Δεν μπορεί να καθαρίσει από μόνο του το ποδόσφαιρο

Απ΄ όσα είπε ο Ντέμης Νικολαϊδης στο «Κουτί της Πανδώρας» για τα ύποπτα ματς και την εμπειρία του από την συνάντηση που είχε με άνθρωπο της παράγκας Νο 1 κρατάω τούτο: «Νομίζω ότι έτσι όπως είναι στημένο το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να καθαρίσει. Θέλει την κρατική βοήθεια και την βοήθεια της ΟΥΕΦΑ».

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ. Έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες από το τσουνάμι των αποκαλύψεων για την εμπλοκή παραγόντων, διαιτητών, παικτών, ομάδων και παράνομων μπουκ, έχουν αποκαλυφθεί συγκλονιστικοί διάλογοι μεταξύ τους, έχουν ανοιχτεί λογαριασμοί, έχουν μπει άνθρωποι στη φυλακή και οι αρμόδιες αρχές που είναι η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα δεν έχουν καν εκδώσει μία ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου.

Η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο τελευταίο ΔΣ της Λίγκας έγινε επί προσωπικού και δεν αποτελεί θέση της διοργανώτριας, ενώ η υπέρτατη αρχή του αθλήματος, που είναι η ΕΠΟ, δεν έχει πάρει επίσημα θέση. Αρχικά ο πρόεδρός της Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν εξαφανισμένος, ενώ μία εβδομάδα αργότερα άρχισε να βγαίνει σε κάθε μέσο και να προαναγγέλει σχεδόν τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης.

Φυσικά και η απάντηση που θα δώσει η ΕΠΟ στην ΟΥΕΦΑ, η οποία ζήτησε ενημέρωση το συντομότερο, είναι το απόλυτο τίποτα! Το απόλυτο κενό. Η ΕΠΟ απλά θα περιγράψει τι έχει συμβεί ως τώρα και τέλος. Και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, αφού η πειθαρχική της επιτροπή θα ασχοληθεί με την υπόθεση από Δευτέρα, 11 Ιουλίου και την Πέμπτη στις 14 του μηνα ο Ολυμπιακός Βόλου θα πρέπει να ανοίξει το χορό των συμμετοχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ΕΠΟ λοιπόν, πετάει το μπαλάκι στην ΟΥΕΦΑ για να πάρει εκείνη τις αποφάσεις. Αν η συμμετοχή της ομάδας από την Θεσσαλία μπλοκαριστεί, θα πρόκειται για απόφαση της ΟΥΕΦΑ και η ΕΠΟ δεν θα την χρεωθεί. Δεν θα έχει κόστος.

Όταν λοιπόν, εντός των συνόρων οι αρχές ΔΕΝ θέλουν να χρεωθούν κάτι που θα βλάψει τον «αλφα» ή τον «βήτα» μην περιμένετε και πολλά πράγματα. Ήδη η απόφαση του τακτικού διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ για τον ΟΦΗ αποτελεί κόλαφο για τον τρόπο που λειτουργούσαν σε όλη την αγωνιστική περίοδο οι αρμόδιες αρχές.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν ήταν σωστή η σύνθεση της επιτροπής αδειοδότησης και διέταξε την επανεξέταση του φακέλου. ʼρα ξεφτίλισε την ΕΠΟ και τα αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης που είχε επιβάλει στη Football League. Δέχθηκε ότι η ομοσπονδία δεν όρισε σύννομα τα μέλη της επιτροπής αδειοδότησης, δέχθηκε ότι και η επιτροπή εφέσεων για τις αδειοδοτήσεις έκανε λάθος όταν απέρριψε την προσφυγή του ΟΦΗ.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Σούπερ Λίγκα και την Football League που συμφώνησαν πρόσφατα να ισχύσουν τα κριτήρια αδειοδότησης και για τις ομάδες της Β΄ Εθνικής. Το συμπέρασμα είναι απλό: Με τα ίδια πρόσωπα στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου η κάθαρση στο χώρο είναι μια εντελώς αμφίβολη υπόθεση.

Κι από το ποδόσφαιρο περνάμε στην κρατική βοήθεια που είπε ο Ντέμης. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, παρέδωσε στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής έκθεση στην οποία σημειώνεται πως το 52% των υποθέσων διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πέρυσι αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική κρίση επιδεινώνει τα φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Ερώτηση: Με διαφθορά άνω του 50% στις οικονομικές υπηρεσίες πώς θα βοηθηθούν οι έρευνες για το ποδόσφαιρο; Και πάμε τώρα στην ΟΥΕΦΑ, τη θέση της οποίας θα την μάθουμε εντός της εβδομάδας, μετά την κενή περιεχομένου απάντηση της ΕΠΟ, όπως προαναφέραμε. Δίπλα στον Μισέλ Πλατινί βρίσκεται ο δικός μας Θόδωρος Θεοδωρίδης. Ικανό στέλεχος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Όσο κι αν επιθυμεί να μείνει στη σκιά της υπόθεσης – και καλά κάνει – ο Πλατινί όλο κάτι θα τον ρωτήσει. Το θέμα είναι τι απάντηση θα πάρει ο Γάλλος πρόεδρος πριν συντάξει ο Τζιάνι Ινφαντίνο το έγγραφο που θα αποσταλεί στο Γουδί.

Κλείνοντας το σημερινό σημείωμα οφείλω να πω ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει τελικά στην υπόθεση από την πλευρά της αθλητικής δικαιοσύνης, η αγορά του ποδοσφαίρου έδειξε ήδη τις προθέσεις της. Οι επίσημες θέσεις της Nova, της ΕΡΤ και της ΟΠΑΠ Α.Ε. οφείλουν να προβληματίσουν τις ΠΑΕ για το προϊόν που προσφέρουν και να τις οδηγήσουν σε εννιαία αντίληψη για την ανάδειξή του, ανεξάρτητη με τον ανταγωνισμό των ομάδων μέσα στα γήπεδα.

Βεβαίως και είναι αργά. Βεβαίως και μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τον πάτο του βαρελιού. Ωστόσο κάλλιο αργά παρά ποτέ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.