Εγκλωβισμένος στη … μετάβαση

Ο Κωστής Μπότσαρης αναλύει την κατάσταση στον ΠΑΟΚ εξηγώντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη συνειδητοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης ...

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο ΠΑΟΚ στη φάση των προκριματικών του Champions League φάνηκε μεν έτοιμος για την υπέρβαση αλλά την έχασε στις λεπτομέρειες. Σε αντίθεση με πέρσι δεν κατάφερε να … «χρυσώσει το χάπι» εξασφαλίζοντας την παρουσία του στους ομίλους του Europa League και μπήκε στο πρωτάθλημα με μεγάλη πίεση, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη σεζόν του Ραζβάν Λουτσέσκου όταν η ομάδα είχε αποκλειστεί από την Έστερσουντ.
Όπως τότε ο Ρουμάνος τεχνικός είχε αναλάβει μια ομάδα που δεν είχε δημιουργηθεί από δικές του επιλογές, το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τον Αμπέλ Φερέιρα, με την επιπλέον συνθήκη των σημαντικότατων απουσιών των Βιεϊρίνια – Μαουρίσιο κατά κύριο λόγο και λιγότερο του Βέρνμπλουμ. Το έργο του 41χρονου Πορτογάλου τεχνικού, που για πρώτη φορά στην καριέρα του βγήκε εκτός των συνόρων της πατρίδας του για να εργαστεί, παρουσιάζει υψηλότατο βαθμό δυσκολίας καθώς – πέραν όλων των άλλων – ανέλαβε μια ομάδα που προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της. Αήττητη πρωταθλήτρια που ξεκίνησε με το ντεζαβαντάζ της αφαίρεσης βαθμών και νταμπλούχος με πληθώρα στατιστικών ρεκόρ.
Μια … «βαριά» αγωνιστική κληρονομιά που για να συνεχιζόταν θα έπρεπε να είναι όλα τέλεια και πάλι δε θα ήταν σίγουρο αν αυτό θα συνέβαινε καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες σε μια ποδοσφαιρική ομάδα και στο περιβάλλον που μετέχει είναι πάρα πολλοί. Το σίγουρο είναι πως ο νέος ΠΑΟΚ χρειάζεται χρόνο και πολλή δουλειά προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετάβασή του από αυτό που ήταν σε αυτό που ο κ. Φερέιρα και οι συνεργάτες του θέλουν να γίνει. Κάτι που είναι διακριτό σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει ως τώρα, ειδικά στο πρωτάθλημα.
Ίσως από τους βασικότερους προβληματισμούς να είναι η απώλεια της πλέον βασικής σταθεράς του που ήταν η ανασταλτική του λειτουργία. Μια ευθύνη όμως που δεν προέρχεται μόνον από τη διαδικασία μετάβασης. Υπάρχουν και ατομικές ευθύνες των ίδιων των ποδοσφαιριστών παρουσιάζοντας ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και μια εικόνα παρασάγγας χειρότερη από αυτήν που παρουσιάζαν σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το αν τους απασχολεί κάτι ή αν πρόκειται για κάτι το περιστασιακό είναι κάτι που μπορεί και θα λυθεί μ’ εσωτερικές διεργασίες συζητήσεων ανάμεσα στους ίδιους και τους καθ’ ύλιν αρμόδιους.
Η ομάδα έχει μεγάλη ανάγκη την ηρεμία και καλώς ή κακώς αυτήν διασφαλίζεται μέσα από τ’ αποτελέσματα. Αυτό δεν επετεύχθη χτες στο ματς με τον Άρη στην Τούμπα, όπου χρειάστηκε μια εξαιρετική προσπάθεια του Μίσιτς (σ.σ. την οποία είχε επαναλάβει ορισμένα λεπτά πριν όμως ο Έμαν είχε κατορθώσει ν’ αποκρούσει) για να διατηρήσει το αήττητο και ν’ αποφύγει να μπει σε χειρότερες καταστάσεις. Σε όλα αυτά βέβαια ως τώρα η τύχη είναι απαραίτητη αλλά κι αυτήν προς το παρόν αγνοείται σε αντίθεση με τους αντιπάλους που έχουν βρεθεί στο διάβα του.
Είναι χαρακτηριστικό κι άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το δεύτερο γκολ των «Κιτρινόμαυρων» με την μπάλα να φεύγει από το πόδι του Ματίγια να βρίσκει πάνω στο αντίστοιχο του Αουγκούστο για να καταλήξει στα δίχτυα του Πασχαλάκη, ενώ λίγο μετά η κεφαλιά του Κρέσπο σταματάει στο δοκάρι. Όπως νωρίτερα στην προσπάθεια του Μπίσεσβαρ με την ίδια κατάληξη μεν ασχέτως αν – τελικώς – ο Ολλανδός υποδείχτηκε σε αντικανονική θέση. Η ουσία δεν αλλάζει. Χάνει τον Πέλκα με τραυματισμό μετά το πρώτο δεκάλεπτο, φαινόμενο που συνέβη ξανά με τους Ελ Καντουρί κι Αουγκούστο.
Σημείο αναφοράς το δίδυμο των δυο χαφ, εκεί όπου δεσπόζει η απουσία του Μαουρίσιο αλλά ταυτόχρονα η προσπάθεια εύρεσης και δημιουργίας του καλύτερου δυνατού ζευγαριού έγινε ακόμη πιο δύσκολη λόγω των τραυματισμών του Αουγκούστο και του Ελ Καντουρί με τον Εσίτι να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος ως τώρα και τον Μίσιτς να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, όπως συνέβη και χτες. Ταυτόχρονα ελάχιστα πράγματα έχει πάρει η ομάδα από τους ακραίους μεσοεπιθετικούς της και από τον βασικό της επιθετικό. Ζαμπά, Μπίσεσβαρ, Άκπομ περισσότερο, Λημνιός λιγότερο την ώρα που … αγνοούνται οι Στοχ, Λάμπρου.
Ακόμη και στο χτεσινό ματς χρειάστηκαν τα γκολ ενός αμυντικού (σ.σ. Μάτος) κι ενός χαφ (σ.σ. Μίσιτς), ενώ πριν από μια εβδομάδα στο Περιστέρι όπου ο Άκπομ σημείωσε το πρώτο του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, σκόραραν ο Μάτος και ο Κρέσπο στις καθυστερήσεις για να φύγει ο ΠΑΟΚ νικητής. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.
Η βασική αρχή για τη λύση σε κάθε πρόβλημα είναι αυτή που επισήμανε χτες ο κ. Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου. «Πολλή δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά αλλά αυτό προϋποθέτει χρόνο το μέγεθος του οποίου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.
Είναι πολύ θετικό πως ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται η ομάδα βγάζει αντίδραση. Προσπαθεί μέχρι τέλους για να πετύχει το στόχο της. Όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν κι ίσως πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές πως η περσινή ομάδα με τη φετινή δεν έχει καμία σχέση. Και για να (ξανα)γίνει δεν απαιτείται απλή προσπάθεια αλλά υπερπροσπάθεια για να μη χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος κι αγωνιστικό έδαφος. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.