Deja Vu στο Βελιγράδι: Τα μαθήματα…γαλλικών και η χρησιμότητα τους

Στον απόηχο της πρόκρισης του Ολυμπιακού στο φετινό Final Four της Euroleague, η Δώρα Παντέλη αναλύει τα δυο υπερπολύτιμα «μαθήματα» που πήραν οι ερυθρόλευκοι σε αυτή τη σειρά και το πως μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν απέναντι στην Έφες.

Εάν μπορούσαμε να «ξεχωρίσουμε» δυο πράγματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Ολυμπιακού απέναντι στους Μονεγάσκους εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την τελική φάση στο Βελιγράδι, θα ήταν σίγουρα οι προσαρμογές στην άμυνα και οι επιθετικές επιλογές.

Πιο συγκεκριμένα, οι προσωπικές άμυνες και οι βοήθειες στους παίκτες-κλειδιά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ειδικά στην τελευταία και πιο σημαντική αναμέτρηση μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ. Από την σειρά αυτή σίγουρα οι “ερυθρόλευκοι” θα εμφανιστούν πιο έτοιμοι όσον αφορά τις άμυνες ένας εναντίον ενός,ειδικά απέναντι σε μια ομάδα που βασίζει την επίθεση της πάνω στο ταλέντο των Λάρκιν και Μίσιτς. Η γραμμή βοήθειας, που βελτιώθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της σειράς, θα αποτελέσει σημείο-κλειδί στην αντιμετώπιση των ταλαντούχων σκόρερ της Εφές, αλλά και στον έλεγχο του ρυθμού.

Η συνέπεια στην προσωπική άμυνα αλλά και οι σωστές περιστροφές στις βοήθειες είναι σίγουρα το ένα από τα δυο «όπλα» του Ολυμπιακού απέναντι στους υπερασπιστές του τίτλου. Παρ’ όλα αυτά, όταν αναφερόμαστε στον φετινό Ολυμπιακό δεν μπορούμε να συζητάμε για την αμυντική του λειτουργία χωρίς να αναφέρουμε το ποσό σημαντική είναι, πρωτίστως, η επιθετική του ισορροπία, αλλά και ποσό αλληλοεξαρτούμενη είναι η άμυνα του από αυτή.

Οι καλές επιθετικές επιλογές του Ολυμπιακού χαρακτηρίζονται από 2 στοιχεία: τις αποστάσεις και το καλό διάβασμα. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η αμυντική λειτουργία των “ερυθρολεύκων” φέτος κρίνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τις επιθετικές τους επιλογές, όχι απαραίτητα όμως από την ευστοχία τους σε αυτές αφού τα σωστά σουτ ανεξάρτητα από το εάν μπαίνουν ή όχι, δίνουν στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να γυρίσει με ισορροπία στην άμυνα και να είναι πιο συμπαγής. Ειδικά απέναντι σε μια ομάδα (Έφες) που έχει παιχνίδι 1 εναντίον 1 θέλει πάντα να αποφύγεις καταστάσεις ανισορροπίας γιατί θα την εκθέσουν στο ανοικτό γήπεδο.

Είναι γνωστό ότι η μπάλα κινείται πιο γρήγορα με πάσα από ότι με ντρίπλα. Είναι επίσης γνωστό, ότι οι πολλές ντρίπλες αυξάνουν τις πιθανότητες για λάθος και ταυτόχρονα τις πιθανότητες των αντιπάλων για εκδήλωση αιφνιδιασμού ή transition με αριθμητικό αβαντάζ. Απέναντι σε μια τόσο αθλητική ομάδα όπως η Έφες, το να κινείς την μπάλα με πάσες αντί για ντρίπλα, σου δίνει την ευκαιρία να κοντρολάρεις τον ρυθμό, να ορίσεις το τέμπο της επίθεσης, να τους κουράσεις, αλλά και να βρεις την κατάλληλη στιγμή να βάλεις την μπάλα στο παρκέ για να δημιουργήσεις ρήγματα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εκμεταλλευτεί το δυνατό του σημείο που είναι το σουτ μετά από έξτρα πάσα και για να το κάνει θα πρέπει να κινήσει την μπάλα γρήγορα και μεθοδικά ώστε να «σετάρει» τα σουτ που πρέπει να πάρει κάτι που έκανε με επιτυχία στο μεγαλύτερο μέρος της σειράς των Playoff.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλα τα παραπάνω είναι η «οικονομία» των χειριστών του Ολυμπιακού, αλλά και ευστοχία (+35%) στα σουτ 3 πόντων από την αρχή της αναμετρήσεις για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού από την επίθεση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.