Η αντοχή στην πίεση σμιλεύει χαρακτήρες…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την εκτός έδρας νίκη 1-0 του ΠΑΟΚ επί του Παναιτωλικού και την αναρρίχηση του «Δικέφαλου» του Βορρά στην κορυφή της βαθμολογίας.

Αν κάθε αγώνας είναι ένα δίδαγμα, ένα μάθημα για την τεχνική ηγεσία, τους ποδοσφαιριστές και όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, τότε το αντίστοιχο του αγώνα Κυπέλλου της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο ποιό ήταν, είχε ερωτηθεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των συνεντεύξεων των καναλιών novasports στη Νέα Μεσημβρία. «Κάθε αγώνας είναι μια μάχη», είχε αποκριθεί ο Ρουμάνος τεχνικός σε μια … προφητική – όπως αποδείχτηκε – τοποθέτηση για το τί περίμενε τον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές του στο Αγρίνιο, σαράντα οκτώ ώρες μετά. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης αναφοράς του είχε να κάνει με το γεγονός πως αυτή ήταν μια από τις πλέον δύσκολες, τις πλέον έντονες αλλά και τις πλέον καθοριστικές. Ηταν μια από αυτές με τέτοια χαρακτηριστικά που στον πρώτο γύρο, στο ξεκίνημα της σεζόν δεν μπόρεσε να κερδίσει χάνοντας σημαντικό βαθμολογικό έδαφος.

Σ’ έναν αγώνα όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καλά στο πρώτο ημίχρονο, με χαμένες ευκαιρίες και για τις δυο ομάδες, αλλά περισσότερες και πιο σημαντικές για τον «Δικέφαλο», σε μια αναμέτρηση που το γκολ δεν ήρθε νωρίς, σε μια «μάχη» που τα δεδομένα έμοιαζαν να είναι περισσότερο κατά παρά υπέρ, ο ΠΑΟΚ πιστοποίησε πως έχει γυρίσει σελίδα, πως έχει οικοδομήσει χαρακτήρα και προσωπικότητα ως σύνολο φτάνοντας στην τελική επικράτησε με 1-0, χάρη σε πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Πρίγιοβιτς στο 87’, αξιοποιώντας ιδανικά την εσχάτη των ποινών την οποία είχε υποδείξει ένα λεπτό πριν ο διαιτητής της αναμέτρησης σε μαρκάρισμα του Μιχάι στον Βαρέλα την ώρα που ο τελευταίος έκανε κίνηση στα όρια της περιοχής σ’ εκτέλεση κόρνερ του Μπίσεσβαρ. Αυτό το δημιούργημα του κ. Λουτσέσκου έγραψε ιστορία, καθώς σημείωσε την ενδέκατη διαδοχική νίκη του σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, ξεπερνώντας την προηγούμενη επίδοση της σεζόν 72’-73’ και μάλιστα δίχως να έχει δεχτεί τέρμα. Το τελευταίο ήταν μήνα Νοέμβριο στο 2-2 της Νέας Σμύρνης με τον Πανιώνιο, κάτι που δεν μπορεί επ’ ουδενί να λογιστεί ως … τυχαίο. Μια νίκη, μάλλον σημαδιακή, καθώς για πρώτη φορά φέτος τον έφερε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μετά και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής, έναν βαθμό μπροστά από τον Ολυμπιακό και δυο από την ΑΕΚ. 

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο εύκολα αν ο Κάμπος στο 3’, έχοντας περάσει τον … μισό Παναιτωλικό ήταν πιο προσεκτικός στο τελείωμα της φάσης, καθώς το σουτ που επιχείρησε έδιωξε ο Κυριακίδης σε κόρνερ. Αν είχε καλύτερες συνεργασίες στο χώρο μπροστά από την άμυνα, εκεί όπου ο Κάνιας χρειάστηκε ώρα για να επανέλθει σε νορμάλ επίπεδα απόδοσης, ενώ στο 21’ αποχώρησε ο Ελ Καντουρί με υποτροπή στον πρόσφατο τραυματισμό του στον οπίσθιο μηριαίο, με τον Μπίσεσβαρ να παίρνει τη θέση του. Αν ο Πρίγιοβιτς στο 40’ ήταν πιο αποτελεσματικός όταν σε γύρισμα του Μάτος – σε φάση που ξεκίνησε από τα πόδια του Βαρέλα και συνεχίστηκε από εξαιρετική, ατομική ενέργεια του Βραζιλιάνου – έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Αν στο 45’ με τον Μπίσεσβαρ να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή από αριστερά γυρνώντας την κατάλληλη στιγμή στον ταχύτατα επερχόμενο Κάμπος, ο Ανγκολέζος σημάδευε σωστά και δεν έστελνε με δυνατό σουτ την μπάλα λίγο άουτ. Κάτι ανάλογο βέβαια είχε κάνει ο Κλέσιο στο 8’ σε συνθήκες αντεπίθεσης αλλά και στο 16’ ο Μάζουρεκ σε οργανωμένη επίθεση των γηπεδούχων. Κι όταν χρειάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στο 42’ με τον Κλέσιο να φεύγει στην … «πλάτη» της άμυνας του «Δικεφάλου», ο Πασχαλάκης έκανε την επέμβαση του αγώνα διώχνοντας σε κόρνερ το σουτ του Βραζιλιάνου στη δεξιά του γωνία. 

Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική. Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας βαθμού-ών, τα κακώς κείμενα του πρώτου μέρους διορθώθηκαν, ο ΠΑΟΚ πήρε μέτρα στο γήπεδο δείχνοντας αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλους το βασικό του στόχο, τη νίκη και την παραμονή του όσο ψηλότερα στη βαθμολογία. Αποφασισμένος ν’ αποδείξει πως μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε κάθε … μάχη, όπως είπε κι ο προπονητής του, που τον περιμένει από εδώ και πέρα. Γιατί κάθε αγώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος όσο πλησιάζει στον τερματισμό του φετινού μαραθωνίου. Στο 54’ οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» διαμαρτυρήθηκαν για μαρκάρισμα εντός περιοχής στον Μπίσεσβαρ. Τρία λεπτά μετά ο Μακ περνάει αντί του «πεσμένου» τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με όσα ο ίδιος έχει δείξει πως μπορεί να προσφέρει, Λημνιού. Στο 64’, έπειτα από φάση διαρκείας στα καρέ του Κυριακίδη, σουτ του Μπίσεσβαρ κοντράρει σε αμυντικό με τον τερματοφύλακα του Παναιτωλικού να διώχνει δύσκολα. Νέες διαμαρτυρίες από πλευράς ΠΑΟΚ όταν σε γύρισμα του Μάτος – και πάλι εντός περιοχής – ζήτησαν πέναλτι υποστηρίζοντας πως η μπάλα βρήκε στο προτεταμένο χέρι του Μιχάι. Στη συνέχεια της φάσης, ο Βιεϊρίνια εκτελεί το κόρνερ, ο Μάτος πιάνει την κεφαλιά, ο Κυριακίδης αποκρούει αλλά δίχως να συγκρατήσει την μπάλα και με δεύτερη προσπάθεια λέει «όχι» στον Πρίγιοβιτς. Στο 72’ ο διεθνής Σέρβος από βαθύ «γέμισμα» του Πασχαλάκη μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή και με δυο αντιπάλους δοκιμάζει το γυριστό σουτ αστοχώντας σημαντικά όμως. 

Στο 74’ ήταν η σειρά των γηπεδούχων να διαμαρτυρηθούν σε μαρκάρισμα του Κρέσπο στον Ντίας που επιχειρούσε διείσδυση στην περιοχή του Πασχαλάκη. Δυο λεπτά μετά διαγώνια σέντρα του Βιεϊρίνια, ο Μάτος με το κεφάλι τροφοδοτεί παράλληλα προς την τελική γραμμή τον Πρίγιοβιτς αλλά τον προλαβαίνει ο Ροντρίγκες παραχωρόντας το κόρνερ. Στη συνέχεια της φάσης, κεφαλιά του Μάτος, άστοχη αυτή τη φορά με τη λύτρωση να έρχεται στο 85’. Λίγο νωρίτερα, ο Σάκχοφ είχε αντικαταστήσει τον Κάνιας, βάζοντας κι αυτός το … κατιτίς του στη συνολική εικόνα. 

Είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή η νίκη για τον «Δικέφαλο», ίσως σημαντικότερος κι από αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα, προσδίδοντας πίστη κι αυτοπεποίθηση σε μια ομάδα που τα συγκεκριμένα στοιχεία τα έψαχνε καιρό τώρα. Ωστόσο, πέραν όλων αυτών, δεν έχει πετύχει τίποτα ακόμη. Καμία έπαρση, κανένας εφησυχασμός, καμία αφέλεια, καμία αδράνεια. Ισα – ίσα, η χιλιοειπωμένη ρήση «κάθε αγώνας είναι ένας τελικός» αποκτά μεγαλύτερη σημασία και ισχύ από ποτέ, αφού οι λεπτομέρειες πλέον ξεκάθαρα κάνουν τη διαφορά στην κορυφή. Πολλώ δε περισσότερο με τις αναμετρήσεις μεταξύ των πρώτων στη βαθμολογία ομάδων να ζυγώνουν. Την άλλη Κυριακή ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στα Ιωάννινα για έναν – ακόμη – πολύ δύσκολο αγώνα, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο δεύτερος Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στην έδρα του την τρίτη ΑΕΚ. Η ανάγκη λοιπόν, το καλό να γίνει καλύτερο είναι δεδομένη. Είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να επιστρέψει ο Πέλκας. Είναι δεδομένο πως Τσίμιροτ πλέον δεν υπάρχει κι απαιτείται άμεσα η έλευση του αντικαταστάτη του. Εκτός για τις προσεχείς δυο εβδομάδες θα βρίσκεται κι ο Ελ Καντουρί. Ξημερώνει η 29η Ιανουαρίου κι η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση και της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ξεκίνησε. Ο χρόνος πιέζει κι η ευκαιρία που έχει κατακτήσει ο «Δικέφαλος» είναι σπουδαία για να πάει … «χαμένη». Καλή εβδομάδα, καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.