5 πράγματα που δεν ξέρετε για την Amy Winehouse

To Σάββατο 23 Ιουλίου είναι η 5η επέτειος του θανάτου της σπάνιας μουσικού και το Novacinema1 θα προβάλει το οσκαρικό ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια για τη ζωή και την καριέρα της. Διαβάστε 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το κορίτσι που ήταν πολύ πιο σπουδαίο από το άδοξο τέλος του.

Oταν ήταν μικρή δεν ήθελε να γίνει μουσικός Είναι σχεδόν σπαραχτικό να βλέπεις να στο λέει η ίδια, πιτσιρίκα. Δεν ήθελε «καριέρα», δεν ήθελε τις συμφωνίες με τις δισκογραφικές, την πίεση, τις περιοδείες. Ηθελε να γίνει «σερβιτόρα με πατίνια», όπως τα κορίτσια στα 50ς στην ταινία του Τζορτζ Λούκας «American Graffiti». Κι αυτό γιατί η μικρή Amy αγαπούσε το ρετρό – το έβλεπε κανείς στο ντύσιμό της, αλλά και στα μουσικά της είδωλα. Οπως η Ella Fitzgerald , η Aretha Franklin, οι Supremes, οι Ronettes κι ο Tony Bennett. Η φωνή της είχε το δώρο, το ταλέντο και την σπανιότητα και όλων των ηρώων της μαζί. Ο ίδιος ο Tony Bennett μετά το ντουέτο τους έμεινε έκθαμβος. Οταν έμαθε για το θάνατό της δήλωσε βουρκωμένος ότι «λυπάται που δεν πρόλαβε να της πει να περιμένει…»

They tried to make me go to rehab / I said, no, no, no  To τραγούδι της «Rehab» είναι βασισμένο σε πραγματικό περιστατικό στη ζωή της, το οποίο τώρα μοιάζει ακόμα πιο τραγικό: το 2006 οι μάνατζέρ της προσπάθησαν να τη στείλουν σε κέντρο αποτοξίνωσης, όμως εκείνη έφυγε αμέσως. «Ηξερα ότι δεν είναι αυτά για μένα. Θα κατέληγα σ’ ένα δωμάτιο με 15 καταθλιπτικούς ανθρώπους να μιλάμε για τη ζωή μου. Τους είπα: ξεχάστε το. Προτιμώ να παίζω την κιθάρα μου κάπου. Η μουσική ήταν πάντα η εκτόνωσή μου. Δεν τα χρειάζομαι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Δεν έχω πρόβλημα εθισμού. Είναι απλά κάτι που κάνω όταν βαριέμαι…»

«Ιf my daddy thinks I’m fine»  Για απαντήσεις στα παραπάνω ψάξτε τον στίχο στο ίδιο τραγούδι, με τον οποίο αναφέρεται στον πατέρα της: «αν ο μπαμπάς μου θεωρεί ότι είμαι καλά, δεν έχω καμία δουλειά στην αποτοξίνωση». Ο πατέρας της Amy θα έπρεπε να είναι φυλακή για το θάνατο της κόρης του. Από μικρό κορίτσι εκείνος την πίεσε, εκείνος την απαξίωσε, εκείνος την παράτησε να τα βγάλει πέρα μόνη της, εκείνος εμφανιζόταν απλά για τα κέρδη από τους δίσκους και τις περιοδείες της και, πάνω από όλα, εκείνος την έκανε να πιστέψει ότι κανένας άντρας δε θα την αγαπήσει. Λίγο πριν πεθάνει, η Amy είχε πέσει σε κώμα από τα ναρκωτικά μία ακόμα φορά. Οι γιατροί της είπαν ότι πρέπει να ξεκουραστεί, ο πατέρας της την έστειλε στην ευρωπαϊκή της περιοδεία. 

«Βack to Black»  Πίσω από μία αυτοκαταστροφική γυναίκα, κρύβεται (σχεδόν πάντα) ένας ανασφαλής, ανάξιος, χειραγωγός άντρας. Η Amy Winehouse ερωτεύτηκε παράφορα τον Blake Fielder-Civil, τον άντρα που της σύστησε και τρεις φίλες του: την ηρωίνη, την κοκαΐνη και την ανορεξία. Η πιτσιρίκα αισθανόταν μονίμως λίγη μπροστά του, δεν έτρωγε, ήθελε να πεθάνει κάθε φορά που την παρατούσε για μια άλλη γυναίκα. Σε μία συνέντευξή της για το Rolling Stone πήρε ένα κομμάτι γυαλί και χάραξε «I love Blake» στο στομάχι της, μπροστά στο δημοσιογράφο. Εκαναν και οι δυο τατουάζ τα ονόματα τους. Ο Blake χτύπησε το «Amy» πίσω από το αυτί του. Εκείνη το «Blake», πάνω στην καρδιά της. Το πλατινένιο της άλμπουμ «Back to Black» είναι γραμμένο για αυτή τη σχέση. Ο ίδιος παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι είναι υπεύθυνος για τα ναρκωτικά, αλλά δε θεωρεί ότι τη σκότωσε αυτός. «Νιώθω ένοχος» είπε και δύο μήνες αργότερα πούλησε γυμνές φωτογραφίες της. Εχει μπει πολλές φορές στη φυλακή (με κατηγορίες ναρκωτικών και μικροκλοπών) και μέχρι πριν λίγους μήνες τον αναζητούσε ξανά η αστυνομία για κλοπή.Oh Amy, you knew he was no good…  

Αθάνατη.   Εφυγε τόσο μικρή (στα 27 της χρόνια – όπως η Τζάνις Τζόπλιν κι ο Τζέιμς Ντιν), είχε τόσα να δώσει, ήταν ένα απαράμιλλο, σπάνιο ταλέντο. Ο πιστός της συνεργάτης Mark Ronson αφιέρωσε το άλμπουμ του «Uptown Special» σε εκείνη. Στην γενέτειρά της το Κάμντεν στο Βόρειο Λονδίνο αναγέρθηκε ένα μπρούτζινο άγαλμα της το Σεπτέμβριο του 2014. Την απεικονίζει να φοράει ένα στράπλες φόρεμα, με το κλασικό 50ς κότσο-φωλιά κι ένα κόκκινο λουλούδι (το μόνο χρώμα στο άγαλμα) στα μαλλιά. Το 2008 είχε κερδίσει 5 Grammys, ρεκόρ για γυναίκα μουσικό μέχρι την επέλαση της  Adele το 2012 με 6 νίκες. Το «Back to Black» είναι όμως ακόμα στη 10άδα των άλμπουμ με τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία. 

– “Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Όνομα”: Πρεμιέρα Σάββατο 23 Ιουλίου στο Novacinema1 & Novacinema1HD
– Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.