Το Μουντιάλ γίνεται για τις Ιρανές…

Στη χώρα τους δεν μπορούν να δουν μπάλα από κοντά, ελέω κρατικής απαγόρευσης. Στη Ρωσία όμως, ουδείς μπορεί να τους το στερήσει!
Δημοσίευση: 09/06/2018 - 14:21

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός του Ιράν υπερβαίνει κατά τι τα 82 εκατομμύρια. Η αναλογία ανδρών/γυναικών είναι 1,03. Μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979, το Κράτος δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παραβρεθούν σε ανδρικά αθλητικά γεγονότα, με την εξαίρεση κάποιων αθλημάτων όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ, το χάντμπολ και το τένις.

Επίσημη δικαιολογία είναι η «προστασία των γυναικών από την απρεπή συμπεριφορά του όχλου και την άσκηση βίας». Πολλές είναι οι γυναίκες, οι οποίες με κίνδυνο κάθειρξης –με την κατηγορία της προπαγάνδας εναντίον του Κράτους- έχουν προσπαθήσει να σπάσουν αυτό το εμπάργκο, μεταμφιεζόμενες σε άντρα

Αυτό ήταν το θέμα της βραβευμένης ταινίας του 2006 από τον Ιρανό σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, με τίτλο «Offside». Το φιλμ γυρίστηκε στο Ιράν, αλλά ουδέποτε προβλήθηκε στην ασιατική χώρα.


Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της έκρηξης των social media, όλο και περισσότερες ιστορίες γυναικών που έχουν καταφέρει να δουν μπάλα στο Ιράν, έχουν έρθει στην επιφάνεια. Όπως εκείνη στα τέλη Απριλίου, όταν 5 γυναίκες με ψεύτικο μούσι κι ανδρικά ρούχα, πέρασαν τα μέτρα ασφαλείας για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Περσέπολη στο Στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης. «Αζάντι» στην περσική γλώσσα σημαίνει ελευθερία
«Τη φοβερή πορεία μας στο Ασιατικό Κύπελλο του ’96, τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του ’98. Τα θυμάμαι όλα. Τα έβλεπα σαν τρελή από την τηλεόραση. Ρουφούσα κάθε λέξη από τις εφημερίδες. Ποτέ μου όμως δεν κατάφερα να δω μπάλα από κοντά» δηλώνει στη γαλλική L’Equipe η «Σάρα» (ψευδώνυμο αφού ο… ακτιβισμός στο Ιράν σίγουρα θα της έφερνε μπελάδες). Δασκάλα στην Τεχεράνη, ετών 30. Από το 2005 μαζί με άλλες γυναίκες δημιούργησαν το Open Stadiums, ζητώντας να εφαρμοστεί και στο Ιράν η αρχή της FIFA για «απουσία κάθε είδους διάκρισης». 

«Μια φορά πριν από 10 χρόνια κατάφερα να μπω κρυφά σε γήπεδο. Παίζαμε με την Νότιο Κορέα στην Τεχεράνη. Ήταν πιο σπουδαία και συνάμα αγχωτική στιγμή της ζωής μου. Ανά πάσα στιγμή περίμενα να με συλλάβουν». 

Θα βρεθεί στη Ρωσία για να δει τους αγώνες με το Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εκεί δεν θα φοβηθεί ούτε στιγμή πως μπορεί να τη συλλάβουν. Εκεί θα απολαύσει τη μπάλα…