5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Τop Gun»

Δεν είναι απλά ένα από τα πιο επιτυχημένα blockbusters της τελευταίας 30ετίας.

Είναι μία από τις πιο αγαπημένες cult ταινίες των 80ς. Εκανε απόλυτο σταρ τον Τομ Κρουζ, μόδα τα aviator γυαλιά της Ray ban, ενώ όλοι κολλήσαμε στα δερμάτινα μπουφάν μας οικόσημα, και σε όλους κολλάει το «Take my Breath Away», κάθε φορά που πέφτει νοσταλγικά στο ραδιόφωνο.

Με αφορμή την προβολή του «Top Gun» στο καλοκαιρινό κανάλι μας novasummer, διαβάστε 5 πράγματα που ίσως να μη γνωρίζατε για την ταινία:

1.«Μάβερικ»: Ο ρόλος γράφτηκε για τον Τομ Κρουζ, όμως ο ίδιος είχε ενδοιασμούς. Η γνώμη του άλλαξε όταν πιλότοι της μονάδας της αμερικανικής αεροπορίας «Blue Angels» τον πήραν μία βόλτα σε μια πτήση τους. Οσο το σκεφτόταν όμως, σύσσωμο το Χόλιγουντ χτύπησε την πόρτα του κάστινγκ για το ρόλο: Σον Πεν, Πάτρικ Σουέζι, Εμίλιο Εστεβέζ, Τζον Κιούζακ, Νίκολας Κέιτζ, Μάθιου Μπρόντερικ, Μάικλ Τζ. Φοξ, Τομ Χανκς.

2.    Το «Αποκάλυψη Τώρα» συναντά το «Star Wars»: Οι Τζον Κάρπεντερ και Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ συζητούσαν με την Paramount για να αναλάβουν τη σκηνοθεσία, αλλά τελικά επικράτησε ο Τόνι Σκοτ. Ο Σκοτ είχε όραμα για την ταινία: ήθελε να τη γυρίσει σαν μίξη του «Αποκάλυψη Τώρα» και του «Star Wars», μία εμπορική «ποπ κορν ταινία με ροκ ν ρολ χαρακτήρες» . Το στούντιο τον απέλυσε 3 φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Κι αυτό γιατί κάθε μία ώρα πτήσης με τα F-14 τους κόστιζε 10.000 δολάρια. Κι ο Σκοτ για να πετύχει την εικόνα που ήθελε ήταν σπάταλος. Δικαιώθηκε βέβαια: η ταινία έγινε η Νο1 εμπορική επιτυχία στα box office για το έτος 1986 (177 εκατομμύρια δολάρια κέρδη, μόνο από στις Η.Π.Α).

3.Eκπαίδευση. Ολοι οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν πιλότους πέρασαν από κανονική εκπαίδευση από την πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α κι έπιασαν πραγματικά το τιμόνι σε πτήσεις με F-14. Ο Αντονι Εντουαρντς (ο οποίος ερμήνευσε τον αδικοχαμένο «Goose» και μετά τον ξανασυναντήσαμε πρωταγωνιστή στο «E.R.») ήταν ο μόνος που δεν έκανε εμετό στον αέρα.

4.Ποιος είναι ο Αρτ Σκολ; H ταινία είναι αφιερωμένη στον Αρτ Σκολ, έναν πιλότο-κασκαντέρ, ο οποίος θέλησε να χαρίσει στον Σκοτ τη λήψη μίας ριψοκίνδυνης κάθετης (και σε στρόβιλο) πτώσης τζετ. Δεν κατάφερε όμως να ισιώσει το αεροσκάφος και καρφώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, χάνοντας τη ζωή του.  

5.Καταταγείτε μάς έλεγαν, καταταγείτε. Για πρώτη φορά στην (εν ειρήνη) αμερικανική ιστορία, καταγράφηκε τέτοιο ρεκόρ (500% πάνω από το κανονικό) εθελοντικής παρουσίασης στα προγράμματα της αεροπορίας. Κι αυτό γιατί η πόρωση των νεαρών θεατών ήταν τόσο μεγάλη που ο Θείος Σαμ το εκμεταλεύτηκε: έξω από κάθε multiplex υπήρχαν τραπεζάκια με αεροπόρους που έδιναν πληροφοριακό υλικό σε όποιον ενδιαφερόταν να καταταγεί και να γίνει μέλος των επίλεκτων «Blue Angels». Τα στοιχεία καταγράφηκαν επίσημα στο βιβλίο «Επιχείρηση Χόλιγουντ: Πώς το Πεντάγωνο Διαμορφώνει Συνειδήσεις Μέσω του Κινηματογράφου» (2004).

Μάθε που μπορείς να δεις την ταινία “Top Gun”

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.