Widows: Συνέντευξη με την Michelle Rodriguez

Η πιστή στρατιώτης του Steve McQueen.Όταν η σκηνοθέτης Karyn Kusama έκανε τη δραματική επιτυχία...

Η πιστή στρατιώτης του Steve McQueen.

Όταν η σκηνοθέτης Karyn Kusama έκανε τη δραματική επιτυχία του 2000 “Girlfight”, πέρασε από οντισιόν περισσότερα από 350 κορίτσια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Diana. Η γυναίκα που κέρδισε τον ρόλο ήταν μία άπειρη ηθοποιός που είχε μόνο μία-δύο βιαστικές σκηνές προηγουμένως, αλλά αυτή η νεοφερμένη, η Michelle Rodriguez, κέρδισε τη διεθνή αποδοχή για τη μεταμόρφωση της σε Diana και σύστησε τον εαυτό της στη στρατόσφαιρα του Χόλιγουντ. Μέσα σε έναν χρόνο, πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία της σειράς “The Fast & The Furious”, στον αγαπημένο από τους φαν ρόλο της Lettie, και πολύ σύντομα υπέγραψε για το επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι “Resident Evil”. Η Rodriguez ειδικεύεται στους ρόλους των σκληρών κοριτσιών, γυναίκες που μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους και να προστατεύσουν άλλους ανθρώπους – αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος της Trudy, της χαρισματικής πιλότου στο μεγαθήριο του James Cameron που κατέρριψε τα box office, “Avatar”.

Αλλά το “Widows”, η νέα ταινία από τον καλλιτέχνη και συγγραφέα Steve McQueen, το review της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ, την παρουσιάζει να εξερευνά μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η Rodriguez υποδύεται την Linda, μία αφιερωμένη σύζυγο και μητέρα, την οποία πιο εύκολα θα βρεις με καρφίτσα και κλωστή παρά με γάντια του μποξ ή κάποιο όπλο. Η Linda διατηρεί ένα κατάστημα που εμπορεύεται όμορφα πριγκιπικά φορέματα για μικρά κορίτσια· μαγειρεύει για την οικογένεια της και προσπαθεί να είναι ευγενική με τη μητριά της. Όταν όμως ο άντρας σκοτώνεται σε μία ληστεία με άσχημη εξέλιξη, η Linda μένει πτωχή και εγκαταλειμμένη. Τώρα πρέπει να ενωθεί με τις υπόλοιπες χείρες των μελών της συμμορίας και να καταφέρει μία άλλη ληστεία για να επιβιώσει. Αλλά αυτή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας πρόσφατη συνέντευξη της Rodriguez, μέσα από την οποία μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία και τον τολμηρό της νέο ρόλο.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: πώς άκουσες για αυτό την πρώτη φορά; Σου έστειλε ο Steveτο σενάριο;

Michelle Rodriguez: Ναι, (γελάει) έλαβα το σενάριο και η αρχική μου αντίδραση ήταν αρνητική. Μου παρουσιάστηκε ως μία ταινία για τη γυναικεία ενδυνάμωση και η ταυτότητα αυτών των γυναικών προσδιορίστηκε από το γεγονός πως ήταν χήρες. Απλώς δεν το δέχθηκα. Ο χαρακτήρας της Linda ήταν ανάμνηση όσων είχα γνωρίσει μεγαλώνοντας στο εξαιρετικά φτωχό Νιου Τζέρσεϊ. Υπήρχαν όλες αυτές οι γυναίκες που έβαζαν την ψυχή τους, θυσίαζαν τις ζωές τους για άντρες που τελικά κατέληγαν να μην είναι εκεί για αυτές. Γυναίκες που έπρεπε να αναθρέψουν παιδιά ολομόναχες και χωρίς να έχουν την υποστήριξη ενός αληθινού συζύγου. Απλώς δεν ήθελα να απεικονίσω αυτόν τον χαρακτήρα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ήθελα να αφοσιωθώ σε κάτι πιο ενδυναμωτικό.

Οπότε τι σε έπεισε να αλλάξεις γνώμη;

Michelle Rodriguez: Αυτή η εντύπωση εξαφανίστηκε όταν γνωρίστηκα με τον Steve. Ήρθε σε εμένα με ένα όραμα για την ταινία, αυτήν τη μακροκοσμική οπτική της ταινίας στην ολότητά της. Πώς το Σικάγο αποτελεί μεταφορά για τις οικονομικές υπεκφυγές διεθνώς. Αστικές τοποθετήσεις σε ένα σύγχρονο, κυριαρχούμενο από τον καπιταλιστικό κόσμο του ελεύθερου εμπορίου. Η αναζήτηση για τη δύναμη. Πώς οι άντρες αναλαμβάνουν αυτές τις θέσεις δύναμης για να κλέψουν και να διαφθείρουν, από πάνω ως κάτω από τις κυβερνητικές θέσεις σε έναν άντρα που πουλάει ναρκωτικά στον δρόμο. Αλλά αυτή η οπτική θα μπορούσε να είναι μιας γυναίκας που προσπαθεί να επιβιώσει. Μου άλλαξε ολοκληρωτικά τη σκέψη και από αυτό είπα “Ναι κύριε! Βρήκατε έναν στρατιώτη σε εμένα!”.

Είναι ενδιαφέρον το πώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη θηλυκότητα εδώ, και το πώς όλες αυτές οι γυναίκες χρειάζεται να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τους άντρες που μπαίνουν στον δρόμο τους.

Michelle Rodriguez: Ζούμε σε αυτή την καταπληκτική στιγμή όπου οι γυναίκες βρίσκονται σε μια πολύ συγκεκριμένη θέση για να εκφράσουν και να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, και όχι αποκλειστικά από το στόχαστρο ενός άντρα. Είναι εφικτό για τις γυναίκες να κοιτάξουν η μία την άλλη και να πουν – ‘Ενδιαφέρομαι για το ποια είσαι και για το τι κάνεις στη ζωή σου, ίσως και να μπορούσαμε να συνεργαστούμε’. Αγαπώ αυτή την αλληλεγγύη. Υπάρχει ομορφιά στο να ζεις αυτήν τη στιγμή. Αυτή η στιγμή, στηρίζεται σε εμάς!

Αυτό είναι στο περίπου η ταινία. Έχετε τέσσερις πολύ διαφορετικές γυναίκες: κλάση, ανταγωνισμό, υπόβαθρο, πιθανή παιδεία. Και κάνουν την επιλογή να δουλέψουν μαζί.

Michelle Rodriguez: Τόσο τέλειο. Είναι μια όμορφη μεταφορά για την εποχή που ζούμε ακριβώς τώρα, σίγουρα.

Οπότε μίλησε μου για τη Linda. Είναι μία σύζυγος, μία μητέρα, και ακόμα μία εκφοβισμένη νύφη.

Michelle Rodriguez: Είναι μία κυριαρχική μητριαρχική γυναίκα… βάζει όλη της την ενέργεια στο τι κάνουν οι άντρες και τους βάζει στην πρώτη γραμμή. Είναι ενδιαφέρον, επειδή στην ελληνική μυθολογία μιλούν για γυναίκες που αποτελούν τόσο όμορφα παραδείγματα της γυναικείας φύσης, και σκέφτομαι, ‘Γλυκιά μου, έχεις διαβάσει ελληνικούς μύθους; Επειδή η Αθηνά είναι το δεξί χέρι του Δία! Ό,τι κάνει αφορά εκείνον και τις προθέσεις του’. Οπότε αυτό αντιπροσωπεύει ο μητριαρχικός χαρακτήρας. Είναι η φιγούρα που ενσωματώνει την ιδέα του σκοπού σου και του καθήκοντος σου, συσχετίζοντας τα με τους άντρες.

Άρα αυτό ήταν που σε έπεισε σε αυτό το γεύμα σου με τον Steve; Υπήρξαν άλλα μέλη του castπου ήρθαν για να σε πείσουν;

Michelle Rodriguez: Μου φανέρωσε τις προθέσεις του για την ταινία κι επιπλέον το πόσο ανοικτός ήταν στην ιδέα του να ανακαλύψω το όραμά του, σε αντίθεση με την κυριαρχική, δικτατορική του εμφάνιση. Λατρεύω την εμμονή του με την εμφάνιση. Το είχα καταλάβει από άλλες ταινίες του, μέσα από αυτές τις άβολες στιγμές όπου οι άνθρωποι μεγαλώνουν και το κατάλαβα. Τον είδα στο “12 Years a Slave”. Ενώ παρακολουθούσα την ταινία χρειάστηκε να αποσυρθώ περίπου δύο φορές, αλλά λατρεύω αυτές τις άβολες στιγμές όπου εξαναγκάζεσαι απλώς να μάθεις.

Υπάρχουν τέτοιες παρόμοιες στιγμές για τη Lindaστην ταινία. Χωρίς να προχωρήσουμε σε spoilers, υπάρχει μία στιγμή που την βλέπεις εντελώς ευάλωτη, και χωρίς να γνωρίζει προς τα πού είναι το πάνω.

Michelle Rodriguez: Πέρασα ολόκληρη την παραγωγή με την ανησυχία για αυτή ακριβώς τη σκηνή. Πέρασα 16 χρόνια τονίζοντας τις αρρενωπές μου ιδιότητες για να επιβιώσω και έτσι δημιούργησα ένα όνομα για τον εαυτό μου, το οποίο υπήρξε η ταυτότητα μου. Ήταν ο λόγος που ήμουν τόσο προσεκτική με την εικόνα μου. Ήθελα να βεβαιωθώ πως δημιούργησα μία εικόνα που τα νεαρά κορίτσια μπορούσαν να κοιτάνε και να λένε ‘αυτό είναι η ανεξαρτησία’. Αλλά ήταν ένας τόσο λάθος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα. Το κοιτούσα από μία ανδρική οπτική του τι σημαίνει δύναμη, μία μάχη για σεβασμό. Ο Steve μου έδειξε αυτή την άλλη ομορφιά, την οποία είχα ανέκαθεν, πως προστάτευα μία μάτσο προσωπικότητα. Και μέσω του Steve, συνειδητοποίησα πως το πλάσμα που μου έδειχνε ήταν πολύ πιο όμορφο. Με βοήθησε να αισθάνομαι άνετα με τη θηλυκή μου πλευρά.

Σου άνοιξε αυτή η ταινία πόρτες με την έννοια του είδους των ρόλων που θεωρούνται κατάλληλοι για εσένα τώρα; Πρόκειταινααλλάξειαυτόπουαναζητάς;

Michelle Rodriguez: Σίγουρα είναι έτσι. Αλλά ας θυμηθούμε εξίσου πως χρειάζεται μία ευφυΐα σαν τον Steve McQueen για να πάρει ένα στερεότυπο και να το μετατρέψει σε άνθρωπο, ή ένα διεθνές πρότυπο. Είναι μία ιδιαίτερη ικανότητα και δεν την έχουν όλοι. Τώρα είμαι απλώς προσεκτική για την πιθανότητα του να γνωρίσω ανθρώπους τόσο ταλαντούχους. Ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά.

Πώς ήταν η συνεργασία με παιδιά;

Michelle Rodriguez: Λατρεύω τα παιδιά, είναι τόσο υπέροχα! Είναι τόσο χαριτωμένες, όμορφες μπάλες δυνατοτήτων. Ήταν υπέροχη η συνεργασία μαζί τους. Νομίζω πως δεν υπάρχουν αρκετές παιδικές ταινίες όπου τα παιδιά είναι τα αστέρια. Μου λείπουν οι μέρες των “Goonies”, του “Stand by Me”, να βλέπω παιδιά να εξελίσσονται στη μεγάλη οθόνη.

Θυμάσαι όταν γνώρισες τις υπόλοιπες Widows; Υπήρξε κάποια ομαδική συνάντηση;

Michelle Rodriguez: Η πρώτη μας συνάντηση και γνωριμία ήταν σε ένα τραπέζι ανάγνωσης. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο διαφορετικές ήμασταν όλες και ήμουν νευρική για τι επρόκειτο να δουλέψει. ‘Από πού αρχίζουμε; Πώς θα σπάσω τον πάγο;’ Και το λεπτό που ξεκινήσαμε να διαβάζουμε και να γελάμε μαζί, απλώς άρχισε να ανοίγεται και συνειδητοποίησα πως ήταν εκπληκτικό! Για τις περισσότερες από εμάς, ήταν η πρώτη στιγμή που ήμασταν περικυκλωμένες από 4 γυναίκες. Θυμάμαι πως ευχόμουν για αυτό! Είχα δώσει μια συνέντευξη σε ένα περιοδικό νωρίτερα. Η Milla Jovovich μου πήρε τη συνέντευξη και με ρώτησε ποιος ήταν ο ονειρικός μου ρόλος. Είπα ‘Θέλω να κάνω μία ταινία όπου τέσσερις γυναίκες κυριαρχούν μαζί αλλά δεν αφορά κανέναν άντρα. Δεν είναι απλώς σχετικά με το να παντρευτείς ή να είσαι το κορίτσι κάποιου. Είναι μια ιστορία για γυναίκες που τα καταφέρνουν και τρία χρόνια αργότερα είναι σαν μοιραίο μανιφέστο!

Η Elizabethείπε πως ήταν εντελώς τρομαγμένη από οτιδήποτε ακαθόριστα προσανατολισμένο στη δράση, ενώ εσύ βρισκόσουν ξεκάθαρα στη ζώνη άνεσης σου.

Michelle Rodriguez: Ναι, δούλευα με όπλα για περισσότερα από 16 χρόνια. Πηγαίνω συχνά στο ράντζο και κάνω τακτική προπόνηση συνεχώς οπότε για εμένα είναι δεύτερη φύση. Αν και, χρειάστηκε να ξε-μάθω ό,τι γνώριζα προκειμένου να παίξω την Linda. Το πώς μια γυναίκα, η οποία δεν γνωρίζει πως να χειριστεί ένα όπλο θα κρατούσε ένα. Αλλά θα εκπλησσόσουν, πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται το πόσο καλές είναι από τη φύση τους με τα όπλα.

 

Έχει ενδιαφέρον το πώς η ταινία έδειξε τις γυναίκες να γνωρίζονται μεταξύ τους. Δεν είναι μια εξιδανικευμένη, φανταστική γνωριμία· χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν πράγματακαι αντιλαμβάνονται κάποια λάθη απλώς επειδή δεν γνωρίζουν η μία την άλλη.

Michelle Rodriguez: Πιστεύω πως η απλότητα αυτού είναι που προσγειώνει την ταινία και την κάνει πιο οικεία. Ήμουν ανέκαθεν τόσο συνηθισμένη στο να ζω στο φανταστικό, λίγο επιτηδευμένο κόσμο των ταινιών δράσης οπότε το να επιστρέφω στην πραγματική ζωή είναι λίγο συναρπαστικό. Υπάρχουν πολλά απίθανα πράγματα που συμβαίνουν στους φυσιολογικούς ανθρώπους και ο Steve μου το υπενθύμισε. Και όταν θα έρθει η στιγμή να κάνω μια ακόμα ταινία δράσης θα καταλάβω την αξία του βάθους και της ποιότητας. Αντιλήφθηκα πως δεν χρειάζεται να θυσιάζεις το βάθος και την ποιότητα για να κάνεις μια ψυχαγωγική ταινία και αυτό το μάθημα θα το κρατήσω.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις πως η αρχική τηλεοπτική σειρά του ‘Widows’ είχε και μια συνέχεια. Αν υπάρχει sequelστην τωρινή ταινία θα επέστρεφες;

Michelle Rodriguez: Δεν πιστεύω πως ο Steve θα έκανε sequel σε αυτή την ταινία. Αν δείτε την έκφραση του προσώπου του όταν οι άνθρωποι νομίζουν πως έκανε μία ‘ευρέως αποκαλούμενη’ ταινία ληστείας. Πιστεύω για εκείνον πως ποτέ δεν θα ήθελε να μπει σε ένα κουτί, εννοώ, κοιτάω στην πληθώρα των ταινιών που έχει δημιουργήσει. Είναι πάντα μια έκπληξη από αυτόν και ανυπομονώ να δω τι θα έρθει μετά.


Αν δεν βρείτε την Θάλεια στο El Dorado, στην Middle Earth ή στην Grand Line, αναζητήστε την στο Facebook ή το Twitter.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.