Samsung Galaxy Tab S6 Review

Ένα παντοδύναμο tablet που όμως δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις των power users.Το Galaxy Tab...

Ένα παντοδύναμο tablet που όμως δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις των power users.

Το Galaxy Tab S6 είναι το νέο premium high-end tablet της Samsung, το οποίο θέλει να ανταγωνιστεί όχι μόνο τα υπόλοιπα tablets της αγοράς αλλά ευελπιστεί να αντικαταστήσει το laptop σας. Με τιμή όμως που ξεπερνάει αυτή πολλών laptop για άλλη μια φορά η Samsung έχει θέσει τον εαυτό της σε σκληρό ανταγωνισμό.

Το Tab S6 παραμένει στην ίδια ιδέα με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, δηλαδή μικρό και ελαφρύ με οθόνη 10.5 ιντσών, η οποία αν και αποτελεί το ιδανικό μέγεθος για ένα tablet, σίγουρα για πολλούς δεν είναι θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τους. Ενδεχομένως η Samsung θα πρέπει να υιοθετήσει την φιλοσοφία της Apple και να αρχίσει να προσφέρει τα tablets της σε δύο μεγέθη.

Μιλώντας για την Apple, το Tab S6 μοιράζεται αρκετές ομοιότητες με το iPad Pro. Και τα δύο διαθέτουν λεπτά ομοιόμορφα bezels, ενώ στην πλάτη η Samsung άφησε γυαλί και έντυσε την συσκευή με αλουμίνιο, οπότε καλά νέα για όσους είναι επιρρεπείς σε ατυχήματα.

Το S Pen κάνει και αυτό την επιστροφή του και αναπαύεται στην πίσω μεριά της συσκευής όπου εφάπτεται μαγνητικά και φορτίζει. Ο τρόπος με τον οποίο η Samsung ενσωμάτωσε το S Pen όμως είναι λίγο αμφιλεγόμενος. Ο σχετικά αδύναμος μαγνήτης σε συνδυασμό με το μικρό βάρος της γραφίδας το καθιστούν ιδιαίτερα εύκολο να αποκολληθεί με την παραμικρή κίνηση. Κάτι που θα συμβαίνει αρκετά συχνά αν κάθεστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ σας, οπότε προετοιμαστείτε ψυχολογικά να ψάχνετε το S Pen ανάμεσα στα μαξιλάρια.

Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων, αν και βρίσκεται εντός της οθόνης, δεν είναι ούτε όσο γρήγορος, ούτε τόσο αξιόπιστος, όσο αυτός του Galaxy Note 10, αλλά παραμένει μια καλοδεχούμενη αναβάθμιση σε σχέση με αυτόν του S5e. Το Face Unlock παραμένει η προτιμότερη λύση για το ξεκλείδωμα της συσκευής καθώς είναι ευκολότερο και γρηγορότερο τις περισσότερες φορές.

S Pen

Το S Pen μοιράζεται τις ίδιες λειτουργίες με το Galaxy Note 10, με ότι αυτό συνεπάγεται. Διαθέτει πλέον γυροσκόπιο και accelerometer και επικοινωνεί με τη συσκευή μέσω Βluetooth 5. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι απαιτεί τακτικά φόρτιση, η οποία ευτυχώς διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Η εφαρμογή Notes της Samsung, που υποστηρίζει το S Pen κατάφερε να διαβάσει τις σημειώσεις μας με άνεση, αν και το κατά πόσο θα προτιμήσει κάποιος να σημειώσει κάτι σε αυτή εφαρμογή είναι άλλο ζήτημα. Για κάποιο περίεργο λόγο η Samsung δεν ενσωμάτωσε το screen off memo που βρίσκουμε στην σειρά Note.

Ο τομέας που διαπρέπει όμως το S Pen είναι ο καλλιτεχνικός. H Samsung κατάφερε να αποδώσει ένα υπεράριστο palm rejection αντίστοιχο με αυτό του iPad, οπότε όσοι από εσάς κυνηγάτε ένα tablet για digital art πιθανότατα το Tab S6 αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Οθόνη

Όπως είναι αναμενόμενο, στον τομέα της οθόνης δεν μπορούμε να έχουμε κάποιο παράπονο, καθώς το super AMOLED panel του Tab S6 είναι απλά πανέμορφο. Η φωτεινότητα είναι αρκετή για να το χρησιμοποιείτε υπό απευθείας έκθεση ηλίου αν χρειαστεί, ενώ η ανάλυση 2.560 x 1.600 pixel αγγίζει την ευκρίνεια του iPad Pro 11” αν και παραμένει στα 60Hz.

Τα χρώματα είναι έντονα και ζωντανά ενώ η προσθήκη HDR10+ δίνει άλλη αίσθηση σε ταινίες και σειρές που το υποστηρίζουν. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και τα τετραπλά Dolby Atmos ηχεία από την AKG έχουμε για ακόμα μια φορά μια καταπληκτική συσκευή για αναπαραγωγή πολυμέσων. Κανένα παράπονο εδώ, πέρα από την έλλειψη του headphone jack, που πλέον καλό θα ήταν να αποδεκτούμε ότι δεν θα είναι δεδομένο από εδώ και στο εξής.

Επιδόσεις

Ο προκάτοχος του Tab S6, το S5e μας είχε αφήσει λίγο προβληματισμένους στον τομέα των επιδόσεων με τον mid-range επεξεργαστή του. Η Samsung όμως δεν συγκρατήθηκε στην νεότερη έκδοση οπότε εξόπλισε το S6 με τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς: τον Qualcomm Snapdragon 855. Το δικό μας μοντέλο ήταν εξοπλισμένο με 6GB μνήμης RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου αλλά υπάρχει και μοντέλο με 8GB RAM και 256 μνήμης. Φυσικά υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου με MicroSD card έως 1TB.

Οι εφαρμογές, τόσο στο παρασκήνιο, όσο και ανοιχτές παράλληλα στην λειτουργία Dex είχαν ακαριαία απόκριση, ενώ τα παιχνίδια δεν έχασαν ούτε ένα frame ακόμα και στις πιο απαιτητικές στιγμές. Οι επιδόσεις του S6 στα παιχνίδια μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους και σε συνδυασμό με την καταπληκτική του οθόνη, το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν θα βρείτε σε πολλά άλλα tablet της αγοράς.

Για να μιλήσουμε όμως και με νούμερα, στο 3DMark το Tab S6 σημείωσε 5.615 πόντους σε OpenGL 3.1 και 4.879 σε Vulcan, ακριβώς τα ίδιου νούμερα δηλαδή με το Galaxy Note 10+. Καμία έκπληξη εδώ. Στο PCMark είδαμε 9.808 πόντους, ενώ στο AnTuTu 3DBench η συνολική βαθμολογία άγγιξε τις 438 χιλιάδες.

DeX Mode

Για άλλη μια φορά η Samsung καταφέρνει να μεταφέρει την εμπειρία ενός υπολογιστή στα tablet με αρκετά μεγάλη επιτυχία, μεταμορφώνοντας το Android σε ένα πιο εύχρηστο και πρακτικό περιβάλλον εργασίας. Το Dex Mode σας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξετε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, σε διαφορετικά παράθυρα ακριβώς όπως στα Windows. Εντάξει, όχι ακριβώς με την ίδια πρακτικότητα, αλλά σίγουρα αρκετά επίπεδα πάνω απ’ ότι αν είχατε μόνο μία εφαρμογή ενεργή. Προσθέστε και το Keyboard Cover και έχετε ένα 2 in 1 laptop που τρέχει Android. Ωστόσο, το ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται δραματικά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχετε περιορισμένες επιλογές.

Ακόμα το YouTube σταματάει αν αλλάξετε καρτέλα και δυστυχώς αν η δουλειά σας απαιτεί περισσότερα από έναν brower και μερικές light εφαρμογές, δεν έχετε μεγάλη ευελιξία. Τα καλά νέα είναι ότι η μπαταρία θα σας κρατήσει εύκολα τις 8 ώρες που θα είστε στο γραφείο.

Κάμερα

Όσον αφορά την κάμερα η Samsung έκανε μια μικρή αναβάθμιση στην πίσω κάμερα και πρόσθεσε έναν ευρυγώνιο φακό. Μπροστά θα βρούμε, όπως πάντα, την 1080p 8MP selfie για βιντεοκλήσεις της οποίας οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές όταν ο φωτισμός είναι επαρκής, ενώ πίσω θα βρούμε τον κύριο φακό 13 megapixel που είναι αρκετός για να σκανάρετε έγγραφα ή QR codes, και τον τον ευρυγώνιο φακό 123 μοιρών για να φωτογραφίζετε όμορφα τοπία αν έχει τελειώσει η μπαταρία του κινητού σας.

Μπαταρία

Η μπαταρία χωρητικότητας 7.040 mAh όπως προαναφέραμε, είναι ικανή να σας κρατήσει μια μέρα στο γραφείο, αλλά με μία πιο τυπική χρήση θα αντέξει περίπου 2 μέρες. Πιο συγκεκριμένα μετά από περίπου 3.5 ώρες στο Call of Duty: Mobily η στάθμη της μπαταρίας βρίσκονταν λίγο κάτω από το 60 τοις εκατό, ενώ μετά από άλλες 4 ώρες στο YouTube έπεσε στο 20 τα εκατό. Αν και οι ισχυρισμοί της Samsung για 15 ώρες μπαταρία είναι λίγο υπερβολικοί, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας κρατήσει μία γεμάτη μέρα ακόμα και με έντονη χρήση.

Η φόρτιση, που για να πούμε την αλήθεια δεν μας ικανοποίησε ιδιαίτερα κράτησε λίγο λιγότερο από τρεις ώρες για να φτάσει από 0 στα 100. Ούτε πολύ αργή αλλά ούτε και ιδιαίτερα γρήγορη.

Η θέση του Tab S6 στην αγορά

Εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που μία συσκευή της Samsung είναι αρκετά καλή στα specs, αλλά η τιμή της δεν της δίνει μια δυνατή θέση στην αγορά. Και δυστυχώς το Tab S6 είναι μία από αυτές. Στα 729 ευρώ, στην πιο φθηνή του έκδοση και στα 179 ευρώ που κοστίζει το keyboard όχι απλά φτάνει την τιμή του iPad Pro αλλά αγγίζει οριακά και την τιμή ενός MacBook.

Οπότε έχουμε ένα 2 in 1 tablet, περιορισμένο σε Android με τον καλύτερο δυνατό επεξεργαστή που όμως δεν ανταγωνίζεται αυτόν ενός κανονικού laptop. Το αντεπιχείρημα εδώ είναι ότι έχουμε μία αψεγάδιαστη οθόνη και εξαιρετικά ηχεία. Όμως, το ίδιο ακριβώς βρίσκουμε και στο S5e για πολύ λιγότερα χρήματα.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.