Ερίκ Καντονά: Ο αρτίστας το πρώτο χατ-τρικ της Πρέμιερ Λιγκ

Ο Ερίκ Καντονά ήταν ο πρώτος που σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ της εποχής της Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Λιντς Γιουνάιτεντ.

Ο Γάλλος πέτυχε τρία γκολ στη νίκη της Λιντς Γιουνάιτεντ με 5-0 επί της Τότεναμ τον Αύγουστο του 1992. Ο Έρικ Καντόνα μπορεί να έχει παίξει μόνο 15 φορές και να έχει πετύχει τρία γκολ κατά τη διάρκεια της πορείας της Λιντς Γιουνάιτεντ στον τίτλο της Division One το 1992, αλλά θεωρήθηκε ως ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της. Την επόμενη σεζόν, με την κορυφαία κατηγορία να μετονομάζεται πλέον σε Premier League, ενώ η άμυνα της Λιντς “τραύλιζε”, η εκπληκτική φόρμα του Καντόνα συνεχίστηκε.

Ο πρώτος ήταν ο Καντονά, ο τελευταίος ήταν πριν από λίγες μέρες (14/8) ο Πορτογάλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στην παλιά ομάδα και πρώτη ομάδα στο “νησί” του Καντονά, Λιντς Γιουνάιτεντ (5-1).

Στην πραγματικότητα, είχαν πιάσει τους πρωταθλητές σε λάθος βράδυ. Η Λιντς προσπαθούσε να συνέλθει από την ήττα της με 4-1 από τη Μίντλεσμπρο την περασμένη αγωνιστική (ο Καντονά σκόραρε και σε αυτό το παιχνίδι) και από το πρώτο σφύριγμα τρεις ημέρες αργότερα, ξεκίνησε να αποβάλλει την απογοήτευσή της στους Σπερς. Ένα λάθος από τον φιλοξενούμενο τερματοφύλακα Έρικ Τόρστβεντ έδωσε την ευκαιρία στον Ρον Γουάλας να ανοίξει το σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Μετά από αυτό, το υπόλοιπο του ημιχρόνου ανήκε στον Καντόνα. Το πρώτο του γκολ της βραδιάς ήρθε αφού είχε “μαζέψει” ένα κακό υπολογισμό του τερματοφύλακα, πριν περάσει τη μπάλα στα δίχτυα. Στη συνέχεια, αξιοποίησε τη σέντρα του Ντέιβιντ Μπάτι για να κάνει το 3-0 στο ημίχρονο. Θα ολοκλήρωνε το χατ-τρικ του μόλις ένα λεπτό μετά την σέντρα, όταν η σέντρα του Γουάλας με κεφαλιά επέστρεψε στην επικίνδυνη περιοχή από τον Λι Τσάπμαν για τον Καντόνα, ο οποίος έκανε το σουτ για να νικήσει τον Τόρστβεντ. Το τελικό αποτέλεσμα (5-0) διαμόρφωσε ο Λι Τσάπμαν με τον Καντονά να δίνει το γκολ στον παρτενέρ του στη επίθεση.

Μιλώντας μετά το τελευταίο σφύριγμα, ο τεχνικός της Τότεναμ, Νταγκ Λίβερμορ, είπε στους δημοσιογράφους: “Η Λιντς μας έδωσε ένα μάθημα για όλα όσα έκαναν. Μετά την ήττα τους το Σάββατο, τους πιάσαμε σε μια κακή νύχτα.”

Ο μόνος τρόπος για να περιγράψουμε τον Ερίκ Καντονά εκείνο το βράδυ στο Elland Road είναι να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη που δεν είναι Καντονά. Ήταν πολύ, πολύ τρελός, ωραίος τρελός. Είναι ίσως κατανοητό. Το δεύτερο χατ-τρικ του Καντόνα σημειώθηκε μέσα σε ένα μήνα, με την Λιντς να κερδίζει την Λίβερπουλ στο Charity Shield. Η Λιντς ήταν ο πρωταθλήτρια της Αγγλίας, οι τελευταία νικήτρια της παλιάς Α ’Κατηγορίας και η σχέση του με τον Χάουαρντ Γουίλκινσον δεν είχε ακόμη φτάσει στο σημείο θραύσης. Η άμυνα της αποδείχθηκε τελικά καταστροφική καθώς φλέρταραν με τον υποβιβασμό, αποτυγχάνοντας να κερδίσουν εκτός έδρας σε όλη τη σεζόν. Αν όμως η Τότεναμ επισκέφτηκε το Γουέστ Γιορκσάιρ στον τέταρτο αγώνα πρωταθλήματος της σεζόν ελπίζοντας να βρει έναν σύλλογο σε αναταραχή μετά από ήττα 4-1 στο Μίντλεσμπρο μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, αντίθετα συνάντησε την έξαλλη πλευρά της Λιντς της προηγούμενης εκστρατείας.

Αν το σημάδι των αληθινών πρωταθλητών είναι η ικανότητά τους να αφήνουν πίσω τους τις κακές μέρες τους, η Λιντς Γιουνάιτεντ μπορεί ακόμα να σφραγίσει τόσο σταθερή εντύπωση στη νέα Premier League. Μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας οφειλόταν στην απόδοση του Γάλλου αρτίστα!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.