Η αποτελεσματικότητα νίκησε τις εντυπώσεις

Με γκολ των Σφιντέρσκι (29’), Πέλκα (59’), Λάμπρου (79’) ο ΠΑΟΚ επικράτησε του καλύτερου φετινού Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα 3-1 (85’ Μ. Φερντάντεθ). Οι Αρκάδες τελείωσαν το ματς με ποδοσφαιριστή λιγότερο λόγω αποβολής του Σουάρεθ στο 64’ με δεύτερη κίτρινη.

Με γκολ των Σφιντέρσκι (29’), Πέλκα (59’), Λάμπρου (79’) ο ΠΑΟΚ επικράτησε του καλύτερου φετινού Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα 3-1 (85’ Μ. Φερντάντεθ). Οι Αρκάδες τελείωσαν το ματς με ποδοσφαιριστή λιγότερο λόγω αποβολής του Σουάρεθ στο 64’ με δεύτερη κίτρινη. 

Τα πλάνα των δύο προπονητών 

Ο Αμπέλ Φερέιρα είχε να διαχειριστεί σημαντικές απουσίες με παράλληλη σκέψη τη διαχείριση λόγω των διαδοχικών αγώνων που προηγήθηκαν κι ακολουθούν, έχοντας άλλους δύο μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Στο κλασικό πλέον 4-4-2, το σημαντικοτέρο ερώτημα ήταν ο αντικαταστάτης του τιμωρημένου Γιαννούλη κι αυτό απαντήθηκε με την επιστροφή του Βιεϊρίνια στη θέση του αριστερού άκρου της άμυνας. Πέραν αυτών, μεταξύ των διαθέσιμων Στοχ και Λάμπρου προτιμήθηκε να μεταφερθεί αριστερά ο Πέλκας και πίσω από τον Σφιντέρσκι τοποθετήθηκε ο Μίσιτς. Μια θέση στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Κροάτης αφήνοντας τις θέσεις των χαφ στους Μαουρίσιο – Ντόουγκλας. 

Ο Μίλαν Ράσταβατς κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες την τελευταία στιγμή, καθώς δύο από τις σταθερές της ομάδας των Αρκάδων έμειναν εκτός. Ο λόγος για τους Μουνάφο και Μπαράλες οι οποίοι λόγω ενοχλήσεων δεν μπόρεσαν ν’ ακολουθήσουν τους συμπαίκτες τους. Ως προς την τακτική ο Σέρβος τεχνικός ακολούθησε την … πεπατημένη ομάδων που αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με συμπαγείς γραμμές, προσοχή στον άξονα, βοήθειες από τα χαφ στις πτέρυγες και βραχύσωμους μεσοεπιθετικούς, ικανούς να πιέσουν γρήγορα ψηλά βγαίνοντας αντίστοιχα σε ταχύτατες αντεπιθέσεις. 

Ο ΠΑΟΚ το γκολ, ο Αστέρας τις εντυπώσεις

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να έχουν την κατοχή, να κυκλοφορούν σωστά την μπάλα, αντιμετωπίζοντας συμπαγή άξονα που τους ωθούσε στην αναζήτηση δημιουργίας από τις πτέρυγες. Ίσως γι’ αυτό κι υπήρχε εντολή εκ των προτέρων στον Μίσιτς – όχι πρώτη φορά είναι η αλήθεια – να ντουμπλάρει τον Λημνιό, ενώ από την άλλη πλευρά ο Λημνιός συνέκλινε στον άξονα με τον Βιεϊρίνια να εκμεταλλεύεται το χώρο μπροστά του. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη επίθεση στο ματς βγήκε στο 1ο λεπτό με παράλληλη σέντρα του Κροάτη από δεξιά, δίχως όμως να υπάρχει κάποιος συμπαίκτης του στην ευθεία για να την αξιοποιήσει. Στο ίδιο διάστημα οι Αρκάδες λειτουργούσαν μάλλον αναγνωριστικά κερδίζοντας αργά αλλά σταθερά μέτρα στο γήπεδο. 

Δύο λεπτά μετά ο Αστέρας Τρίπολης έδειξε τις διαθέσεις του επιχειρώντας να βγει ταχύτατα στην αντεπίθεση όμως ο Βαρέλα ήταν αυτός που έκοψε την τελική πάσα. Στο 5’ σπουδαία ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ με γέμισμα του Ντόουγκλας, τετ α τετ του Λημνιού, τον σταμάτησε ο Παπαδόπουλος! Στο επόμενο λεπτό, σ’ εκτέλεση κόρνερ του Βιεϊρίνια, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Μαουρίσιο στο δεύτερο δοκάρι που σε κενή εστία με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ! Όσο περνούσε η ώρα η ομάδα του κ. Φερέιρα δυσκολευόταν αρκετά στην ανάπτυξη επιλέγοντας είτε τις μεγάλες μπαλιές είτε τις πρωτοβουλίες του Βαρέλα με ανεβάσματα για να διασπάσει την πίεση των Αρκάδων. 

Στο 14’ καταγράφηκε η πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του κ. Ράσταβατς, όταν ο Ντόουγκλας έχασε από παγίδα των αντιπάλων του, ο Σουάρεθ έπιασε το δυνατό συρτό σουτ, η μπάλα κόντραρε και πέρασε λίγο έξω από τη δεξιά δοκό του Ζίβκοβιτς. Στο 22’ εξαιρετικό «γέμισμα» του Βιεϊρίνια στην «καρδιά» της αντίπαλης περιοχής, όπου για λίγο ο Μίσιτς δεν κατάφερε να κάνει επαφή και να πλασάρει. Στο 25’ σε νέα εκτέλεση κόρνερ του Βιεϊρίνια ο Ίνγκασον πρόλαβε την έξοδο του Παπαδόπουλου μεν αλλά η κεφαλιά που έπιασε πέρασε άουτ!

Κι ο … κύκλος των χαμένων ευκαιρών του ΠΑΟΚ έλαβε τέλος στο 29’. Σ’ εκτέλεση φάουλ με κομπίνα, ο Λημνιός πάτησε την μπάλα, ο Βιεϊρίνια έβγαλε την κάθετη ψάχνοντας τον Πέλκα, ο Σίτο με προβολή προσπάθησε να κόψει αλλά τροφοδότησε τον Σφιντέρσκι που δε λάθεψε ανοίγοντας το σκορ. Κι εκεί που όλοι περίμεναν πως αυτήν ήταν η ψυχολογική τόνωση που θα έγερνε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η αντίδραση που έβγαλε η ομάδα του κ. Ράσταβατς δημιούργησε μεγάλη πίεση στους γηπεδούχους χωρίς να μπορούν ν’ απομακρύνουν τους αντιπάλους τους από την περιοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα λεπτών. 

Στο 40’ σε διεκδίκηση της μπάλας από Ντόουγκλας και Μπόρχα Φερνάντεθ οι Αρκάδες διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, έπειτα από τη χρήση του VAR ο διαιτητής έδωσε συνέχεια στο ματς. Στο 42’ ο Μαρκ Φερνάντεθ είχε άστοχο τελείωμα και στις καθυστερήσεις, σε σέντρα που έβγαλε ο Σίτο από αριστερά ο Μίσιτς έδιωξε με το κεφάλι, η μπάλα βρήκε στον Σφιντέρσκι με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύνται εκ νέου πως η μπάλα βρήκε στο χέρι του Πολωνού, όμως κατόπιν χρήσης του VAR δόθηκε συνέχεια στο ματς. 

Η αποτελεσματικότητα έκανε τη διαφορά

Χωρίς διαφοροποιήσεις επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες, με τους ποδοσφαιριστές του κ. Φερέιρα να προσπαθούν να βγάλουν ενέργεια και περισσότερο πάθος στο παιχνίδι τους προκειμένου ν’ ανακτήσουν τον χαμένο έλεγχο του κέντρου που λίγο έλειψε να τους κοστίσει στο πρώτο ημίχρονο. Και πάλι όμως ο συμπαγής άξονας των Αρκάδων τους δημιούργησε προβλήματα. Στο 52’ η πίεση των ποδοσφαιριστών του κ. Ράσταβατς απέδωσε καρπούς καθώς ο Σίτο έκλεψε στη μεσαία γραμμή, με διαγώνια ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή του Ζίβκοβιτς, με τον Σέρβο να βγαίνει και να προλαβαίνει την πάσα του αντιπάλου του. 

Ο ΠΑΟΚ «απάντησε» στο 56′ με ευκαιρία του Λημνιού που με προβολή υποχρέωσε τον Παπαδόπουλο σε απόκρουση και τον Πέλκα σε άκρως πλεονεκτική θέση με δυνατό γυριστό σουτ να στέλνει την μπάλα πάνω από την οριζόντια δοκό της εστίας του Αστέρα. Και τρία λεπτά μετά ο Μαουρίσιο δοκίμασε το σουτ εκτός περιοχής η μπάλα έφτασε στον Πέλκα, που γύρισε κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο ο βοηθός σήκωσε τη σημαία του υποδεικνύοντας τον σκόρερ σε θέση οφ σάιντ. Ο Πέλκας κλήθηκε να περάσει εκτός για να μπει στη θέση του ο Λάμπρου, όμως η εξέταση της φάσης από το VAR έδειξε πως το γκολ ήταν κανικό αφού και ο σκόρερ καλύπτονταν κι έγινε κάτοχος της μπάλας από προβολή του αμυντικού του Αστέρα, Σουάρεθ! Με τη συμπλήρωση μιας ώρας ο Σίτο έδωσε τη θέση του στον Ριέρα. 

Στο 64’ κι ενώ ο Σφιντέρσκι έφευγε μόνος του προς την αντίπαλη περιοχή από ασίστ του Μίσιτς, δέχτηκε μαρκάρισμα από πίσω από τον ίδιο αμυντικό με τον διαιτητή να υποδεικνύει αρχικά πέναλτι και απευθείας κόκκινη στον Σουάρεθ. Όμως με τη χρήση του VAR  διαπιστώθηκε πως το μαρκάρισμα ήταν στα όρια της περιοχής με αποτέλεσμα το πέναλτι να γίνει φάουλ και η απευθείας κόκκινη δεύτερη κίτρινη, με την αποβολή να παραμένει. Μοιραία ο ΠΑΟΚ πήρε αυτοπεποίθηση και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το timing του αγώνα, περνώντας στο 69’ τον Άκπομ αντί του Σφιντέρσκι, ίσως σε «απάντηση» της κίνησης στην αντίπερα όχθη με την είσοδο του Πασαλίδη αντί του Λουίς Φερνάντεθ. Στο 70’ σε πολύ δυνατή εκτέλεση φάουλ του Ντόουγκλας ο Παπαδόπουλος έδιωξε δύσκολα και στο ίδιο λεπτό ο Βαρέλα απώλεσε σημαντική στιγμή, αφού ο Άκπομ τον έβγαλε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλο τερματοφύλακα όμως ο κεντρικός αμυντικός του «Δικεφάλου» έκανε κακό κοντρόλ. 

Το γκολ που έψαχναν οι γηπεδούχοι για να εδραιώσουν την επικράτησή τους το βρήκαν στο 79’ με τον Μίσιτς να βγάζει την παράλληλη σέντρα από αριστερά και τον επερχόμενο με δύναμη στο δεύτερο δοκάρι να πετυχαίνει τω πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα καθώς λίγο νωρίτερα ο σκόρερ είχε αλλάξει πλευρές με τον Λημνιό. Ένα λεπτό μετά ο Μαουρίσιο έδωσε τη θέση του στον Εσίτι, την ίδια στιγμή που δόθηκε η εντολή για προώθηση του Μάτος, μένοντας στην άμυνα με τρεις, ήτοι Ίνγκασον, Βαρέλα, Βιεϊρίνια. Η προώθηση αρκετών ποδοσφαιριστών δημιούργησε τους χώρους που έψαχναν οι φιλοξενούμενοι και στο 85’ σε σέντρα από αριστερά η μπάλα «έσκασε» στην περιοχή κάτω από τα πόδια του Χαουρέγκι που πανέξυπνα την άφησε να περάσει, φτάνοντας στο δεύτερο δοκάρι με τον Μαρκ Φερνάντεθ με ιδανική προβολή να μειώνει σε 3-1 διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Και γι’ αυτήν τη φάση επιστρατεύτηκε το VAR καθώς αρχική υπήρξε υπόδειξη οφ σάιντ. 

Κάτι ανάλογο συνέβη δύο λεπτά μετά με πρωταγωνιστές τους Άκπομ – Παπαδόπουλο, με τον Βρετανό να πιάνει την κεφαλιά σε σέντρα του Μάτος από δεξιά, όμως χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ αφού ο αντίπαλος πορτιέρε είχε τον έλεγχο της μπάλας. Πάραυτα οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία ν’ ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ στο 90’ όταν σε συνθήκες αντεπίθεσης βρέθηκαν τρεις εναντίον ενός, αυτός όμως αποδείχτηκε αρκετός για να υποχρεώσει τον Λάμπρου σε λάθος στην προσπάθειά του να επιστρέψει την μπάλα στον Άκπομ για να τελειώσει τη φάση. 

Παρά τα δικαιολογημένα οκτώ λεπτά καθυστερήσεων τίποτα σημαντικό δεν προέκυψε σ’ αυτά. Ο ΠΑΟΚ στον πρώτο του φετινό αγώνα χωρίς τον τιμωρημένο Γιαννούλη, δίχως να ικανοποιήσει, αλλά εκμεταλλευόμενος κι αξιοποιώτας τις στιγμές, με αρωγό και την τύχη, πήρε τη νίκη μεν αλλά οφείλει να βελτιώσει την εικόνα του κυρίως σε διάρκεια εν όψει της δύσκολης συνέχειας που τον περιμένει. 

Διαιτητής

Εμμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλίας)

Βοηθοί

Βασίλειος Νικολακάκης (Ηρακλείου)

Μιχαήλ Δημόπουλος (Δυτ. Αττικής)

Τέταρτος

Δημήτριος Θεοχάρης (Θεσσαλίας)

Κόκκινη: 65’ Σουάρεθ (σ.σ. 2η κίτρινη)

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα) (4-4-2): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός), Λημνιός, Ντόουγκλας, Μαουρίσιο (80’ Εσίτι), Πέλκας (61’ Πέλκας), Μίσιτς, Σφιντέρσκι (69’ Άκπομ). 

Αστέρας Τρίπολης (Μ. Ράσταβατς) (4-2-3-1): Παπαδόπουλος, Ορτέγκα, Σουάρες, Ματρικάρντι, Κώτσιρας, Σίτο (60’ Ριέρα), Μπόρχα Φερνάντεθ (77’ Μπελόκ), Βαλιέντε (σ.σ. αρχηγός), Μάρκο Φερνάντεθ, Λουίς Φερνάντεθ (65’ Πασαλίδης), Χαουρέγκι.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.