι στρατιές των Βόρειων, αν και εξ’ ίσου πολυπληθείς (περίπου 10.000 Ισλανδοί αναμένεται να ταξιδέψουν στην γαλλική πρωτεύουσα για τον μεγάλο αποψινό προημιτελικό), έχουν σαφώς πιο ειρηνικές διαθέσεις. Οι μόνοι Βίκινγκς που προκαλούν…τρόμο είναι οι 11 «μαχητές» που θα παρατάξει ο προπονητής τους, Λαρς Λάγκερμπακ. Αν αμφιβάλλει κανείς, μπορεί να ρωτήσει Πορτογάλους, Αυστριακούς, Ούγγρους και φυσικά τους Άγγλους!

Επίσης, οι ρόλοι πολιορκητών και πολιορκημένων έχουν αντιστραφεί σε σχέση με μία χιλιετία πριν. Οι ποδοσφαιρικοί «Βίκινγκς» δεν θα πολιορκήσουν το Παρίσι, αλλά είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να αντισταθούν στην επίθεση του μεγάλου φαβορί, που δεν είναι άλλο από τη Γαλλία. 

Αγωνιστικά, ο …δρυΐδης Ντιντιέ Ντεσάν, δεν θα έχει στη διάθεσή του δύο βασικά «γρανάζια», τους τιμωρημένους Ραμί και Καντέ, με τους Ουμτιτί και Καμπάιγ πιθανότατα να τους αντικαθιστούν.

Ο Λάγκερμπακ από την άλλη, δεν αναμένεται να αλλάξει την «συνταγή» που έφερε την απροσδόκητη διάκριση της πρόκρισης στα προημιτελικά.

Ο νικητής της αποψινής συνάντησης, θα κερδίσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μία θέση στον τελικό απέναντι στην πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία, την προσεχή Πέμπτη στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας.

Ποιος θα γιορτάσει λοιπόν; Οι Γάλλοι με ένα από τα …παραδοσιακά τους γλέντια; 

Ή μήπως η πολεμική ιαχή των Βίκινγκς θα ακουστεί για άλλη μία φορά;

Πιθανές ενδεκάδες:
ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάν)
: Γιορίς – Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά – Πογκμπά, Καμπάιγ, Ματουιντί – Γκριζμάν, Ζιρού, Παγιέ.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Λάγκερμπακ): Χάλντορσον – Σέβαρσον, Άρνασον, Ρ. Σίγκουρντσον, Σκούλασον – Γκούντμουντσον, Γκούναρσον, Γ. Σίγκουρντσον, Μπιάρνασον – Μπόντβαρσον, Σίγκθορσον.
Διαιτητής: Mπιέρν Κάουπερς (Ολλανδία).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.