Aΐτο Γκαρθία Ρενέσες: 30 χρόνια πριν!

Ποιος θα το’λεγε ότι πριν από 30 χρόνια, πίσω στο 1987 όταν πρωτοσυναντήθηκαν οι δρόμοι των Ελληνικών ομάδων με αυτόν του Aΐτο Γκαρθία Ρενέσες, ότι θα μιλούσαμε ακόμη και σήμερα για τον Ισπανό κόουτς!

Ποιος θα το’λεγε ότι πριν από 30 χρόνια, πίσω στο 1987 όταν πρωτοσυναντήθηκαν οι δρόμοι των Ελληνικών ομάδων με αυτόν του Aΐτο Γκαρθία Ρενέσες, ότι θα μιλούσαμε ακόμη και σήμερα για τον Ισπανό κόουτς! Κι’ όμως, ο αειθαλής Aΐτο που πάει να σπάσει κάθε ρεκόρ μακροζωϊας και μακροημέρευσης στους πάγκους θα επιστρέψει στην Αθήνα για τον αγώνα Παναθηναϊκού-Άλμπα Βερολίνου για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και μάλιστα θα αντιμετωπίσει Ελληνική ομάδα με τέταρτο διαφορετικό σύλλογο στην καριέρα του. Αυτός, λοιπόν θα είναι ο 38ος αγώνας του σενιόρ Ρενέσες κόντρα σε Ελληνικό σύλλογο και ο πρώτος που δεν θα υπερασπίζεται τα….δικαιώματα ενός Ισπανικού συλλόγου αλλά της Γερμανικής Άλμπα. Για την ιστορία με τις τρεις προηγούμενες ομάδες του (Μπαρτσελόνα, Μπανταλόνα και Μάλαγα) έχει αρνητικό πρόσημο κόντρα στις Ελληνικές ομάδες: 18 νίκες και 19 ήττες.

Για όσους η ταυτότητα τους γράφει +45 έτη ζωής το όνομα του Ρενέσες είναι σίγουρα ταυτισμένο με δύο πράγματα: Τις ομηρικές μάχες Μπαρτσελόνα-Άρη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και με πολλά…χαμένα φάιναλ φορ! O Aΐτο που σε ένα μήνα περίπου (γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 1946) θα μπει αισίως στο 73ο έτος της ζωής του και αρνείται να….συνταξιοδοτηθεί από την προπονητική μπήκε στη ζωή του Ελληνικού μπάσκετ ακριβώς πριν από 30 χρόνια! Και μάλιστα σε ένα αξέχαστο παιχνίδι.

3 Δεκεμβρίου του 1987 ο Άρης κάνει τα πρώτα βήματα του στην Ευρώπη. Έχει περάσει για πρώτη φορά στον προημιτελικό όμιλο των οκτώ καλύτερων ομάδων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και στο βάθος του δρόμου τον….περιμένει το πρώτο φάιναλ φορ της Γάνδης την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Αυτό βέβαια δεν το ξέρει όταν βρίσκει μπροστά του τη ‘’μυθική’’ Μπαρτσελόνα! Στο ξεκίνημα της σεζόν έχει αποκλείσει με πολύ άγχος την Ελβετική Πιγί. Δύο τρελοί πιστολέρο, οι αδλεφοί Στοκαλπέρ βομβαρδίζουν το καλάθι του Άρη με τρίποντα τόσο στην Ελβετία, όσο και στη ρεβάνς του Αλεξάνδρειου. Ο Άρης που έχει επενδύσει φοβερά ποσά για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα έκανε μεγάλη πορεία στην Ευρώπη κινδυνεύει αλλά επιβιώνει από τα τρίποντα του Μάικ και του Νταν Στοκαλπέρ που σκοράρουν πάνω από 50 πόντους μαζί σε κάθε ένα από τους δύο προκριματικούς αγώνες. Τελικά ο Άρης αφού δέχεται 72(!!!) πόντους στο ημίχρονο του πρώτου προκριματικού κερδίζει στην Ελβετία με 127-125 και στη ρεβάνς του Αλεξάνδρειου παρότι χάνει στο ημίχρονο με 52-54 επιβιώνει με μια δύσκολη νίκη στο τέλος (113-104). Ο Νίκος Γκάλης θα σκοράρει αντίστοιχα 48 πόντους στην Ελβετία και 41 στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης!!!

Από το run’n’gun των Ελβετο-αμερικάνων της Πιγί πάει σε πιο λογικές καταστάσεις. Στον πρώτο αγώνα του ομίλου ο Άρης θα πετύχει μια ακόμη αγχωτική νίκη στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο επί της Γαλλικής Ορτέζ με 92-86. Ο Γκάλης μένει στους 16 πόντους παγιδευμένος σε μια σύνθετη άμυνα του μετέπειτα κόουτς του Άρη για ένα μικρό διάστημα το 1991, Αμερικάνου Τζορτζ Φίσερ και έρχεται η ώρα για την πρώτη βουτιά στα….δύσκολα.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1987 ο Άρης πάει στο Παλάου Μπλάου Γκράνα της Βαρκελώνης για να αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα που με τον Aΐτο στον πάγκο της έχει σπάσει την κυριαρχία της Ρεάλ μερικούς μήνες αργότερα κατακτώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ισπανίας μόλις για 4η φορά στην ιστορία της.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες βραδιές του Νίκου Γκάλη στην καριέρα του. Χορεύει στον αέρα όποιον αντίπαλο στέλνει πάνω του ο Ρενέσες. Θα σκοράρει 45 πόντους και ο Άρης θα πετύχει μια από τις πιο εμβληματικές νίκες στην Ευρωπαϊκή ιστορία του! Ο Οντι Νόρις, που αργότερα έπαιξε στο Περιστέρι, εντυπωσιασμένος από τα επιτεύγματα του Γκάλη θα βαφτίσει τον γιό του που θα γεννηθεί μερικούς μήνες αργότερα Νίκο!!!

Ο Άρης θα κερδίσει τελικά με 89-88 αφού χρειάζεται να ξεπεράσει στο τέλος και την εχθρική διαιτησία του Πολωνού Ζιχ με τη φωνή του Φίλιππου Συρίγου στην τηλεοπτική μετάδοση να καθηλώνει όλη την Ελλάδα που μαθαίνει για τα καλά πλέον ότι τα βράδια της Πέμπτης δεν θα μοιάζουν πλέον με όλα τα προηγούμενα. Ο Άρης γίνεται η ομάδα όλης τη χώρας, καθηλώνει μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη όλη την Ελλάδα κάθε Πέμπτη βράδυ και ξεκινάει με τη νίκη απέναντι στη Μπαρτσελόνα του Aΐτο μια τρελή τριετή Ευρωπαϊκή πορεία που θα τον οδηγήσει σε ισάριθμα φάιναλ φορ!

Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνο τον αγώνα:

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σολοθάμπαλ 7, Σαν Επιφάνιο 13, Σιμπίλιο 18, ΜακΝτάουελ 12, Νόρις 24, Χιμένεθ 14, Φεράν Μαρτίνεθ,.

ΑΡΗΣ: Γιαννάκης 8, Γκάλης 45, Σούμποτιτς 7, Φιλίππου 9, Γουίλτζερ 11, Ρωμανίδης 9, Λυπηρίδης, Δοξάκης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.