Eurocup: Οι οκτώ που χτυπούν τη «πόρτα» της Euroleague (vids)

Το Eurocup, η δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου, ανέδειξε και φέτος παίκτες έτοιμους για το επόμενο βήμα στη καριέρα τους. Ο Θάνος Σολούκος αναλύει και «σκιαγραφεί» το προφίλ των παικτών που δύσκολα δεν θα δούμε στην Euroleague είτε του χρόνου, είτε λίγο αργότερα.

Ακόμη μία σεζόν στο Eurocup ολοκληρώθηκε θεαματικά με το μεγάλο τελικό να είναι αντάξιος της φήμης της διοργάνωσης. Η Γκραν Κανάρια του Γιάκα Λάκοβιτς κατέκτησε το τρόπαιο, σε μία μάλλον δίκαιη συγκυρία, καθώς μιλάμε για την ομάδα που είχε τα λιγότερα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της από αυτές που λογίζονταν ως φαβορί. Η Τουρκ Τέλεκομ ήρθε δεύτερη, όμως ήταν αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης και πιθανώς να την δούμε και στην Euroleague της νέας αγωνιστικής περιόδου, μετά την δήλωση αδυναμίας να συμμετάσχει της Γκραν Κανάρια.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που ξεχώρισαν την σεζόν 2022/23, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Euroleague και αρκετοί πρώην NBAερς που αξίζει κανείς να προσέξει. Απαραίτητη διευκρίνηση πριν τη λίστα των παικτών που αξίζει οι ομάδες της Euroleague να ασχοληθούν σοβαρά: Αθλητές που έχουν παίξει στην Euroleague ολόκληρη σεζόν δεν θα βρείτε στις παρακάτω γραμμές, παρά μόνο παίκτες με διάσπαρτες συμμετοχές που δεν «στέριωσαν» στη διοργάνωση.

Μπρούνο Καμπόκλο (Ουλμ)

Στα 27 του χρόνια ο Βραζιλιάνος φόργουορντ ήρθε μεσούσης της σεζόν στην Ουλμ και στέριωσε αμέσως. Ο διεθνής πρώην NBAερ με τα 107 παιχνίδια στο NBA (Ράπτορς, Γκρίζλις, Κινγκς, Ρόκετς) μετά την περιοδεία του σε Μεξικό και Βραζιλία, έδειξε πιο ώριμος από ποτέ και στη καλύτερη δυνατή σωματική κατάσταση. Πρόλαβε να παίξει 11 παιχνίδια στο Eurocup (10 βασικός) και να μετρήσει 17.4 πόντους και 7.8 ριμπάουντ κυριαρχώντας κόντρα στις αντίπαλες φροντλάιν. Παίκτης που απειλεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και θα ήταν υπερπολύτιμος σε σχεδόν κάθε ομάδα της Euroleague, είτε ως backup, είτε ως βασική επιλογή. Η Ουλμ είναι η μεγάλη έκπληξη του φετινού γερμανικού πρωταθλήματος και ο Καμπόκλο συνεχίζει να ανεβάζει τις μετοχές του ενόψει της νέας σεζόν με την παρουσία του στους τελικούς της BBL.

Ταϊρίκ Τζόουνς (Τουρκ Τέλεκομ)

Ο MVP της τουρκικής λίγκας, μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα στη καριέρα του. Ένας σέντερ «τσέπης» (2.06μ.), που κινείται πολύ γρήγορα, που μπορεί να μαρκάρει εύκολα περιφερειακούς παίκτες, που έχει τρομερά αθλητικά προσόντα αλλά και που δεν έχει μεγάλο επιθετικό ρεπερτόριο. Στην ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν, Τουρκ Τέλεκομ, έκανε την διαφορά με την αθλητικότητα του και προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, όπως π.χ. ο Ολυμπιακός. Στο Eurocup είχε 12.7 πόντους και 8 ριμπαόυντ ανά ματς, φτάνοντας με την αρμάδα του Ερντέμ Τσαν μέχρι τον τελικό (ήττα από Γκραν Κανάρια). Breakout σεζόν για τον απόφοιτο του Xavier που του έδωσε το εισιτήριο για την Εφές της νέας σεζόν!

Γιόγκι Φέρελ (Τσεντεβίτα/Ολίμπια)

Καθόλου άγνωστος στο ελληνικό μπασκετικό κοινό, ο Γιόγκι Φέρελ έχει βρει την… Ιθάκη του στη Λιουμπλιάνα και με την φανέλα της Τσεντεβίτα απέδειξε (και) φέτος ότι αξίζει ακόμη μία, ολόκληρη αυτή την φορά, ευκαιρία στο τοπ επίπεδο. Πρώτος σκόρερ στο Eurocup με 18.4 πόντους ανά ματς αλλά και πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης (21.4), ο πρώην NBAερ των 268 παιχνιδιών στο NBA (2016-2021) ξέρει καλά ότι αυτή πιθανότατα είναι η τελευταία του ευκαιρία να αγωνιστεί στην Euroleague, έχοντας κλείσει τα 30 του χρόνια. Μία διοργάνωση που την έχει… απωθημένο, καθώς το 2021 έμεινε 50 μόλις ημέρες στον Παναθηναϊκό προλαβαίνοντας να παίξει μόλις σε 5 ματς. Όποια ομάδα τον αποκτήσει ξέρει καλά τι ακριβώς να περιμένει από έναν χαρισματικό σκόρερ. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει πολλά πράγματα καλά στο παρκέ αλλά αυτό το ένα που κάνει στον βαθμό που το κάνει τον καθιστά αναμφίβολα παίκτη Euroleague.

Σαμ Ντέκερ (Λόντον Λάιονς)

Άλλος ένας Αμερικανός πρώην NBAερ στη λίστα (205 ματς). Ο Σαμ Ντέκερ, με τα εξαιρετικά σωματικά προσόντα, κοντεύει στα 30 του χρόνια και το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή του καριέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί την σεζόν 2023/24, αλλά μιλάμε για έναν αθλητή που μοιάζει κάτι παραπάνω από έτοιμος για να παίξει στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου. Οι Λόντον Λάιονς μπορεί να μην πρωταγωνίστησαν στο Eurocup αλλά ο Ντέκερ ξεχώριζε, σκοράροντας 18.2 πόντους (2ος σκόρερ της διοργάνωσης), κατεβάζοντας 5.6 ριμπάουντ και μοιράζοντας 2.9 ασίστ.

Κάιλ Γκάι (Μπανταλόνα)

Πιστολέρο με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας χαρισματικός σουτέρ τριών πόντων, αλλος ένας παίκτης στη λίστα που έχει προλάβει να αγωνιστεί στο NBA (53 ματς) και πλέον είναι… Euroleague material. Στα 25 χρόνια του, ο πρωταθλητής του NCAA και MVP του Final-Four το 2019 (Βιρτζίνια), έπειτα από μόλις μία χρονιά στην γηραιά ήπειρο, απέδειξε ότι το… ταβάνι του είναι αρκετά ψηλότερο από το Eurocup. Τα νούμερα του στο Eurocup δεν είναι τόσο φοβερά (11. 8 πόντοι, 32.1% τρίποντο), όμως ο Γκάι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόταν σε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Όπως επίσης ότι μέχρι να εγκλιματιστεί από τον αμερικανικό τρόπο παιχνιδιού, στον ευρωπαϊκό, έχασε κάποιους μήνες. Το επιστέγασμα της σεζόν του ήταν η 30άρα που έβαλε στη πλέι-οφ σειρά της ACB με αντίπαλο την Ρεάλ. Μία εμφάνιση που ίσως είναι το «εισιτήριο» για την Euroleague στο τέλος της ημέρας. Για αυτόν τον… τύπο τα γράφει εξαιρετικά ο Ορέστης Συντελής, οπότε αξίζει μία ματιά.

Ονουράλπ Μπιτίμ (Μπούρσασπορ)

Έχει στο ενεργητικό του τέσσερα παιχνίδια στην Euroleague την σεζόν 2017/18 με την φανέλα της Εφές, αλλά τότε ήταν μόλις 18 ετών. Πλέον στα 24 του έχοντας στα πόδια του γεμάτες σεζόν με τις φανέλες των Καρσίγιακα και Μπούρσασπορ, μοιάζει έτοιμος για μία ακόμη ευκαιρία στο κορυφαίο επίπεδο. Ένας αθλητικός περιφερειακός (1.98μ.), που έχει αρκετούς τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι (καλό τρίποντο, καλό ντράιβ) και που ξεχωρίζει για την αμυντική του συμπεριφορά. Χρήσιμος για ομάδες της Euroleague, που ψάχνουν backup στο «2» ή το «3», φέτος στη Προύσα είχε 18.1 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ. Νούμερα που του δίνουν το two way contract στους Σικάγο Μπουλς, με τον ίδιο να ψηφίζει Αμερική και όχι Ευρώπη.

Γιάγκο Ντος Σάντος (Ουλμ)

Ο δεύτερος Βραζιλιάνος της λίστας, και αυτός από την απίστευτη φετινή Ουλμ. Η ιστορία του μοιάζει με… παραμύθι, καθώς στη μόλις πρώτη του χρονιά εκτός Βραζιλιάς, στα 24 του, βρίσκεται σε ένα σύνολο με στόχους, που δουλεύει σωστά και του δίνει χώρο και χρόνο να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή. Μικρός στο δέμας (1.78μ.) αλλά χαρισματικός τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στη δημιουργία. Οι αριθμοί στο Eurocup το αποδεικνύουν: 13 πόντους, 6.1 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 17.1 στο P.I.R. Καταπληκτικός σουτέρ τριών πόντων (39.1% φέτος), που έχει unlimited range και δεν φοβάται να πάρει πάνω του την προσπάθεια όταν η μπάλα ζυγίζει βαριά. Αν ήταν πέντε πόντους πιο ψηλός θα ήταν ήδη παίκτης Euroleague αλλά όσο μπόι του λείπει το αντισταθμίζει με το θράσος του, την ανταγωνιστικότητα του και την εύκολη προσαρμογή στα «θέλω» του προπονητή.

Ζοέλ Πάρα (Μπαναταλόνα)

Συστήθηκε στο ευρύ μπασκετικό κοινό στο Eurobasket 2022, οντας μέλος της χρυσής Ισπανίας. Φέτος όμως ήταν η σεζόν της καταξίωσης του, παίζοντας βαρυσήμαντο ρόλο στη πορεία της Μπανταλόνα. Βασικός και αναντικατάστατος στο σύνολο του Ντουρέν, τελείωσε την σεζόν με 12.9 πόντους και 3.9 ριμπάουντ, βάζοντας παράλληλα και 37/75 τρίποντα (49.3%) με το πολύ γλυκό αριστερό χέρι που διαθέτει. Η δουλειά που έριξε σωματικά αποτυπώθηκε περίτρανα στο παρκέ, με τον Πάρα να μην θυμίζει σε (σχεδόν) τίποτα τον… μπούλη φόργουορντ που γνωρίσαμε τις προηγούμενες σεζόν. Στα 23 του χρόνια με πολλά περιθώρια βελτίωσης, αναμφίβολα θα απασχολήσει στο μέλλον αρκετές ομάδες της Euroleague.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.