Συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου

Τα χέρια έδωσαν την Τρίτη ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δημοσίευση: 25/02/2014 - 17:06

Τα χέρια έδωσαν την Τρίτη ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η νέα τιμή αφορά σε ποσοστό έκπτωσης της τάξεως του 15% σε σχέση με την τιμή, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η διαπραγμάτευση είχε θετική έκβαση με την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

H εφαρμογή της θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016, με επέκταση για άλλη μια δεκαετία, και, επιπλέον, τη δυνατότητα, που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

"Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.

Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί  αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται".

Πηγή:news.gr