NBA Finals: Μάχες βγαλμένες από κόμικ (pics+vids)

Marvel; DC; Κάπτεν Αμέρικα και Άιρον Μαν; Ή Σούπερμαν και Μπάτμαν; Ανάλογα διλήμματα με το ποιον «φανταστικό κόσμο» και ποιον υπερήρωα υποστηρίζουν έχουν οι απανταχού φίλαθλοι του ΝΒΑ με τα όσα εκτυλίσσονται ανάμεσα σε Μπακς και Σανς.

Στην κορύφωση τους βρίσκονται οι… υπερηρωικές μάχες των Ελαφιών του Γουισκόνσιν με τους Ήλιους της Αριζόνα, εν όψει και του πέμπτου παιχνιδιού των τελικών στην έδρα των τελευταίων (ξημερώματα Κυριακής 18/7, 04:00).

Οι δύο ομάδες και οι παίκτες που πρωταγωνιστούν προσφέρουν έντονες συγκινήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όντας ισόπαλοι 2-2, με τις στιγμές που χαρίζουν να μοιάζουν βγαλμένες από περιοδικά κόμικ, τα οποία διαβάζαμε στα παιδικά μας χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απίθανη τάπα του Γιάννη Αντετοκούνμπο πάνω στον Ντιάντρε Έιτον στο τέταρτο ματς της σειράς, που έκανε και ρεκόρ προβολών στα social media του ΝΒΑ για αναμέτρηση τελικών!

Η συγκεκριμένη φάση είναι εκείνη που εφόσον οι Μπακς πάρουν το τρόπαιο – στον δύσκολο ανηφορικό δρόμο που έχουν για να τα καταφέρουν – θα μνημονεύεται ως στιγμή καριέρας για τον Greek Freak και ως εκείνη που άλλαξε το μομέντουμ της σειράς.

Πάνω απ’ όλα όμως «ξύπνησε» σε πολλούς (όπως και σε εμάς) συναισθήματα που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά και διαβάζαμε τα κόμικ (ή βλέπαμε ταινίες και σειρές) με υπερήρωες που κάνουν πράγματα αδύνατα στην πραγματική ζωή.

Τελευταία ανάλογης εμβέλειας στιγμή που έρχεται σε κάποιον είναι το μπλοκ του ΛεΜπρον Τζέιμς πάνω στον Ιγκουοντάλα το 2016 ή αλλιώς η φάση γνωστή και ως «The Block».

Οι συγκρίσεις για το ποια ήταν η σημαντικότερη και πιο δύσκολη έχουν αρχίσει από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτό είναι θέμα συζήτησης για άλλη μέρα…

Πίσω στην εφετινή σειρά των τελικών και τα όσα μας έχει «δώσει», κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το «φανταστικό» μεγαλείο των άσων που δίνουν παράσταση! Όπως ο Ντέβιν Μπούκερ όπου εκεί που έμοιαζε… θνητός στο τρίτο ματς της σειράς πραγματοποιώντας τη χειρότερη του εμφάνιση στα πλέι οφ, αναγεννήθηκε!

Έτσι στο τέταρτο παιχνίδι σαν άλλος Κάπτεν Αμέρικα (θα πάμε με τη Marvel εδώ) πήρε την ασπίδα του και άρχιζε να τα βάζει με όλους τους αντιπάλους του σκοράροντας 42 πόντους, οι οποίοι εν τέλει δεν έφταναν για τους Σανς.

Και αυτό γιατί οι υπόλοιποι… Εκδικητές του δεν εμφανίστηκαν ποτέ, με πρώτο από όλους τον Κρις Πολ. Ο Point God των Ήλιων ήταν ο χειρότερος παίκτης της ομάδας του και ο μοιραίος, με τα λάθη που έκανε στο τέλος του ματς.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει πως δεν θα επιστρέψει αναβαθμίζοντας απλά την στολή του σαν άλλος Άιρον Μαν και ότι δεν θα κάνει πάλι ανάλογα πράγματα όπως στο πρώτο παιχνίδι της σειράς που ήταν ο Νο1 υπερήρωας.

Αρκεί βέβαια να θυμηθεί πως είναι ένας… Τόνυ Σταρκ, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στους τρεις τελευταίους αγώνες.

Το σύνολο του Μόντε Γουίλιαμς πρέπει να πάρει πράγματα και από τον Έιτον, που είναι ο μόνος σε αυτή τη σειρά που μπορεί να τα βάλει με τον… Σούπερμαν Γιάννη (ήρθε η ώρα της DC).

Ο υψηλόσωμος σέντερ προσπαθεί να περιορίσει όσο περισσότερο δύναται τον Greek Freak και μέχρι στιγμής είναι αυτός που του έχει δυσκολέψει τη ζωή, κρατώντας τον κάτω από το 50% εντός παιδιάς όταν τον μαρκάρει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο άσος των Σανς έχει στα χέρια του ένα μικρό θραύσμα από κρυπτονίτη και του κάνει ανά διαστήματα τη ζωή δύσκολη.

Όταν λείπει τότε ο σούπερ σταρ των Ελαφιών κάνει πάρτι και σουτάρει με 61.3% συνολικά, το οποίο θα ήταν ακόμη καλύτερο αν δεν είχε το 18.2% από το τρίποντο, ή αλλιώς τον πραγματικό του κρυπτονίτη, το μακρινό σουτ.

Όπως και να έχει κάνει υπερηρωικά πράγματα με 32.3 πόντους, 14 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ κατά μέσο όρο στους τελικούς. Όλα αυτά μετά την υπερέκταση στο γόνατο, που άλλους θα τους κρατούσε μήνα ή και μήνες έξω. Όμως σαν άλλος Σούπερμαν γύρισε ύστερα από απουσία μόνο δύο παιχνιδιών και στην επιστροφή του έκανε αυτό!

Όχι κι άσχημα για το παιδί από τα Σεπόλια, που κάποτε απλά ονειρευόταν τα όσα ζει αυτή την στιγμή.

Στα της δικής του… Λεγεώνας των Υπερηρώων τώρα, εκείνος που πήρε… μπροστά στο τέταρτο ματς και όπως σε όλη την εφετινή τους πορεία έδειξε ότι μπορεί να συμπαρασταθεί στον Έλληνα άσο όσο προχωρούν οι σειρές (ειδικά στο Fiserv Forum) ήταν ο Κρις Μίντλεντον.

Ο 29χρονος Αμερικανός απέδειξε εκ νέου πως στην έδρα των Μπακς είναι κι αυτός ένας υπερήρωας και απάντησε στο «Bat-Signal» της πόλης. Ο – για τον γνωστό βετεράνο άσο και νυν σχολιαστή του ESPN Κέντρικ ΠέρκινςΜπάτμαν στον… Ρόμπιν Γιάννη* φόρεσε την στολή του και έκανε ρεκόρ καριέρας στα πλέι οφ με 40 πόντους.

Βέβαια θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να τη βάλει και στην Αριζόνα, κάτι που όπως δείχνουν οι αριθμοί δεν το έχει καταφέρει. Προς το παρόν στα εκτός παρουσιάζεται απλά σαν Μπρους Γουέιν!

Κομβικός αποδεικνύεται και ο Τζρου Χόλιντεϊ, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Ο πολύπειρος γκαρντ δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο θα έπρεπε στην επίθεση, έχοντας 15.3 πόντους κατά μέσο όρο στους τελικούς, με το κακό 33.3% εντός παιδιάς και 27.3% από το τρίποντο.

Φυσικά προσφέρει στους υπόλοιπους τομείς με 8 ασίστ και 6 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο ανά ματς, όμως εκεί όπου είναι σημείο αναφοράς είναι το πίσω μέρος του παρκέ και η άμυνά του πάνω στους Πολ και Μπούκερ.

Εκεί μοιάζει σαν τον Γκριν Λάντερν και χρησιμοποιεί το δακτυλίδι του με διάφορους τρόπους ώστε να κάνει δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων του. Αυτό που απομένει είναι να το… φοράει και στην επίθεση, γιατί σε πολλές στιγμές του ματς μοιάζει να το αφήνει στο κέντρο του παρκέ και να παίρνει «κακές» αποφάσεις.

Ολοι οι υπερήρωες έχουν και τις άσχημες στιγμές τους. Αυτό όμως που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι αποφάσεις τους κάτω υπό πίεση, η θέληση τους να βοηθήσουν τον κόσμο και η δύναμη που έχουν για να ανταπεξέλθουν στις κακουχίες.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Μπακς-Σανς. Το ποιος θα καταφέρει να πάρει τις σωστές αποφάσεις στο υψηλότερο επίπεδο πίεσης είναι εν πολλοίς αυτό που θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή. Κι αν εδώ δεν πρόκειται για μάχη σωτηρίας του πλανήτη και του κόσμου όπως στα κόμικ, δεν σημαίνει ότι στο Γουισκόνσιν, στην Αριζόνα ή οπουδήποτε αλλού που τους υποστηρίζουν δεν θα γιορταστεί αντίστοιχα!

Όταν οι δύο τους μετρούν μαζί ένα πρωτάθλημα (των Μπακς το 1971), τότε αυτός ο τίτλος μοιάζει σαν σωτηρία. Ποιος ήρωας και ποιος «φανταστικός κόσμος» είναι αυτός που θα το κατακτήσει θα φανεί σύντομα, αρχής γενομένης από την επόμενη κομβική… υπερηρωική μάχη τα ξημερώματα της Κυριακής (18/7, 04:00).

Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ για να την/τις απολαβάνουμε και να μας «ξυπνούν» συναισθήματα από τους ήρωες των παιδικών μας χρόνων που παίρνουν τη μορφή των κορυφαίων παικτών μπάσκετ…

*Το βίντεο με τον Κέντρικ Πέρκινς να αναλύει το γιατί ο Κρις Μίνλτεντον είναι ο Μπάτμαν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο Ρόμπιν. Τα συμπεράσματα δικά σας…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.