Euro: Το σκωτσέζικο ραντεβού με την… ιστορία

Ο Θάνος Σολούκος αναλύει τη Σκωτία, η οποία μετά τη «λευκή» ισοπαλία κόντρα στην Αγγλία, «φλερτάρει» με τη πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση του Euro.

Δέκα προκρίσεις σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. 8 Μουντιάλ και 2 Euro. Ποτέ όμως δεν προκρίθηκε από τον όμιλο. Η Σκωτία επέστρεψε σε Euro μετά από 25 ολόκληρα χρόνια (1996), σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 23 χρόνια (1998), και έχει μπροστά της ένα παιχνίδι-«τελικό» για να πετύχει ό,τι δεν έχει καταφέρει ποτέ!

Το αποτέλεσμα της πρώτης αγωνιστικής στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης ήταν απογοητευτικό. 0-2 από τους Τσέχους (υποθετικά πιο αδύναμη από Αγγλία-Κροατία πριν ξεκινήσει το τουρνουά) την Δευτέρα (14/06) και γκρίνια καθώς ο στόχος της πρόκρισης άρχισε από νωρίς να κάνει «φτερά». Σε ένα παιχνίδι πάντως που οι Βρετανοί αδικούνται κατάφορα από το αποτέλεσμα αλλά οι κραυγές απόγνωσης των ακραίων σκωτσέζων, έκαναν λόγο ακόμα και για απόλυση του μάνατζερ Στιβ Κλαρκ! 19 τελικές, 10 οι Τσέχοι (5-7 στην εστία), με τους γηπεδούχους να χάνουν ορισμένες σπουδαίες ευκαιρίες. Άξιζαν σίγουρα ένα γκολ, αν όχι και το αποτέλεσμα. Το άφησαν αμέσως πίσω τους όμως και επικεντρώθηκαν στα επόμενα ματς. Και καλά έκαναν γιατί αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις σε τέτοια τουρνουά.

Την Παρασκευή (18/06) είχαν το πιο δύσκολο ουσιαστικά ματς των ομίλων. Το μοναδικό παιχνίδι από τα τρία που δεν ήταν εντός έδρας, κόντρα στην καλύτερη ομάδα του ομίλου, η οποία είχε νικήσει 1-0 (μπορούσε και παραπάνω) στη πρεμιέρα την Κροατία. Ο λόγος για την Αγγλία του Σάουθγκεϊτ. Οι Σκωτσέζοι δεν ψάρωσαν, δεν έβαλαν καθόλου «νερό στο κρασί τους», ήταν στημένοι στο χορτάρι υποδειγματικά από το μάνατζερ Κλαρκ (απάντηση σε όλους τους επικριτές του) και πήραν ΕΥΚΟΛΑ το βαθμό της ισοπαλίας. Γκολ δεν βρήκαν και πάλι, αλλά αν μπορούμε να πούμε ότι μία ομάδα έφτασε πιο κοντά σε ένα τέρμα αυτή δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι Άγγλοι. Παίκτες και οπαδοί πανηγύρισαν ξέφρενα τον βαθμό στο Wembley καθώς «ξορκίστηκε», εκτός των άλλων, μία κατάρα σε αυτό το βρετανικό ντέρμπι. Από το 1999 είχε βλέπετε να πάρει αποτέλεσμα στην Αγγλία η Σκωτία (0-1 τότε για τα προκριματικά του Euro).

Το πιο βασικό όλων όμως είναι άλλο. Η Σκωτία έμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης. Δηλαδή «ζωντανή» στο όνειρο, στο στόχο που άπαντες είχαν θέσει πριν το τουρνουά. Ένας στόχος που δυσκόλεψε πάρα πάρα πολύ με την ήττα της πρεμιέρας και μετατράπηκε σε «βουνό» για τους σκωτσέζους.

Ένα ακόμα βήμα μένει, το πιο αποφασιστικό. Απόψε (22/06) στις 22:00 στην Γλασκώβη η Κροατία είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό εμπόδιο. Μπορεί λέτε η παρέα των Ρόμπερτσον, Τίρνεϊ, ΜακΓκίν, Άνταμς, Ντάικς, να κερδίσει την φιναλίστ του Μουντιάλ;

Ό,τι και αν συμβεί το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο δηλώνει και πάλι εδώ και τα επόμενα χρόνια η παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις δεν θα είναι η εξαίρεση στο κανόνα αλλά ο… κανόνας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.