5 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις για βραβεία BAFTA 2019

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης δίνει κάθε χρόνο τα δικά της βραβεία, τα BAFTA Awards. Φέτος, «Ευνοούμενος» των υποψηφιοτήτων είναι ο Γιώργος Λάνθιμος.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ακριβώς τα μεσάνυχτα, συνδεόμαστε με Λονδίνο για να παρακολουθήσουμε την τελετή των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Τα βραβεία BAFTA έχουν εξελιχθεί στην σημαντικότερη ευρωπαϊκή απάντηση στα Οσκαρ και, φέτος ειδικά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κι αυτό, γιατί ο Γιώργος Λάνθιμος θα παίζει μπάλα στο γήπεδό του.

Διαβάστε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα BAFTA:

Η Βρετανική Ακαδημία είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός (δεν υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος) που ιδρύθηκε το 1947 από σκηνοθέτες και ηθοποιούς της Μ. Βρετανίας: Ντέιβιντ Λιν (o σκηνοθέτης του «Λόρενς της Αραβίας» ήταν κι ο πρώτος Πρόεδρος), Λόρενς Ολίβιε, Κάρολ Ριντ, Μάικλ Πάουελ κι άλλους θρύλους του βρετανικού σινεμά.

Από το 1953 ένωσε δυνάμεις και με την Ενωση Τηλεοπτικών Παραγωγών αναγνωρίζοντας την τέχνη που παράγει και η μικρή οθόνη και βραβεύοντας επίσης (σε ξεχωριστή τελετή κάθε Μάιο) και τις τηλεοπτικές σειρές. Σήμερα έχει φτάσει τα 6.500 μέλη τα οποία εργάζονται στον κινηματογραφικό και τηλεοπτικό χώρο και ψηφίζουν για τα βραβεία.

Tα BAFTA δε θεωρούνται απλά προάγγελος των Οσκαρ. Τοποθετούνται με ευρωπαϊκό κύρος και κριτική άποψη απέναντι στην κινηματογραφική σοδειά της χρονιάς και χαράζουν τη δική τους γραμμή στηρίζοντας ταινίες που η Αμερική δε θα είχε ανακαλύψει. Παραδείγματα; Τα «Billy Elliot», «Slumdog Millionaire», «Τhe Full Monty», «O Λόγος του Βασιλιά». Ειρωνικά, «διδάσκουν» τους Αμερικάνους να κοιτούν προσεχτικότερα και τις δικές τους παραγωγές: Το 2006 έδωσαν το BAFTA Καλύτερης Ταινίας στο «Μυστικό του Brokeback Mountain», μία κίνηση που η Αμερικανική Ακαδημία δεν τόλμησε (σκάνδαλο τότε που έχασε από το «Crash»). Το 2004, τίμησαν με βραβείο Α’ Γυναικείου τη Σκάρλετ Γιόχανσον για το «Χαμένοι στη Μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα, μία ερμηνεία που η Αμερικανική Ακαδημία αγνόησε.

Φέτος, «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου πρωταγωνιστεί με 12 υποψηφιότητες. Oχι, δεν ήταν έκπληξη, απλώς μία πολύ ευχάριστη επιβεβαίωση: οι Βρετανοί θεωρούν πια το Γιώργο Λάνθιμο που ζει και εργάζεται εκεί δικό τους παιδί. Το «The Favourite» είναι κυρίως βρετανική παραγωγή και πρωταγωνιστεί στα βρετανικά βραβεία. Η ταινία είναι υποψήφια για 12 Βραβεία BAFTA (δηλαδή σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες όπου θα μπορούσε να είναι υποψήφια – εκτός από τη Μουσική και τον Ηχο). Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κερδίσει στις κυριότερες κατηγορίες – Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας και Σκηνοθεσίας, αλλά και στις ερμηνευτικές πεντάδες, όπου και οι τρεις πρωταγωνίστριες της ταινίας, Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Εμα Στόουν, είναι κι εδώ υποψήφιες.

Τα ρεκόρ όμως τα έσπασαν οι Μπράντλεϊ Κούπερ &  Αλφόνσο Κουαρόν. Ο Κούπερ συγκέντρωσε (προσωπικά) 5  υποψηφιότητες από τις συνολικά 7 του «Ενα Αστέρι Γεννιέται» (Ταινίας ως παραγωγός, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Σύνθεσης για την Καλύτερη Μουσική). O Αλφόνσο Κουαρόν έχει επίσης πέντε υποψηφιότητες σε διαφορετικές κατηγορίες για το «Ρόμα» (Ταινίας ως παραγωγός, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ) και μια 6η αν θεωρηθεί ότι το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ανήκει στον σκηνοθέτη της. Το ρεκόρ που ανήκει τώρα στον Μπράντλεϊ Κούπερ (αφού οι υποψηφιότητες του θεωρούνται κατά λίγο πιο ισχυρές από αυτές του Κουαρόν, λόγω του Α’ Ανδρικού Ρόλου) κρατούσε μέχρι σήμερα ο Τζορτζ Κλούνεϊ που το 2005 είχε υποψηφιότητες στη Σκηνοθεσία, στο Σενάριο για το «Καληνύχτα και Καλή Τύχη» και στον Β’ Ανδρικό Ρόλο για το «Syriana».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.