Μια νίκη με μεγαλύτερο όφελος από τους τρεις βαθμούς!

Με γκολ του Βιεϊρίνια στο 57’ από τα 11 μέτρα ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ 1-0, πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι στη σεζόν και παρέμεινε σε απόσταση ενός βαθμού από την κορυφή! Δοκάρι για την Ένωση στο 71' με Μάνταλο, που τελείωσε το ματς με εννιά ποδοσφαιριστές.

Με γκολ του Βιεϊρίνια στο 57’ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πορτογάλου αρχηγού ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ 1-0 στην κατάμεστη Τούμπα, πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι στη σεζόν, επέστρεψε στα νικηφόρα αποτελέσματα και παρέμεινε σε απόσταση ενός βαθμού από την κορυφή! Δοκάρι για την «Ένωση» με τον Μάνταλο στο 71’, που τελείωσε το ματς με εννιά ποδοσφαιριστές έπειτα από τις αποβολές των Χουλτ, Λιβάια στα τελευταία λεπτά. 

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχοντας «πάθει» κι έχοντας μάθει από το ματς της προηγούμενης αγωνιστικής πήγε σ’ ένα δίδυμο στα χαφ με ξεκάθαρους ρόλους, ο Εσίτι ανασταλτικά προσδίδοντας όγκο και δύναμη στην ομάδα του και τον Μίσιτς επιθετικά. Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε στήριξη στον Ζίβκοβιτς επαναφέροντάς τον μετά την απουσία του στο Κύπελλο, ενώ η μη ετοιμότητα των Κρέσπο – Μαουρίσιο τους κράτησε στον πάγκο. Επιθετικά προτίμησε να πάει σε δίδυμο Μπίσεσβαρ – Σφιντέρσκι στο αγαπημένο του 4-4-2. 

Ο Μάσιμο Καρέρα πήγε σε 4-3-3 με «αναπόδο» τρίγωνο στα χαφ, απόλυτα προσαρμοσμένα στην αντίστοιχη τριπλέτα του αντιπάλου του. Με Βέρντε και Μάνταλο στις πτέρυγες της επίθεσης και τον Λιβάια στην κορυφή, μπήκε επιθετικά στο ματς και πίεσε ψηλά προσδοκώντας να πάρει κάτι ουσιαστικό στα πρώτα λεπτά που θα έγερνε την πλάστιγγα της ψυχολογίας εξ αρχής υπέρ της Ένωσης. 

Αλληλοεξουδετερώθηκαν … 

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο ματς, πίεσε ψηλά, είχε κλείσει πολύ καλά τα χαφ του ΠΑΟΚ, ούσα «διαβασμένη» για την προώθηση του Γιαννούλη από αριστερά σε συνθήκες δημιουργίας. Κρίστισιτς και Σαμπανάτζοβιτς έμεναν ψηλά ενισχύοντας μαζί την επιθετική τριάδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ΠΑΟΚ να πάει σε ορθολογική ανάπτυξη, ν’ αδυνατεί να κρατήσει την μπάλα και να υποπίπτει εύκολα στο λάθος. Μια συνθηκη που διήρκησε σχεδόν δέκα λεπτά και το μόνο που έδωσε ήταν μια φάση με πρωταγωνιστή τον Σαμπανάτζοβιτς στην οποία υποδείχτηκε σε αντικανονική θέση. 

Αργά αλλά σταθερά οι γηπεδούχοι προσαρμόστηκαν στο παιχνίδι του αντιπάλου τους. Η οπισθοχώρηση του Μπίσεσβαρ για να διευκολύνει την ανάπτυξη, οι εναλλαγές των εξτρέμ με τους ακραίους αμυντικούς κι οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες των Βαρέλα, Εσίτι στη δημιουργία ναι μεν έδωσαν λύσεις στο να ξεπεραστεί αυτή η πίεση, χωρίς όμως να προκύψει κάτι σημαίνον επιθετικά για την ομάδα τους. Παρά την αμοιβαία μετατόπιση των Βιεϊρίνια – Μπίσεσβαρ είτε στον άξονα, είτε στις πτέρυγες, ήταν σπάνιες οι φορές που μπόρεσαν να βγουν συνεργασίες. Κι όταν αυτό συνέβη πάντα κάποιος αντίπαλος περίμενε στο πρώτο δοκάρι για να απομακρύνει. 

Άμυνα ζώνης και για τις δύο ομάδες πέριξ των περιοχών τους, προσωπικά μαρκαρίσματα στα στημένα με τον Τσιγκρίνσκι πάνω στον Σφιντέρσκι και τον Πολωνό να μην μπορεί να βρει χώρους δράσης. Δύο πολύ καλές στιγμές για τους γηπεδούχους με τον Μπίσεσβαρ να τον προλαβαίνει σε τετ α τετ υπό γωνία ο Μπάρκας με προβολή και ένα σουτ εντός περιοχής του Εσίτι που πρόλαβε να βάλει την προβολή ο Χουλτ παραχωρόντας το κόρνερ. 

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε πολλές φορές να διασπάσει τις τοποθετημένες ψηλά γραμμές της ΑΕΚ σηκώνοντας την μπάλα στον αέρα, σε καμία περίπτωση όμως δεν επωφελήθηκε από αυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γηπεδούχοι διαμρτυρήθηκαν στο 15’ για μαρκάρισμα του Τσιγκρίνσκι στον Σφιντέρσκι εντός περιοχής. 

Ότι έλειψε από το πρώτο μέρος το είχε το δεύτερο

Τα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους θύμισαν έντονα τ’ αντίστοιχα του πρώτου. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μπήκαν με αγωνιστική ένταση και σβελτάδα στο παιχνίδι τους πιέζοντας τους γηπεδούχους με προφανή σκοπό να βρει σκορ και να φορτώσει τον αντίπαλο με απόλυτη πίεση. Σημειωτέον πως αμφότερες οι ομάδες μπήκαν χωρίς διαφοροποιήσεις στις ενδεκάδες τους. Και πάλι ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε λίγο χρόνο για να «διαβάσει» το ματς και να ισορροπήσει, με τον Μίσιτς αυτήν τη φορά να οπισθοχωρεί για να διευκολύνει την αντιμετώπιση της πίεσης και να συμβάλει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. 

Μια δράση που βοήθησε σημαντικά στην αντίδραση των γηπεδούχων να βγουν από την περιοχή τους, να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να φτάσουν στο 55’. Σε μια φάση που αρχικά ο Σφιντέρσκι νικήθηκε από τον Μπάρκα σε σουτ από πολύ κοντινή απόσταση αλλά στη συνέχεια της φάσης ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών σε μαρκάρισμα του Σιμόες πάνω στον Βιεϊρίνια. Μετά και την εξέταση της φάσης από το VAR, την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Πορτογάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ, στέλνοντας την μπάλα στο κέντρο της εστίας για το 1-0! Παρόλα αυτά οι άνθρωποι της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ του Σφιντέρσκι δευτερόλεπτα πριν από τη φάση του πέναλτι. 

Εξέλιξη που αφύπνησε αγωνιστικά και τις δύο ομάδες αυξάνοντας κατακόρυφα τον αγωνιστικό ρύθμο της αναμέτρησης. Η «Ένωση» έβγαλε αντίδραση «κλείνοντας» τον αντίπαλό της στην περιοχή του για διάστημα – περίπου – τεσσάρων λεπτών όμως η άμυνα τους με τον Βαρέλα να ελέγχει πλήρως τον εναέριο χώρο αποδείχτηκε ασφαλής. Στο 61’ ο κ. Καρέρα αποφάσισε να επέμβει στο ματς, περνώντας τον Ολιβέιρα αντί του Σαμπανάτζοβιτς και αλλάζοντας τον σχηματισμό σε 4-2-3-1 με τον Μάνταλο να μετατοπίζεται στον άξονα πίσω από το νεοεισελθόντα Πορτογάλο επιθετικό και τον Λιβάια να μεταφέρεται αριστερά στην πτέρυγα. 

Με την ΑΕΚ πλέον να προωθείται μαζικά ο ΠΑΟΚ βρήκε χώρους για να αυξήσει το τέμπο του ματς και να βγει στην αντεπίθεση. Πρώτο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν ένα φάουλ στον άξονα σε καλή θέση στον Βιεϊρίνια, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο ίδιος στέλνοντας την μπάλα λίγο πάνω από την εστία του Μπάρκα. Στο 69’ ωστόσο ο Μπίσεσβαρ απώλεσε την ευκαιρία του ματς, όταν έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Πορτογάλου αρχηγού της ομάδας, ο Ολλανδός πήρε την μπάλα αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι αλλά ήταν τόσο κακή η εκτέλεσή του που η μπάλα κατέληξε πλάγιο!

Στο 70’ ο Άκπομ αντικατέστησε τον Σφιντέρσκι κι ένα λεπτό μετά ο Μάνταλος με προβολή, σε αποτέλεσμα μιας πανέμορφης συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Βέρντε και συμμετείχε ο Λιβάια, είδε την μπάλα να σταματάει στην οριζόντια δοκό της εστίας του Ζίβκοβιτς! Στο 75’ η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για φάση εντός περιοχής με πρωταγωνιστές τους Κρίστισιτς, Βαρέλα, όμως μετά τον έλεγχο και από το VAR ο διαιτητής διέταξε τη συνέχιση του αγώνα. Στο 79’ ο Πέλκας αντικατέστησε τον Βιεϊρίνια παίρνοντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού κι όπως συνέβη και στην πρώτη αλλαγή του κ. Φερέιρα, ένα λεπτό μετά η ΑΕΚ απώλεσε σπουδαία ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Ζίβκοβιτς να λέει «όχι» σε πλασέ του Ολιβέιρα. 

Στο 83’ ο κ. Καρέρα αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα περνώντας στο ματς τον Γιακουμάκη αντί του Βέρντε. Στο 83’ σε φάση εντός περιοχής, σε διεκδίκηση της μπάλας ανάμεσα στον Βαρέλα και τον Βράνιες οι ποδοσφαιριστές του Ιταλού τεχνικού διαμαρτυρήθηκαν για αντικανονική επαφή με το χέρι του Βρετανού, όμως κατόπιν νέου ελέγχου του VAR το ματς συνεχίστηκε. Στο 87’ ο κ. Φερέιρα ολοκλήρωσε τις δικές του κινήσεις ρίχνοντας στον αγώνα τον Μαουρίσιο αντί του Μπίσεσβαρ. Ένα λεπτό μετά ο Λημνιός μπήκε από αριστερά στην αντίπαλη περιοχή προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπάρκα που έδιωξε σε κόρνερ! Στο 90’ ο Πέλκας τροφοδότησε υποδειγματικά τον Άκπομ με τον τελευταίο να βγαίνει μόνος απέναντι στον Μπάρκα και να δέχεται το μαρκάρισμα του Χουλτ εκτός περιοχής με συνέπεια την αποβολή του Σουηδού. 

Στις καθυστερήσεις ένα μαρκάρισμα του Λιβάια στον Λημνιό μακριά από την μπάλα είχε ως αποτέλεσμα τη δεύτερη κίτρινη και την αποβολή του Κροάτη μεσοεπιθετικού. To τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν έντονα την επιστροφή στις νίκες, την αποπομπή του άγχους που φάνηκε ξεκάθαρα στο παιχνίδι τους και την πρώτη σημαντική επιτυχία σε συνθήκες ντέρμπι στη σεζόν

Διαιτητής

Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ)

Βοηθοί

Ρόι Χασάν (Ισραήλ)

Ιντάν Γιαρκόνι (Ισραήλ)

Τέταρτος

Βαγγέλης Μανούχος (Αργολίδας)

Οι συνθέσεις των ομάδων 

ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα) (4-4-2): Ζίβκοβιτς. Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Λημνιός, Μίσιτς, Εσίτι, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός) (79’ Πέλκας), Μπίσεσβαρ (87’ Μαουρίσιο), Σφιντέρσκι (74’ Άκπομ). 

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα) (4-3-3): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστισιτς, Σαμπανάτζοβιτς (64’ Ολιβέιρα), Βέρντε (83’ Γιακουμάκης), Μάνταλος (σ.σ. αρχηγός), Λιβάια. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.