Στην Αθήνα εσπευσμένα ο Αναστασιάδης

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται παρασκηνιακά για την επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό και για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έρχεται το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα.
Δημοσίευση: 06/02/2014 - 09:00

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται παρασκηνιακά για την επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό και για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έρχεται το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα. Τν Παρασκευή θα έχει, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

"Είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή στις προσπάθειες που καταβάλλονται και πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού ανακοινωθέντος και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, "καθώς και μία λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά".

Στο μεταξύ "παραγωγικές συναντήσεις" με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών είχε στην Αθήνα η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

Στις συναντήσεις της Β. Νούλαντ στην Αθήνα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση -στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων-, για το αν η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή της στη Λευκωσία, "έδωσε κάποιες ιδέες" ή "υπήρξε προσωπική εμπλοκή" της στη διαδικασία για να συμφωνηθεί η Κοινή Δήλωση (μεταξύ των δυο κοινοτήτων).

Η κ. Ψάκι δεν θέλησε να απαντήσει επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, σημειώνοντας ότι η κ. Νούλαντ ήταν τις περασμένες δυο μέρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο και τώρα στην Ουκρανία.

Μιλώντας για την επίσκεψή της στη Λευκωσία, σημείωσε ότι είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών. "Συζήτησαν ένα εύρος ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών μας σχέσεων και βημάτων για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων", όπως είπε, προσθέτοντας ότι "επίσης, συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου".

Στη συνέχεια, η κ. Ψάκι τόνισε ότι "σε όλες τις συναντήσεις επανέλαβε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου".

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι "ως αρμόδια βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την περιοχή, το Κυπριακό είναι θέμα προτεραιότητας και για την Βικτόρια Νούλαντ και για τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι".

Στην ερώτηση ποια είναι η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη νέα τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και την εκδίωξη νορβηγικού πλοίου, που εργαζόταν για τη γαλλική εταιρεία Total, η κα Ψάκι δήλωσε:

"Ενόσω οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί έρευνες για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης".

Τέλος, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι "είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή".

Πηγή: www.news.gr