Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς: Για να μην είστε αδιάβαστοι στον τελικό (16.00 TV-Eurosport1)

Νόβακ Τζόκοβιτς και Στέφανος Τσιτσιπάς τίθενται αντιμέτωποι σήμερα στον μεγάλο τελικό του γαλλικού όπεν και το novasports.gr σας παρουσιάζει τα όσα έχουν κάνει αμφότεροι φέτος στη διοργάνωση καθώς επίσης και το Head2Head μεταξύ των δύο

Οι δύο καλύτεροι τενίστες του τουρνουά, αυτοί που μας έπεισαν με την αγωνιστική τους εικόνα είναι πλέον αντιμέτωποι. Ο λόγος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Στέφανο Τσιτσιπά που σήμερα (16.00 TV-Eurosport1) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με φόντο το τρόπαιο του Roland Garros.

Ο “Βασιλιάς” του Παρισιού, Ράφα Ναδάλ εξοντώθηκε επομένως η αναμέτρηση μεταξύ των δύο αναμένεται να είναι απόλυτα ισορροπημένη μιας και όταν ο Ισπανός παίζει τελικό στο RG δεν χάνει ποτέ.

Από τη μία, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και θέλει τόσο πολύ να κατακτήσει και πάλι το “καταραμένο” γι’ αυτόν γαλλικό όπεν. Από την άλλη, ένας αθλητής που συνεχίζει να γράφει ιστορία εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Είναι στο Νο4 του κόσμου και μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα αν καταφέρει και ανέβει αυτός την μικρή ανηφόρα του βάθρου που οδηγεί στη θέση όπου ο νικητής του Roland Garros σηκώνει το τρόπαιο.

Ας δούμε όμως τι έχουν κάνει Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς μέχρι τώρα στη διοργάνωση προκειμένου να φτάσουν μέχρι τον μεγάλο τελικό.

Τσιτσιπάς: Ο δρόμος προς τον πρώτο τελικό Grand Slam της καριέρας του

Τον Ζερεμί Σαρντί κλήθηκε να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο του τουρνουά ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας πρωταθλητής, κέρδισε σχετικά εύκολα με 7-6,6-3,6-1 και πέρασε στον δεύτερο γύρο όπου θα έβρισκε μπροστά του τον Πάμπλο Μαρτίνες. Κόντρα στον Ισπανό, πραγματοποίησε ένα πλήρως ολοκληρωμένο παιχνίδι επικρατώντας άνετα με 6-3,6-4,6-3. Εν συνεχεία, ο “Στεφ” βρήκε στον δρόμο του ένα big server, τον Τζον Ίσνερ. Αν και έχασε το πρώτο σετ (5-7) από τον Αμερικανό, το Νο4 κόσμου ανέβασε ρυθμό ακολούθως κερδίζοντας τα τρία επόμενα σετ με 6-3,7-6,6-1. Στην φάση των “16”, ο Έλληνας πρωταθλητής έπαιξε με έναν κατ’ εξοχήν “χωματά”, τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα. Βέβαια, το έργο του δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο έμοιαζε εξ’ αρχής αφού “καθάρισε” τον Ισπανό με 6-3,6-2,7-5 παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Στους “8” λοιπόν, περίμενε ο κακός του “δαίμονας”. Ο παίκτης που πολύ δύσκολα κερδίζει και που πάντα του δημιουργεί πολύπλοκα προβλήματα. Ο λόγος για τον Ντανίλ Μαντβέντεφ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς όμως έδειξε ότι δεν καταλαβαίνει από αυτά. Μπήκε στο γήπεδο με όρεξη να παίξει το δικό του παιχνίδι, να μην αφήσει τον Ρώσο να πάρει πρωτοβουλίες. Και όχι μόνο τον κέρδισε αλλά εν τέλει το έκανε και στα τρία σετ επικρατώντας 6-3,7-6,7-5.

Τα “κουκιά” είχαν λιγοστέψει. Ο Τσιτσιπάς είχε φτάσει στο γαλλικό όπεν του 2020 μέχρι τα ημιτελικά και αν ήθελε φέτος να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στον τελικό, έπρεπε να περάσει το εμπόδιο του Σάσα Σβέρεφ. Συγκεκριμένος λοιπόν στον στόχο του, ο “Τσίτσι” έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο παιχνίδι κατακτώντας τα δύο πρώτα σετ με 6-3,6-3. Αλλά, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Γερμανός αντεπιτέθηκε, πήρε και αυτός δύο συνεχόμενα σετ (6-4,6-4) και κάπως έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στο 5ο. Ο Τσιτσιπάς έπρεπε να “αναγεννηθεί” από τις στάχτες του, έπρεπε να θυμηθεί τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε στα πρώτα σετ και σε ολόκληρο το τουρνουά για να πάρει τη νίκη. Και το έκανε. Έδειξε την οξυδέρκεια που έχει αναπτύξει πλέον σαν παίκτης. Πήρε το πέμπτο σετ με 6-3 και πέρασε για πρώτη φορά στη καριέρα του σε τελικό Grand Slam.

ΓουίνερςΑβίαστα ΛάθηΚερδισμένοι πόντοι στο φιλέΚερδισμένα μπρέικ πόιντς
22615812230
Στατιστικά στοιχεία από τη πορεία του Τσιτσιπά στο φετινό Roland Garros

Τζόκοβιτς: Η επιστροφή του Σέρβου στον τελικό χωρίς τον Ναδάλ στη μέση

Στον πρώτο γύρο, ο “Νόλε” πέρασε εύκολα το εμπόδιο του Αμερικανικού, Τένες Σέρνγκρεν με 6-2,6-4,6-2 ενώ στη συνέχεια απέκλεισε τον Πάμπλο Κουέβας με 6-3,6-2,6-4. Στον τρίτο γύρο του γαλλικού όπεν, ο Σέρβος τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ρίτσαρντς Μπεράνκις κερδίζοντας τον άνετα με 6-1,6-4,6-1.

Μετά από τρεις γύρους λοιπόν, ο Τζόκοβιτς δεν είχε χάσει ούτε ένα σετ. Ωστόσο, το σερί του σταμάτησε από τον Λορέντζο Μουζέτι. Ο 19χρονος Ιταλός, κατάφερε να πάρει τα δύο πρώτα σετ απέναντι στο Νο1 αλλά μετά από αυτό, ακολούθησε η αντεπίθεση του Σέρβου. Ο Τζόκοβιτς πήρε με χαρακτηριστική ευκολία το τρίτο και το τέταρτο σετ (6-1,6-0) και στο πέμπτο και τελευταίο είχε το προβάδισμα με 4-0 πριν αποσυρθεί από το παιχνίδι ο Μουζέτι.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο “Νόλε” πήγε από τον έναν Ιταλό στον άλλον. Μετά τον Μουζέτι, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τον Ματέο Μπερετίνι. Και η κατάληξη ήταν φυσικά η ίδια. Ο Τζόκοβιτς κέρδισε με 6-3,6-2,6-7,7-5 και πέρασε στα ημιτελικά, εκεί όπου τον περίμενε το “θηρίο” της διοργάνωσης. Ο άνθρωπος που το έχει κατακτήσει 13 φορές. Ε και; Ο Τζόκοβιτς παρότι έχασε το πρώτο σετ φαινόταν ότι στο παιχνίδι αυτός είναι που πατάει καλύτερα. Με αποφασιστικότητα και ξέροντας πραγματικά πως πρέπει να παίξει απέναντι στον Ναδάλ, ο Σέρβος γύρισε “τούμπα” το παιχνίδι και εν τέλει επικράτησε με 3-1 (3-6,6-3,7-6,6-2) παίρνοντας το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό.

ΓουίνερςΑβίαστα ΛάθηΚερδισμένοι πόντοι στο φιλέΚερδισμένα μπρέικ πόιντς
2421599637
Στατιστικά στοιχεία από τη πορεία του Τζόκοβιτς στο φετινό Roland Garros

Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς: Η μεταξύ τους κόντρα

Νόβακ Τζόκοβιτς και Στέφανος Τσιτσιπάς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο ίδιο κορτ 7 φορές. Ο Σέρβος, μετράει 5 νίκες απέναντι στον Έλληνα ενώ το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης έχει 2. Μάλιστα, οι δύο τους είχαν παίξει και στο περσινό γαλλικό όπεν αλλά εκείνη την φορά στα ημιτελικά. Τότε, ο “Νόλε” είχε επικρατήσει στα πέντε σετ 6-3,6-2,5-7,4-6,6-1.

Τη φετινή χρονιά, έχουν αναμετρηθεί μια φορά και ο Σέρβος ήταν νικητής. Συγκεκριμένα, κέρδισε τον “Στεφ” στα προημιτελικά της Ρώμης με 4-6,7-5,7-5 παρότι μάλιστα ο Έλληνας είχε κερδίσει το πρώτο σετ. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, πως ο Τζόκοβιτς μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες απέναντι στον Τσιτσιπά με τις τρεις να είναι σε σκληρή επιφάνεια.

Ο Τσιτσιπάς είχε κερδίσει τον “Νόλε” στο πρώτο παιχνίδι που βρέθηκαν αντιμέτωποι. Ήταν το 2018 στο “1000αρι” το Καναδά, όταν ο άπειρος τότε Στέφανος πέτυχε μια σπουδαία νίκη στον γύρο των “16”. Η τελευταία χρονικά νίκη του “Τσίτσι” επί του Τζόκοβιτς ήταν το 2019 στη Σανγκάη όπου τον κέρδισε με ανατροπή 3-6,7-5,6-3.

Η προϊστορία των μεταξύ τους μονομαχιών μπορεί να μην είναι πλούσια και άκρως θεματική αλλά το παιχνίδι που θα γίνει σήμερα στη πρωτεύουσα της Γαλλίας θα είναι πραγματικά μοναδικό αφού για πρώτη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι σε τελικό Grand Slam. Φυσικά, η ευχή όλων μας είναι ο Τσιτσιπάς να κάνει άλλο ένα άλμα και να σηκώσει αυτός στον ουρανό του Παρισιού το πολυπόθητο τρόπαιο. Αλλά στη τελική, ακόμα και αν δεν τα καταφέρει, ακόμα και αν μείνει δεύτερος, τόσο αυτός όσο και όλοι εμείς στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον μοναδικό παίκτη της χώρας μας που σηκώνει τόσο ψηλά την ελληνική σημαία στα τουρνουά τένις των ανδρών ανά τον κόσμο.

Καλή επιτυχία Στέφανε!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.