Οι Θερμοπύλες της Ξάνθης και του… Στουρνάρα!

Συναντά ο Σόιμπλε τον Στουρνάρα και του λέει: «Μπορεί να αλλάξατε υπουργό οικονομικών, αλλά δεν θα αλλάξετε πολιτική...».

Κι ο Στουρνάρας του απαντά: «Μην ανησυχείτε, θα διαφυλάξουμε τις Θερμοπύλες»!

Θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο πολιτικό ανέκδοτο, αλλά επειδή ακριβώς πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία του δυτικού κόσμου και συμβαίνει στις πλάτες των Ελλήνων, ας το αφήσουμε καλύτερα.
Όταν ο Καβάφης έγραφε «Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» φυσικά και δεν εννοούσε αυτό που κατάλαβε και παράφρασε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας.

Βεβαίως και η μετάφραση ενός κειμένου είναι κάτι υποκειμενικό. Κατά γενική ομολογία ο Καβάφης έγραψε τις «Θερμοπύλες» για να επαινέσει όσους θέτουν κάποιον σημαντικό (για εκείνους) σκοπό και τον υπερσπίζονται μέχρι τέλους και με κάθε τρόπο.

Για παράδειγμα, για την Ξάνθη μπορεί να πει κανείς ότι «διαφύλαξε Θερμοπύλες», αφού έστω και μέσω μπαράζ κατάφερε να παραμείνει για 26η σεζόν στη Σούπερ Λιγκα.

Για τον Ολυμπιακό Βόλου ότι «διαφύλαξε Θερμοπύλες» κατακεραυνόνοντας την ΕΠΟ και τον πρόεδρό της Γιώργο Σαρρή με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους αδελφούς Αγγελόπουλους ότι «διαφυλάττουν Θερμοπύλες» σχεδόν σε καθημερινή βάση με την συνεχιζόμενη κόντρα τους στο μπάσκετ.

Για τον Ιβάν Σαββίδη ότι επέλεξε την συνεργασία με τον Άγγελο Αναστασιάδη για να «διαφυλάξει Θερμοπύλες» στον ΠΑΟΚ.

Για τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ ότι «διαφυλάττουν Θερμοπύλες» στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν τσαλαπατηθεί.
Για τους δικαστές ότι «διαφυλάττουν Θερμοπύλες» εγκαλώντας την κυβέρνηση επειδή δείχνει να σέβεται μόνο τις αποφάσεις που της είναι αρεστές και αγνοεί τις υπόλοιπες.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα η συγκεκριμένη έκφραση ταυτίζεται με την ανέλεγκτη λίστα Λαγκάρντ, με το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων, με τις ευνοϊκές διατάξεις που παραγράφουν πρόστιμα εκατομμυρίων σε ιδιώτες και χαρίζουν αμνηστία σε κρατικούς λειτουργούς, με τη μη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις, με την επιμονή στην εφαρμογή της λάθος συνταγής των μνημονίων και με την διατήρηση του αδηφάγου κρατικού μηχανισμού.

Μόνο που ο Καβάφης γράφει πιο κάτω στις «Θερμοπύλες» του:

«Ποτέ από χρέος μη κινούντες
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ ‘ολες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία»

Που σημαίνει ότι θεωρεί αξιέπαινους μόνο εκείνους που δεν γίνονται απάνθρωποι στο όνομα των αρχών και των πεποιθήσεών τους ή τυφλώνονται από το πάθος τους για κάτι που θεωρούν σημαντικό και χάνουν την ανθρωπιά τους.
Υπό αυτή την έννοια τις Θερμοπύλες τις φυλάει μάλλον ο Σόιμπλε, αλλά για την Γερμανία!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.