Γερμανία: Η ενδεκάδα και ο προπονητής της χρονιάς (vids)

Η ιδανική ενδεκάδα της σεζόν για την Βundesliga.

Άλλη μία συναρπαστική σεζόν της Bundesliga έφτασε στο τέλος της, έστω και αν αυτό ήταν προβλέψιμο με την Μπάγερν ξανά πρωταθλήτρια.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την ανάδειξη της ιδανικής ενδεκάδας της περιόδου 2022/23, αλλά και του καλύτερου προπονητή της χρονιάς.

Αναλυτικά οι επιλογές, όπως προέκυψαν από τα στατιστικά της Opta.

Τερματοφύλακας: Φρέντερικ Ρένοβ (Ουνιόν Βερολίνου)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Η Ουνιόν Βερολίνου σφράγισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας την καλύτερη άμυνα μαζί με αυτή της Μπάγερν (38 γκολ παθητικό) και τις περισσότερες ανέπαφες εστίες (13, μαζί με την Φράιμπουργκ). Ο Δανός τερματοφύλακας που καθιερώθηκε φέτος κάτω από τα δοκάρια των πρωτευουσιάνων ήταν κλειδί σε αυτό, όντας ο μόνος που δέχτηκε κάτω από ένα γκολ ανά αγώνα κατά μέσο όρο (27 σε 29 αγώνες), την ώρα που στα πέντε ματς που έλειψε η ομάδα του δέχτηκε κατά μέσο όρο 2.2 τέρματα. Οι επεμβάσεις του απέτρεψαν συνολικά 8.5 γκολ σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο των expected goals, μακράν η καλύτερη επίδοση, ενώ είχε το καλύτερο ποσοστό επεμβάσεων (78%), απ’ όσους αγωνίστηκαν τουλάχιστον 20 φορές.

Δεξί μπακ: Τζέρεμι Φρίμπονγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Άλλη μία πολύ καλή χρονιά για τον άσο της Μπάγερ, έστω και αν η ομάδα του δεν έκανε το ίδιο καλή σεζόν όπως πέρσι (έκτη αντί τρίτη στην κατάταξη). Ιδανικός στις ταχύτατες μεταβάσεις, καθώς ήταν ο δεύτερος γρηγορότερος παίκτης στην Bundesliga (έπιασε…τελική 36 χλμ./ω). Τελείωσε τη σεζόν με οκτώ γκολ και επτά ασίστ, δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ομάδα του πίσω από τον Μουσά Ντιαμπί.

Σέντερ μπακ: Ματίας Γκίντερ (Φράιμπουργκ)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Ο Γκίντερ επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στη Φράιμπουργκ από την Γκλάντμπαχ και δικαιώθηκε για την απόφασή του, με την ομάδα του να κάνει την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της, με 59 πόντους. Ο ίδιος ήταν «βράχος» στην άμυνα και ήταν ο μόνος παίκτης πλην τερματοφυλάκων που δεν έχασε λεπτό όλη τη σεζόν. Με αυτόν ηγέτη της άμυνας, η Φράιμπουργκ κράτησε 13 ανέπαφες εστίες, τις περισσότερες φέτος. Πέτυχε και τέσσερα γκολ, τα δεύτερα περισσότερα για στόπερ φέτος μετά τα πέντε του Ντούκι της Ουνιόν.

Αριστερό μπακ: Ραφαέλ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Η Ντόρτμουντ μπορεί να μην έφτασε στον τίτλο, αλλά η αντεπίθεσή της στο δεύτερο μισό της σεζόν ήταν εκπληκτική. Το οφείλει σε ένα μεγάλο ποσοστό στον Γκερέιρο, που είχε τα περισσότερα γκολ και ασίστ (13) μέσα στο 2023 στο πρωτάθλημα. Συνολικά μοίρασε 12 ασίστ και πέτυχε ένα γκολ, στην απέλπιδα προσπάθεια για την ισοφάριση την τελευταία αγωνιστική. Ο Πορτογάλος δημιούργησε συνολικά 47 ευκαιρίες (τρίτος στη σεζόν) και σίγουρα θα λείψει από την Μπορούσια, καθώς αποχωρεί το καλοκαίρι.

Δεξιός μέσος: Γιόνας Χόφμαν (Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Η Γκλάντμπαχ έκανε τη χειρότερη σεζόν εδώ και 12 χρόνια τερματίζοντας 10η, αλλά σε αυτό δε φέρει καμία ευθύνη ο Γερμανός διεθνής. Ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας του και τελείωσε τη σεζόν στην τρίτη θέση για τις περισσότερες συμμετοχές σε γκολ (12 γκολ- 9 ασίστ). Χαρακτηριστική η εμφάνισή του στην 21η Αγωνιστική απέναντι στην Μπάγερν, όπου είχε συμμετοχή και στα τρία νικηφόρα γκολ της ομάδας του. Συνολικά ήταν στην κορυφή για τη δημιουργία ευκαιριών με 99.

Κεντρικός μέσος: Τζόσουα Κίμιχ

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Δέχτηκε πολύ κριτική φέτος σε μία περιπετειώδη σεζόν για την Μπάγερν, οι Βαυαροί όμως θα ήταν …ακόμα χειρότεροι χωρίς αυτόν. Κανείς δεν ήρθε σε περισσότερες επαφές με την μπάλα ανά αγώνα στη σεζόν (102 φορές) και κανείς δεν έδωσε περισσότερες πάσες στην αντίπαλη περιοχή (356). Μπορεί να έκανε έξι ασίστ, σε σχέση με τις 11 της προηγούμενες σεζόν, αλλά δημιούργησε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ευκαιριών (86), πίσω απο τον Γιόνας Χόφμαν. Επίσης, στον αμυντικό τομέα, ανέκτησε την μπάλα 262 φορές, με μόνο τον Έντμοντ Ταπσόμπα της Λεβερκούζεν να τα καταφέρνει περισσότερες.

Κεντρικός μέσος: Τζουντ Μπέλιγχαμ

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Η απουσία του λόγω τραυματισμού από το φινάλε, ίσως στοίχισε τον τίτλο από την Ντόρτμουντ. Δεν είναι λίγο να σου λείπει ο καλύτερος παίκτης της σεζόν, όπως αναδείχτηκε επίσημα απο την Μπουντσελίγκα, πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια! Ο Άγγλος ήταν κοντά στην κορυφή σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες που παίζουν ρόλο για τη θέση του, από την ανάμιξη σε φάσεις που οδηγούν σε σουτ, στις επιτυχημένες ντρίμπλες, τελικές προσπάθειες συνολικά και στην αντίπαλη περιοχή, αλλά και στις ανακτήσεις της μπάλας στο κέντρο. Πέτυχε επίσης οκτώ γκολ, τα διπλάσια από πέρσι. Η σίγουρη αποχώρησή του το καλοκαίρι θα είναι απώλεια για την Μπορούσια αλλά και το πρωτάθλημα.

Αριστερός μέσος: Τζαμάλ Μουσιάλα

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Η Ντόρτμουντ πίστεψε ότι είχε στο τσεπάκι τον τίτλο όταν η Κολωνία ισοφάρισε την Μπάγερν στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής. Έπειτα ήρθε ο Μουσιάλα, πέτυχε το 12ο γκολ του στη σεζόν και έδωσε τη «σαλατιέρα» στην Μπάγερν Μονάχου! Μόνο o Γουαΐ της Μονπελιέ πέτυχε περισσότερα φέτος στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, όντας 20 ετών ή νεότερος. Επίσης ήταν ένας από τους μόλις δύο παίκτες της Μπουντεσλίγκα φέτος, με διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ (12-10). Το μέλλον του ανήκει…

Επιθετικός: Ραντάλ Κολό Μουανί (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Η Άιντραχτ πέτυχε διάνα το περασμένο καλοκαίρι αποκτώντας τον Γάλλο στράικερ ως ελεύθερο από τη Ναντ. Αν είχε σκοράρει στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού του Μουντιάλ για τη Γαλλία, θα ήταν ο ήρωας ενός έθνους. Η απόκρουση του Ντίμπου Μαρτίνες όμως δεν τον ….στοίχειωσε καθόλου, τελειώνοντας τη σεζόν με 15 γκολ 11 ασίστ, περισσότερες συμμετοχές σε τέρμα από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στην Μπουντεσλίγκα. Αν η Άιντραχτ δεν καταφέρει να κρατήσει τον 24χρονο, σίγουρα θα πλουτίσει από τη μεταγραφή του.

Eπιθετικός: Νίκλας Φούλκρουγκ (Βέρντερ Βρέμης)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Μυθική σεζόν για τον Γερμανό φορ, ο οποίος ήρθε από τη δεύτερη κατηγορία για να πάρει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 16 γκολ, κάτι που είχε κάνει για τελευταία φορά με τη φανέλα της Βέρντερ ο Μίροσλαβ Κλόζε το 2006. Επίσης, οι εμφανίσεις του ήταν ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία στην αποτυχία της Γερμανίας στο Μουντιάλ, κάτι που ελάχιστοι περίμεναν. Άνοιξε το σκορ επτά φορές για την ομάδα του, ενώ τα 16 γκολ του χάρισαν 14 γκολ βαθμούς στην ομάδα του. Στα 30 του χρόνια, ο Φούλκρουγκ απέδειξε ότι κανείς καλός δε χάνεται…

Επιθετικός: Κριστοφέρ Ενκουνκού (Λειψία)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Στα τελευταία λεπτά της σεζόν, πέτυχε το 16ο φετινό του γκολ και πήρε μαζί με τον Φούλκρουγκ το βραβείο του πρώτου σκόρερ, ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία που το καταφέρνει. Όλα αυτά καθώς αγωνίστηκε σε μόλις 25 αγώνες, καθώς έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού, συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ. Είχε τον μεγαλύτερο αριθμό xG ανά αγώνα (0.69) , σκοράροντας ανά 119 λεπτά! Συνολικά, ίσως κλείσει την καριέρα του σε Λειψία και Γερμανία με 83 συμμετοχές σε γκολ (47 γκολ, 36 ασίστ) σε 119 αγώνες Μπουντεσλίγκα!

Προπονητής: Ουρς Φίσερ (Ουνιόν Βερολίνου)

Πηγή: Bundesliga Photodatabase

Τέσσερα χρόνια μόλις μετά την άνοδο της Ουνιόν στην Μπουντεσλίγκα, το «σεντόνι» του Τσάμπιονς Λιγκ θα κουνηθεί του χρόνου για πρώτη φορά στο ατμοσφαιρικό «Stadion An der Alten Försterei». Ο Ουρς Φίσερ παίρνει το credit γι’ αυτό, με την ομάδα του να γίνεται κάθε χρόνο όλο και καλύτερη στην παρουσία της στα «σαλόνια», παρ’ όλο που έχει ένα από τα μικρότερα μπάτζετ. Τι κι αν έχασε το περασμένο καλοκαίρι τους αρχισκόρερ της, Γκρίσα Πρέμελ και Τάιβο Αβονίγι; Ο Φίσερ βρήκε τους Μπέκερ και Μπέρενς για το σκοράρισμα, ενώ βασίστηκε στην καλύτερη άμυνα μαζί με αυτή της Μπάγερν. Όλα αυτά ενω έφτασε παράλληλα στα νοκ – άουτ του Europa League και στα ημιτελικά του Κυπέλλου! Έτσι, ο Φίσερ κερδίζει δικαιωματικά το βραβείο του καλύτερου, επικρατώντας στα σημεία του Κρίστιαν Στράιχ της Φράιμπουργκ και του Έντιν Τέρζιτς της Ντόρτμουντ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.