Τζιρόνα: Είναι εφικτή η είσοδος σε ευρωπαϊκούς ομίλους;

Η έκπληξη της χρονιάς, Τζιρόνα και η συνεργασία με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Εποχές… Λέστερ μας θυμίζει η Τζιρόνα. Με 15 αγωνιστικές να απομένουν στη La Liga, η ομάδα της Καταλονίας, δεν διεκδικεί απλώς μία ευρωπαϊκή θέση, αντιθέτως κάνει πρωταθλητισμό.

Είναι δεύτερη, στο -2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ βρίσκεται στο ασφαλές +11 από την πέμπτη της βαθμολογίας Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μετράει μόλις μία ήττα, αυτή από την πρωτοπόρο, την οποία αντιμετωπίζει την ερχόμενη αγωνιστική στο “Μπερναμπέου”.

Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, είναι αρκετά δύσκολο να χάσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ωστόσο η ιστορία μπορεί να μην είναι τόσο παραμυθένια όσο φαίνεται. Ανήκει στο City Football Group (CFG), καθιστώντας την αδελφή ομάδα της πρωταθλήτριας κόσμου, Μάντσεστερ Σίτυ.

Η CFG είναι επενδυτικό κομμάτι του ομίλου Abu Dhabi United, που από την ίδρυσή του, έχει αποκτήσει ομάδες σε όλες τις ηπείρους.
Κατέχει το 47% των μετοχών της Τζιρόνα και η συνεργασία επιτρέπει στους δύο συλλόγους να απολαμβάνουν κοινά περιουσιακά στοιχεία, όπως δανεισμούς ποδοσφαιριστών αλλά και οικονομική υποστήριξη.

Όλο αυτό, θέτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων εάν οι δύο πλευρές προκριθούν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Μπορεί η ομάδα της Καταλονίας να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Ευτυχώς για το σύλλογο, φαίνεται ότι μπορεί να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, εάν προκριθεί, ακόμα κι αν η Σίτι συμμετέχει στην ίδια διοργάνωση.
Αν και οι δύο σύλλογοι είναι σε συνεργασία, η CFG κατέχει μόνο το 47% των μετοχών του συλλόγου, γεγονός που την καθιστά μη πλειοψηφικό μερίδιο και ως εκ τούτου δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου.

Οι κανόνες της UEFA επικεντρώνονται προς το παρόν μόνο σε συλλόγους που έχουν τον ίδιο πλειοψηφικό ιδιοκτήτη ή ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η Τζιρόνα υπέβαλε αίτηση την περασμένη σεζόν στην UEFA για άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν ήταν κοντά στο να προκριθεί στο Κόνφερενς Λιγκ. Αν και τελικά η ευκαιρία χάθηκε, η άδεια δόθηκε κανονικά, παρά τους δεσμούς της με τη Σίτι.

Έχουν αγωνιστεί ξανά στο παρελθόν σύλλογοι με τον ίδιο ιδιοκτήτη στο Τσάμπιονς Λιγκ;

Η πιο διαβόητη περίπτωση είναι μεταξύ της Λειψίας και της Σάλτσμπουργκ.

Διεξήχθη έρευνα της UEFA το 2017, με τις δύο ομάδες να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιοκτήτες τους, τη Red Bull, με τη στενή αθλητική και εμπορική τους σχέση.

Η υπόθεση τράβηξε τεράστια προσοχή, αλλά η UEFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δομές του συλλόγου να δείχνουν επαρκή διαχωρισμό ώστε να διακρίνονται μεταξύ τους.

Αμφότερες οι δύο ομάδες πήραν μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2017/18, ενώ την επόμενη χρονιά κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.